Το σχέδιο μετατροπής της κοινοτικής νομοθεσίας σε εθνική παρουσιάζει το Λονδίνο

1443
brexit

Το περίφημο Repeal Bill αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση της Βρετανίας, τον οδικό χάρτη μετατροπής της κοινοτικής νομοθεσίας σε εθνική, στο πλαίσιο του Brexit.
Η Τερέζα Μέι έχει ζητήσει συνεργασία από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όμως όλα δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί μπορούν να ελπίζουν μόνο στις ψήφους του DUP.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του ηγέτη των Φιλελεύθερων, Τιμ Φάρον: «Αν το Άρθρο 50 για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου ήταν δύσκολο, αυτό θα είναι κόλαση» είπε προς την κυβέρνηση.
Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος για συνεργασία, αλλά προς την κατεύθυνση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.
Αλλά και οι Εργατικοί δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη διάθεση να στηρίξουν την κυβέρνηση.
Μάλιστα το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν εκφράζει φόβους για «υπερεξουσίες» των υπουργών της κυβέρνησης στη διαδικασία μετάβασης από την κοινοτική στην εθνική νομοθεσία.
Η σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Η μάχη στη Βουλή των Κοινοτήτων θα δοθεί το φθινόπωρο, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η νομοθεσία πρέπει να είναι στη θέση της όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ.
Ο αρμόδιος για το Βrexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι το Repeal Bill θα επιτρέψει στη Βρετανία να βγει από την ΕΕ με τη μέγιστη βεβαιότητα και συνέχεια.
«Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες νομοθεσίες που έχουν ποτέ περάσει από το Κοινοβούλιο» είπε, καλώντας τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να στηρίξουν την προσπάθεια.
Πάντως στις Βρυξέλλες δεν δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας στον Βρετανό ΥΠΕΞ, ο οποίος την Τρίτη είχε πει σχετικά με τα χρήματα που ζητά η ΕΕ πως «η απάντησή μας είναι ‘σφυρίξτε μας’», είπε: «Δεν ακούω κανέναν να σφυράει, ακούω μόνο ένα ρολόι που κάνει τικ τακ».
Ο Μπαρνιέ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως η Βρετανία «οφείλει να αναγνωρίσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ».
Σημείωσε επίσης πως υπάρχουν «πολλές διαφορές» στο πλαίσιο που θα καθορίζει την παραμονή των υπηκόων ΕΕ στη Βρετανία μετά το Brexit, όπως και στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Θέλουμε οι πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ» ανέφερε ο Μπαρνιέ, λέγοντας πως η βρετανική στάση αυτή τη στιγμή δεν εγγυάται ίσα δικαιώματα.
Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να είναι ο «τελικός εγγυητής» αυτών δικαιωμάτων και ότι εάν η Βρετανία αντιταχθεί σε αυτό, «θα δημιουργηθεί αβεβαιότητα».
Η Βρετανία θέλει τα δικαιώματα των πολιτών να ρυθμίζονται βάσει της βρετανικής νομοθεσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας