Τουρισμός: Αυξάνονται οι αφίξεις, μειώνεται ο τζίρος στην τουριστική αγορά, ''κλαίνε'' οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

2146
τουρισμός

Ενώ κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχοι πανηγυρίζουν για την άνοδο του τουριστικού ρεύματος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τουριστική αγορά αλλά και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία κλαίνε με μαύρο δάκρυ.
Ορισμένοι έμποροι σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς με τους οποίους συζήτησε την κατάσταση η Iskra, μας υπογράμμιζαν ειρωνικά ότι όσο αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή τους και γεμίζουν ασφυκτικά τα μεγάλα ξενοδοχεία, τόσο περίπου αναλογικά μειώνεται ο δικός τους τζίρος και αυξάνεται η δυσπραγία τους.
Οι αιτίες αυτής της δύσκολης, έως τραγικής, κατάστασης στην εξω-ξενοδοχειακή τουριστική αγορά είναι πολλές.
Μια βασική  εξ αυτών είναι το σύστημα all inclusive που αφορά κυρίως τα τουριστικά πακέτα του εξωτερικού και μέσω των οποίων ο τουρίστας με μια ελάχιστη εφάπαξσκοτωμένητιμή εξασφαλίζει εντός του ξενοδοχείου ή οργανωμένα εκτός, όλα όσα του είναι εντελώς απαραίτητα για την διαμονή του για λίγες μέρες στον τουριστικό προορισμό και στα οποία συνήθως πειθαρχημένα αρκείται.
Η αγορά, εκτός οργάνωση των μεγάλων ξενοδοχείων, απλώς δεν υφίσταται, παρά μόνο για βόλτα και περιήγηση περιέργειας.

Η υπερβολική διόγκωση του συστήματος all inclusive στα τουριστικά πακέτα, μας λένε γνώστες της κατάστασης, επιφέρει δραματικές αρνητικές επιπτώσεις στην έξω- ξενοδοχειακή τουριστική αγορά.

Η αρμόδια υπουργός κ. Κουντουρά έχει μαύρα μεσάνυχτα ή κάνει μαύρη προπαγάνδα, όταν περιορίζει το all inclusive στο 2,2% των ξενοδοχειακών μονάδων!

Την ζημιά ιδιαίτερα την πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης,τουριστικών ειδών, κοσμημάτων, ταξί κλπ, καθώς και οι βιοτεχνίες.

Επειδή επιδιώκεται το χαμηλότερο δυνατό κόστος παροχής υπηρεσιών από τα ξενοδοχεία, μεγάλη είναι και η ζημιά που υφίστανται και οι προμηθευτές.

Φυσικά, πολύ μεγάλη πίεση δέχονται οι μισθοί των ξενοδοχουπαλλήλων .

Οι χαμηλές προσφερόμενες τιμές των πακέτων ήταν ένας εκ των λόγων που έφερε την αύξηση τουριστών, χαμηλής όμως εισοδηματικής κατηγορίας.

Τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην έξω ξενοδοχειακή τουριστική αγορά  ιδιαίτερα φέτος είναι εξοργιστικά.

Ασφυκτικά παζάρια σε όλα τα επίπεδα και με την ντροπιαστική επιχειρηματολογία πολλών επισκεπτών οτι “είστε μια χώρα πτωχευμένη”

Στα κρουαζιερόπλοια όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες της Ρόδου με γιγαντοοθόνες προτρέπουν τους πελάτες να κάνουν σκληρά παζάρια στα ελληνικά λιμάνια.

Ποίοι επωφελούνται από το all ιnclusive σύστημα;

Ξένοι τουριστικοί πράκτορες όπως TUI,THOMSON,κλπ, μεγαλοξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες και εσχάτως η FRAPORT που ελέγχει τα αεροδρόμια.

Πολιτικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι εδώ που έχουμε φτάσει είναι απόλυτη ανάγκη να αλλάξει ριζικά και εκ βάθρων η τουριστική πολιτική της χώρας με ενδεικτικούς στόχους την διάχυση των ωφελειών της στις εγχώριες τοπικές κοινωνίες και στην εγχώρια παραγωγή, την αλλαγή του εισοδηματικού μίγματος στον τουριστικό ρεύμα, την απεύθυνση σε νέες χώρες κλπ και βεβαίως τον δραστικό περιορισμό του all inclusive.

Αλλά επ’ αυτού θα επανέλθουμε.

K.Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας