Το τουρκικό Barbaros στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ

1358
Barbaros
Στη δέσμευση περιοχών της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ έχει προχωρήσει η Τουρκία, η οποία αναμένεται να διεξαγάγει σε νέες σεισμογραφικές έρευνες.
Στα όρια των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ έφτασε χθες το βράδυ το Barbaros, το τουρκικό σεισμογραφικό, που ετοιμάζεται να αρχίσει παράνομες σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή που παράτυπα «δέσμευσε» με Navtex η Τουρκία το βράδυ της Τρίτης (16/10).

Η περιοχή που προβλέπει η νέα τουρκική Navtex βρίσκεται στα νοητά όρια των ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου και τμήματα των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στις έρευνες συμμετέχουν, πέρα από το τουρκικό «Barbaros», και δύο υποστηρικτικά σκάφη, τα οποία μέχρι πρότινος βρίσκονταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Σινίφκης.

Οι ημερομηνίες και η περιοχή που επέλεξαν οι Τούρκοι για να στείλουν το Μπαρμπαρός δείχνουν εμφανώς ότι κύριος σκοπός είναι η επίδειξη παρουσίας κατά την περίοδο των γεωτρήσεων της ExxonMobil στο τεμάχιο 10, αφού εκείνες τις μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και το γεωτρητικό πρόγραμμα στο τεμάχιο 10.

Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που προβλέπει η τουρκική παράτυπη Navtex, απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τους δύο πρώτους στόχους γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10. Το δυτικό άκρο της περιοχής απέχει 220 χιλιόμετρα από τη Ρόδο και το ανατολικό άκρο 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» είναι θέμα ωρών ή ελάχιστων ημερών, για να βάλει πλώρη προς το σημείο γεώτρησης και το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής). Την Τετάρτη (17/10), το γεωτρύπανο μετακινήθηκε σε άλλο –μακρύτερο προς το λιμάνι της Αττάλειας– σημείο του αγκυροβολίου και τα δρομολόγια από το λιμάνι προς το γεωτρύπανο σκαφών μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων ήταν συνεχή – πέραν των δέκα.

To Νικηφόρος Φωκάς παρακολουθεί το Barbaros

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε απόσταση μόλις 3-4 ναυτικών μιλίων από το τουρκικό ερευνητικό, που κινείται στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,  βρίσκεται η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, «Νικηφόρος Φωκάς» η οποία έχει ήδη αποκτήσει οπτική επαφή με το Barbaros.  Το ελληνικό πολεμικό δεν έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο παρακολουθεί κάθε κίνηση του τουρκικού Barbaros, σε μία προσπάθεια να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας