Τουρκία, Βρετανία και Άιντε προωθούν απαράδεκτη ενδιάμεση λύση

1596
άιντε

Το Λονδίνο και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, κινούνται παρασκηνιακά επιδιώκοντας στην επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη, στην Ελβετία, να προκύψει ενδιάμεση συμφωνία. Στο σχέδιό τους αυτό συνεργάζονται πλήρως με την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του mignatiou.com.
Οι βιαστικές κινήσεις από πλευράς του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ οδηγούν τη διαδικασία σε μια νέα Πενταμερή με μειωμένες προσδοκίες και προοπτικές. Έτσι οδηγούν τόσο τον ίδιο όσο και τους Βρετανούς, που είναι το πρώτο βιολί του παρασκηνίου, να επιδιώξουν συμφωνία επί ενός περιγράμματος λύσης με τον καθορισμό οδικού χάρτη για την επεξεργασία του τελικού σχεδίου λύσης που θα τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σε νέα Διάσκεψη, στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Τούτο παραπέμπει σε χρονοδιάγραμμα που επιβάλλεται, όχι από τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης, αλλά από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και η επιθυμία των δυτικών να βελτιώσουν την εικόνα της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Άιντε ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου στη Ελβετία προκαλεί ήδη αντιδράσεις ενώ είναι πρόδηλο το “βρετανικό πνεύμα” που διέπει τη δομή και το περιεχόμενο του.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το έγγραφο φέρει τα “αποτυπώματα” του Βρετανού διπλωμάτη Τζόναθαν Άλαν, που διαχειρίζεται το Κυπριακό στο Φόρεϊν Όφις. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Άλαν είχε, νεαρός διπλωμάτης τότε, θητεύσει δίπλα από τον Λόρδο Χάνεϊ.
Στο έγγραφο Άιντε αντέδρασαν η Αθήνα και η Λευκωσία. Όπως πληροφορούμαστε, η Αθήνα είναι έξω φρενών για το έγγραφο. Η ελληνική κυβέρνηση, που διά του κ. Κοτζιά είχε επισήμως καταγγείλει το ρόλο του απεσταλμένου του ΟΗΕ, απέστειλε επιστολές με τις παρατηρήσεις πέραν του κ. Άιντε και στον Γ.Γ. αλλά και στις κυβερνήσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως και την Ε.Ε. Το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι έντονα δυσαρεστημένο και εκφράζει δυσφορία για το γεγονός ότι δεν έχουν περιληφθεί οι θέσεις του (οι τουρκικές θέσεις περιλαμβάνονται) ενώ διαφωνεί και με την περισπούδαστη ιδέα Άιντε για τη νέα συνθήκη εφαρμογής.
Η Άγκυρα από την πλευρά της επιμένει στις θέσεις της, τις οποίες διατύπωσε στο Μοντ Πελεράν 3. Η Τουρκία, που δεν αποκλείεται να προβεί σε κίνηση εντυπωσιασμού, θέλει να διασφαλίσει εσαεί την παρουσία της στο νησί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας