Τουρκία: Προσφεύγει δικαστικά κατά των ΗΠΑ. Ζητά επιστροφή χρημάτων για F-35

496
Ζητά επιστροφή χρημάτων για F-35

Στα άκρα οδεύει η κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για τα F-35, καθώς οι Τούρκοι προσέλαβαν δικηγορική εταιρεία με έδρα την Ουάσιγκτον για να διεκδικήσει νομικά την επιστροφή των 8 τουρκικών F-35A που παρέλαβε η USAF λόγω των S-400 ή του ποσού που έχουν καταβάλει, κάπου 2,5 δισ. δολ. για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

​Η Τουρκία ζητεί οικονομικές ρήτρες για αθέτηση συμβολαίων και άμεση επιστροφή του κεφαλαίου της ή να της παραδοθούν τα 8 μαχητικά F-35 που έχουν κατασκευαστεί για την ΤΗΚ, αλλά δεν παραδόθηκαν λόγω του μεταγενέστερου της συμφωνίας νόμου CAATSA.

Η Τουρκία σύναψε συμφωνία με τη διεθνή δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter, που ειδικεύεται και στο lobbying, για να προστατεύσει τα νομικά της δικαιώματα στη συνέχιση του προγράμματος αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Το συμβόλαιο υπεγράφη με την SSTEK Defense Industry Technologies με έδρα την Άγκυρα, που ανήκει στην τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSB).

Το συμβόλαιο έχει ισχύ 6 μηνών (από 1η Φεβρουαρίου) και θα κοστίσει 750.000 δολάρια. Επίκειται δε, η κατάθεση αγωγής εντός του προσεχούς τριμήνου.

Σε μια προηγούμενη δήλωση, ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ, τόνισε ότι «η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 είναι μονομερής και παράνομη» και είπε ότι «η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της».

Μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, τα μαχητικά αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν, αλλά δεν δόθηκε και αποζημίωση, οπότε οι ΗΠΑ εμφανίζονται να έχουν «υπεξαιρέσει» 2,5 δισ. δολ.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα «πάγωσε» πέρυσι και οι παραδόσεις σταμάτησαν το 2019 πέρυσι μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, το οποίο οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκτηθούν ευαίσθητες πληροφορίες από την τεχνολογία των F-35.

Το συμβόλαιο υπογράφηκε με την εταιρεία SSTED Defence Industry Tecnologies, που έχει έδρα την Άγκυρα και ανήκει στην Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), την κύρια τουρκική αρχή που είναι αρμόδια για την αμυντική βιομηχανία.

Από το 2002, ήταν επίσημος συνεργάτης του προγράμματος F-35, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει συμφωνήσει να αγοράσει 100 αεροσκάφη F-35 από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Το συμβόλαιο υπεγράφη με την Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκίας, που ανήκει στην τουρκική προεδρία αμυντικών βιομηχανιών (SSB), την κύρια αρχή της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας