Το καθεστώς Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, έχοντας την απόλυτη στήριξη της Frau Μέρκελ
Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της μέρα με τη μέρα, παρά το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θεωρητικά οι Ευρωπαίοι θα ασχοληθούν με τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα σε όλη την περιοχή και θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων. Ολα αυτά μόνο θεωρητικά, γιατί οι κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν ότι δεν φοβάται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις, τουλάχιστον τέτοιες ώστε να της δημιουργήσουν πρόβλημα.
Άλλωστε, ο Ερντογάν δρα με την ασφάλεια της υποστήριξης από τη Μέρκελ, η οποία έχει ουσιαστικά αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις. Με το θράσος που τη διακρίνει, η Άγκυρα έβγαλε νέα αντι-NAVTEX, με την οποία υποστηρίζει ότι το Καρπάθιο Πέλαγος είναι τουρκικό. Πριν από λίγες ημέρες είχε εκδώσει NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Το «Oruc Reis» μπορεί να έφυγε ύστερα από τέσσερις μήνες από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να ελλιμενίστηκε, αλλά οι προκλήσεις δεν σταματούν λεπτό. Ακόμη και την άσκηση «Μέδουσα» προσπάθησαν να εμποδίσουν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Σκάι, μια τουρκική φρεγάτα πλησίασε υπερβολικά τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Αλεξάνδρειας όπου διεξήχθη η άσκηση, με τη συμμετοχή επίσης της Γαλλίας, της Κύπρου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τα μηνύματα από την Ευρώπη δεν είναι και τόσο ευχάριστα για την ελληνική πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε ένα συνεχόμενο διπλωματικό μαραθώνιο όλη την εβδομάδα αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., προσπαθεί, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, να ενημερώσει τους ομολόγους του και μέσω συμμαχιών να δημιουργηθεί το απαραίτητο μέτωπο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία λειτουργεί ως τρομοκράτης, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο κ. Δένδιας την προηγούμενη εβδομάδα με δηλώσεις του αλλά και με την αρθρογραφία του έθεσε την Ευρώπη προ των ευθυνών της όσον αφορά τη συμπεριφορά απέναντι στην Αγκυρα: «Πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις αυτές που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε μια πραγματική οδό αποκλιμάκωσης και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω στη μόνη βάση που μπορούμε να δεχτούμε. Η βάση αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές, όχι μόνο ως σαφή ένδειξη προς την Τουρκία, αλλά και ως απόδειξη της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Η Ε.Ε. εμφανίζεται διαιρεμένη στο ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας και αυτή η συνθήκη αποθρασύνει τους Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι εγκαλούν την Ελλάδα ως υπεύθυνη της έντασης στην περιοχή.