Τουρκικά παιχνίδια στην Aν.Μεσόγειο-Με νέο χάρτη δελεάζουν Αίγυπτο: Προσφέρουν έως 15.000Κm2

599
Με νέο χάρτη δελεάζουν Αίγυπτο
Η Αίγυπτος δέχθηκε την τουρκική υφαλοκρηπίδα παραβιάζοντας την συμφωνία με Ελλάδα και Κύπρο

Μια νέα προσέγγιση, στα όρια των ακροβασιών που χαρακτηρίζουν την Τουρκία, παρουσιάζουν τούρκοι για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Εάν η Αίγυπτος προσδιορίσει αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Τουρκία, αντί της Κύπρου θα αποκτήσει περισσότερα από 11.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Km2) θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ενώ έναντι της Ελλάδος χάνει 15.000 Κm2.
Η Τουρκία λοιπόν προσπαθεί να δελεάσει την Αίγυπτο προτείνοντας ΑΟΖ με στόχο να κερδίσει μεγαλύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία από 11.500 έως 15.000 Km2  
Για την Τουρκία η Αίγυπτος έχει γίνει σημαντική χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πως σχεδιάζει να κινηθεί η Τουρκία;

Η Τουρκία, αναπτύσσοντας διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την Τουρκία έχει θέσει ως προτεραιότητα την υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Ωστόσο όπως αναφέρει ο Cihat Yaycı Ναύαρχος εν αποστρατεία με βαρύνουσα σημασία στην Τουρκία και εισηγητής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας με την Λιβύη αναφέρει ότι «η Τουρκία θα χάσει το 1/3 της προβλεπόμενης περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εάν η συμφωνία δεν υπερβαίνει το 28ο παράλληλο ανατολικά.
Η Τουρκία πρέπει να είναι υπομονετική, αλλά προέχει να ανακηρυχθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Οι συντεταγμένες ανατολικά με την συμφωνία με τη Λιβύη πρέπει να είναι οι συντεταγμένες δυτικά με την συμφωνία που θα συναφθεί με την Αίγυπτο αναφέρει ο Cihat Yaycı .
Τα όρια μεταξύ της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Αιγύπτου είναι ο μέσος όρος όπως καθορίζεται από τον Χάρτη της Σεβίλλης, που είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο» υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Η Αίγυπτος δέχθηκε την τουρκική υφαλοκρηπίδα παραβιάζοντας την συμφωνία με Ελλάδα και Κύπρο

Η Αίγυπτος και η Τουρκία ανέφεραν ότι λαμβάνοντας υπόψη το όριο της υφαλοκρηπίδας στο οικόπεδο 18 βρίσκονται στα όρια να συμφωνήσουν σε ΑΟΖ.
Ωστόσο η εξέλιξη αυτή παραβιάζει τις συμφωνίες για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου με την Αίγυπτο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu είπε: «είναι ένα θετικό βήμα που η Αίγυπτος σεβάστηκε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
Υπάρχει επικοινωνία με την Αίγυπτο τόσο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών όσο και μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών.
Έχω συναντηθεί με τον (υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου) Samih Şükri πολλές φορές.
Για παράδειγμα, είχαμε μακρές συζητήσεις κατά τη διάρκεια συναντήσεων του ΟΗΕ για το πώς να βελτιώσουμε τις σχέσεις. Σύμφωνα με την πορεία των σχέσεων, μπορεί να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες των δύο χωρών.
Δεδομένου ότι είμαστε υπέρ της δίκαιης ανταλλαγής, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Akar είπε:
«Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που η Αίγυπτος σέβεται την τουρκική υφαλοκρηπίδα στις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων και αυτό περιμένουμε να συνεχιστεί.
Έχουμε πολλές κοινές ιστορικές και πολιτιστικές αξίες που μας ενώνουν με την Αίγυπτο.

AOZ_toyrkiaaa.jpg
toyrkiaaaa_3s.jpg

Αντιναύαρχος εν αποστρατεία Can Erenoglu: Το μέλλον και τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας είναι στη θάλασσα

Ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία αναφέρει στο DoguAkteniz ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία Can Erenoglu “επισκέφθηκα την Αίγυπτο το 2007 και συναντήθηκα προσωπικά με τον διοικητή των αιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων.
Είχαμε πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις για τα ύδατα τον βυθό για τον τρόπο ερευνών αλλά και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Η Τουρκία παρουσίασε τις θέσεις της.
Ομοίως, έχουν κυρίαρχα δικαιώματα σχετικά με άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την έρευνα και εξόρυξη, την παραγωγή ενέργειας.
Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το παράκτιο κράτος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις άλλων κρατών κατά την άσκηση των συγκεκριμένων δικαιωμάτων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.
Το πιο σημαντικό, αν η Αίγυπτος επιμείνει με την Κύπρο αντί να συνάψουν συμφωνία με την Τουρκία θα χάσουν 11.500 km2.
Αν συμφωνήσουν με την Ελλάδα, θα χάσουν 15.000 km2.
Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει αυθαίρετα ο Can Erenoglu.
Τα παράκτια κράτη έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπουν και να ρυθμίζουν δραστηριότητες γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα, για οποιονδήποτε σκοπό.
Υπάρχουν τρεις προσδιοριστικοί παράγοντες
Η Σύμβαση του ναυτικού δικαίου του 1958, το 1982 η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο εθιμικός νόμος για το θέμα
Αν και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση η κάθε σύμβαση καταλήγει σε ένα συμπέρασμα ότι ο καθορισμός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας πρέπει να γίνεται με δίκαιο τρόπο

Μνημόνιο συμφωνίας για υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο euroasia

H Κύπρος, το Ισραήλ, και η Ελλάδα υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την τοποθέτηση του υποβρυχίου ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia.
Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο να ενισχύσουν το απόθεμα ηλεκτρικής ενέργειας από το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υποβρύχια καλωδίωση περνάει από το Τουρκικό Continental Shelf.
euroasaiia.jpg
bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας