Η Ρωσία και η Τουρκία θα μπορούσαν να βρεθούν σε θέση να συμφωνήσουν σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας εάν η Μόσχα συμφωνούσε να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος, δήλωσε ο καθηγητής του τουρκικού Πανεπιστημίου του Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη, Χασάν Ουνάλ, στο ρωσικό Lenta.ru.
Κάλεσε τη Ρωσία να γίνει μπροστάρης του κινήματος για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς “σε περίπτωση ενοποίησης, η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας”.
“Η Ρωσία δεν χρειάζεται να αναγνωρίσει αμέσως τη δημοκρατία: αρκεί να μην παρεμβαίνει με άλλες χώρες στην τροχιά της και να ξεκινήσει το άμεσο εμπόριο με τη Βόρεια Κύπρο”, εξήγησε ο Ουνάλ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις δηλώσεις της σχετικά με την αναγνώριση της Κριμαίας ως επικράτειας της Ουκρανίας και οι τοπικές αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν τις απευθείας πτήσεις προς τη χερσόνησο.
Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να φαίνεται μη υλοποιήσιμο λόγω των θέσεων και των δύο χωρών σχετικά με τα θέματα της Κριμαίας και της Κύπρου, σημείωσε ο καθηγητής. “Αλλά μην ξεχνάτε ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν ρητορική για να πάρουν το πλεονέκτημα σε περίπτωση διαπραγματεύσεων”, κατέληξε.
Ρωσική αντίδραση
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις, η Νατάλια Ποκλόνσκαγια, βουλευτής της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου της Ρωσίας), χαρακτήρισε την εν λόγω “προσφορά” ως “ανάρμοστη συνδιαλλαγή”, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.
“Αυτή η συνδιαλλαγή είναι ανάρμοστη. Το δημοψήφισμα της Κριμαίας είναι η έκφραση της βούλησης του λαού και δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται η έκφραση της βούλησης του λαού ως διαπραγματευτικό χαρτί”, δήλωσε η Ποκλόνσκαγια, αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας.
“Η Τουρκία είναι μια όμορφη χώρα. Και αργά ή γρήγορα η Τουρκία μαζί με άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα της Κριμαίας”, τόνισε. Σύμφωνα με την Ποκλόνσκαγια, η διαδικασία αναγνώρισης της Κριμαίας ως ρωσικής θα μπορούσε να ήταν ταχύτερη.
Στις 22 Ιουλίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα δεν υποστηρίζει τις μονομερείς αλλαγές στο καθεστώς τμήματος αυτής της περίκλειστης περιοχής.