Τουρκία: Αναβαθμίζει τις… υπερπτήσεις με μη επανδρωμένο αεροσκάφος

1391
τουρκία

Το νέο απόκτημα της, το UAV τουρκικής κατασκευής Anka, «έριξε» από χθες στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο η Τουρκία, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της μέσω του κρίσιμου τομέα της παρακολούθησης και ελέγχου του πεδίου από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλων δυνατοτήτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μεσημέρι της Παρασκευής  υπήρχε αναφορά από ανεπίσημες πηγές ότι υπήρξε υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω στη Χίο.

Το σημαντικό βεβαίως είναι ότι πλέον η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει και να εξοπλίζει τέτοιου είδους αεροσκάφη αξιοποιώντας την τεχνολογία στην οποία επένδυσε από το 2010 μετά την κρίση στις σχέσεις της με το Ισραήλ που οδήγησε τότε και στο πάγωμα της παράδοσης ισραηλινών UAV στην Τουρκία.

Το τουρκικής κατασκευής UAV «Anka» σύμφωνα με την ανάρτηση στον λογαριασμό στο Twitter της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών  της Τουρκίας ξεκίνησε ήδη αποστολές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο εφοδιασμένο με το νέο ραντάρ συνθετικής απεικόνισης SARPER της Aselsan.

Το SARPER χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό στόχων, κινούμενων και στατικών, σε ξηρά και θάλασσα σε αποστάσεις που φθάνουν μέχρι και τα  40 χιλιόμετρα, και λειτουργεί κάτω και από δυσμενείς καιρικές συνθήκες με πυκνή νέφωση, ομίχλη, και έχει βεβαίως δυνατότητα λειτουργίας και την νύχτα. Το βάρος του ραντάρ είναι 81 κιλά, ενώ είναι πρόσθετο ώστε να μπορεί να αφαιρείται και να προσαρμόζεται σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Το SAR δίνει την δυνατότητα στη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων της εκ μακρόθεν απεικόνισης του πεδίου, και δυνατότητα ανίχνευσης στόχου κάτω  από όλες τις συνθήκες.. Το νέο ραντάρ και η κάμερα επιτρέπουν στο Anka να συλλέγει πληροφορίες  για στρατηγικούς  στόχους, όπως λιμάνια και βάσεις κατευθυνόμενο από απόσταση, ενώ επίσης έχει την δυνατότητα εντοπισμού και αναγνώρισης πλοίων επιφανείας. Λειτουργεί μάλιστα σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία από ύψος έως και 30.000 ποδών.

Σύμφωνα με την αμυντική επιθεώρηση Jane’s, η τουρκική αεροδιαστημική εταιρία ΤΑΙ επεκτείνει τις δοκιμές και του Anka Aksungur ενός  UAV μεσαίων υψών και μεγάλης αυτονομίας  με σκοπό να το βάλει σε γραμμή παραγωγής από το πρώτο τετράμηνο του 2020.

Η εταιρία είχε ανακοινώσει  ότι ένα πρότυπο του δικινητήριου UAV πραγματοποίησε την πρώτη παρθενική πτήση του  που διήρκεσε 4.20 ώρες στις 20 Μαρτίου ενώ δοκιμάσθηκαν και οι δυνατότητες αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης του. Το τουρκικό UAV θα μπορεί να επιχειρεί σε ύψος 40.000 ποδιών, αναλαμβάνοντας ρόλους αναγνώρισης, επιτήρησης και προσβολής χερσαίων στόχων, παραμένοντας εν πτήσει για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών, με αυτόματο σύστημα απογείωσης και προσγείωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας