Τουρκία: Όργιο προπαγάνδας, ενώ ο Ερντογάν…ονειρεύεται εξάπλωση σε Ασία και Αφρική

896
τουρκία

Σε… επικίνδυνα ύψη ανεβάζει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Άγκυρα, η οποία πλέον με όλη τη στάση της προκαλεί τις διεθνείς αντιδράσεις και δοκιμάζει τα νεύρα τόσο της Αθήνας, όσο και της Λευκωσίας.

Μάλιστα, εκτός από τις κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει να φροντίσει και… το εσωτερικό.

Γι’ αυτό δεν χρειάζονται πολλά. Λίγες «αβανταδόρικες» δηλώσεις και κάποια δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων και… το μήνυμα πέρασε!

Ένα τέτοιο ήρθε και σήμερα, Κυριακή, από την «Γενί Σαφάκ», η οποία μας έχει συνηθίσει σε τέτοια προκλητικά δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, στο νέο αυτό χτύπημα η εφημερίδα ισχυρίζεται πως η αποστολή δύο τουρκικών φρεγατών στην Αλγερία προκάλεσε την ανησυχία της Ελλάδας. Μάλιστα, το εν λόγω δημοσίευμα φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του sigmalive.com, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι φρεγάτες ‘Γκιοκσού’ και ‘Γκιόκοβα’ ταξίδεψαν στην Αλγερία για να τιμήσουν τον Οθωμανό, Ορούτς Ρέις, αδελφό του ναυάρχου Μπαρμπαρόσα, για την 501η επέτειο του θανάτου του. Η αποστολή των δύο φρεγατών στην Αλγερία τράβηξε την προσοχή των γύρω χωρών εν μέσω της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Η αποστολή προκάλεσε επίσης μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα».

Σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζεται η «Γενί Σαφάκ», η Τουρκία έχει θέσει σε λειτουργία όλα τα όπλα της διπλωματίας προκειμένου να επέλθει η ηρεμία στην Ανατ. Μεσόγειο.

«Στο πλαίσιο της διπλωματίας των κανονιοφόρων η παρουσία του τουρκικού στόλου στην Αλγερία μεταφέρει μηνύματα μεγάλης στρατηγικής σημασίας», σημειώνει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, η οποία τονίζει τη βαθιά φιλία και αδελφοσύνη που συνδέει τους λαούς της Τουρκίας και της Αλγερίας ήδη από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας όταν ο Ορούτς Ρέις πρόσφερε ως «επαρχία» τη χώρα της βόρειας Αφρικής στον Οθωμανό σουλτάνο. Γι’ αυτό και πέρυσι -κατά την 500η επέτειο από το θάνατό του Ορούτς Ρέις πέρυσι ανεγέρθηκε μνημείο στην Αλγερία.

Σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να στρέψουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο Task Force εναντίον της Τουρκίας, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι οι δύο φρεγάτες θα λάβουν μέρος και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ κατά την παρουσία τους ανοιχτά του Αλγερίου.

Όσον αφορά στη Λιβύη, η «Γενί Σαφάκ» προαναγγέλλει επίσης εκτός από την Τουρκία, η Τυνησία, η Αλγερία, το Μαρόκο και ο Νίγηρας αναμένεται να ανακοινώσουν ότι στέκονται δίπλα στην κυβέρνηση Σάραζ που αναγνωρίζουν τα Η.Ε, ενάντια στο στρατάρχη Χαφτάρ.

Ο Ορούτς Ρέις  (1474-1518) ήταν ο αδελφός του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, επίσης πειρατής και αργότερα Οθωμανός αξιωματούχος. Έγινε γνωστός ως Baba Oruç (πατέρας Ορούτς) όταν μετέφερε μεγάλο αριθμό Μορίσκο, μουσουλμάνων και εβραίων προσφύγων, από την Ισπανία στη Βόρεια Αφρική.  Ο Ορούτς το 1517 πρόσφερε το Αλγέρι στον οθωμανικό σουλτάνο. Ο Σουλτάνος δέχτηκε το Αλγέρι ως οθωμανικό Sanjak (επαρχία), όρισε τον Ορούτς ως Mπέη (διοικητή) του Αλγερίου και υποσχέθηκε να τον υποστηρίξει με γενίτσαρους, μαγειρεία και κανόνια.

Το τουρκικό τόξο που επιχειρεί ο Ερντογάν

Ωστόσο, αυτό το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία είναι ότι ο Ερντογάν κινείται στη λογική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θέλοντας να εξασφαλίσει στρατιωτική και πολιτική εξάπλωση τόσο προς την Ασία όσο και προς τη Βόρειο Αφρική.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ανάμεσα σε αυτό το τόξο των τουρκικών ενεργειών βρίσκονται και τα κατεχόμενα, των οποίων η Τουρκία θέλει να αναβαθμίσει τον στρατιωτικό τους ρόλο χρησιμοποιώντας τα ως προγεφύρωμα ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Σε αυτό αποσκοπεί η αποστολή drones, αλλά και οι ενέργειες για δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο.

Την ίδια ώρα, όμως, η τουρκική επέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης προκαλεί αντιδράσεις καθώς περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Μετά την προχθεσινή πύρινη ομιλία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ετοιμάζει στρατό για τη Λιβύη, ήρθε χθες και το επίσημο αίτημα από τη λιβυκή κυβέρνηση. Η οποία, υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από «αέρα, ξηρά και θάλασσα», προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος της κυβέρνησης της Τρίπολης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάτι Μπασάγα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσδιόρισε την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για τον επόμενο μήνα. Η πρόθεση της Τουρκίας προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία τοποθετήθηκε σχετικά για το θέμα. Ενάντια στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη παρουσιάζονται και οι ΗΠΑ.

Δημοσίευμα επίσης του «Bloomberg» χθες σημείωνε ότι η Τουρκία προετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματα και ναυτικές δυνάμεις για να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μαζί με συμμάχους “αντάρτες” από τη Βόρεια Συρία για να νικήσουν τον ισχυρό Χαλίφα Χαφτάρ.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να βοηθούν τον Χαφτάρ, η εμπλοκή της Τουρκίας στην Τρίπολη θα μπορούσε να περιπλέξει τις διεθνείς προσπάθειες για να τερματιστεί η αναταραχή που έπληξε τη χώρα από την ανατροπή του Καντάφι το 2011.

Ο γαλλικός παράγοντας

Έντονο είναι το γαλλικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Η προσέγγιση Τουρκίας-Λιβύης ενόχλησε το Παρίσι, σε μια περιοχή όπου είναι έντονα τα γαλλικά συμφέροντα.

Η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή και η σύσφιγξη των σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο, επισφραγίζεται με την παρουσία της Γαλλίας στις 4-5 Ιανουαρίου στο Κάιρο όπου θα πραγματοποιηθεί τετραμερής διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία στην περιοχή έχει συμφέροντα λόγω και των ενεργειακών συμφωνιών της Total στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε συνέχεια όλων αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι για ακόμα μια φορά, στις 29 Ιανουαρίου, όπου θα έχει τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας