Ισχυρούς τριγμούς στην κυβέρνηση Ραχόι προκαλεί το σκάνδαλο Γκιούρτελ. Πρόκειται για το σκάνδαλο μεγατόνων που ξέσπασε το 2007 και στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες στελέχη του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος. Χθες ήρθαν και οι καταδίκες. Είκοσι εννέα στελέχη καταδικάστηκαν σε 351 χρόνια φυλάκισης.
Μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης οι εξελίξεις στην Ισπανία υπήρξαν Ραγδαίες. Πρώτα κατέθεσε πρόταση μοφής το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αξιωματική αντιπολίτευση στην Ισπανία. Η πρόεδρος του Ισπανικού κοινοβουλίου αναμένεται να εξετάσει την πρόταση και να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας.
Η κίνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα ήταν απλά τυπική, καθώς αρχικά δεν φαινόταν να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση του Ραχόι, δηλαδή 176 βουλευτές από τους συνολικά 350. Σημειώνεται πως το Λαϊκό Κόμμα έχει 134 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό 85, οι Podemos 67 και οι Ciudadanos, οι οποίοι στηρίζουν με ψήφο ανοχής την κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος, έχουν 32.
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα επιχείρησε να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, λέγοντας πως δεν πρόκειται για μέλη της σημερινής κυβέρνησης, και παράλληλα υποστήριξε η συζήτηση θα πρέπει να τερματιστεί καθώς διαταράσσει την πολιτική σταθερότητα και λειτουργεί αρνητικά για την οικονομία της χώρας και θα πρέπει να τερματιστεί. «Η πρόταση μομφής στρέφεται εναντίον της πολιτικής σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα μας και εναντίον της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.
Ωστόσο τα πράγματα χειροτέρεψαν για τον Ισπανό πρωθυπουργό μέσα σε λίγες ώρες και ειδικότερα μετά τις τοποθετήσεις των συμμάχων του, των Ciudadanos. Οι Cuidadanos κάλεσαν τον Μαριάνο Ραχόι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ειδικότερα όπως είπε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χοσέ Μανουέλ Βιγιέγκας, αν ο Ραχόι δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τότε οι Ciudadanos θα καταθέσουν δική τους πρόταση μομφής ώστε να προκαλέσουν τη διεξαγωγή εκλογών.
Σημειώνεται πως οι Ciudadanos αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, καθώς, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, οι τελευταίοι ζητούν τον σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης και όχι την άμεση προσφυγή στην κάλπη.
Διαφθορά και Ραχόι υπό αμφισβήτηση
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση καθώς στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος πληθαίνουν οι φωνές για αποχώρησή του από την ηγεσία. Επιπλέον μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, βάσει των ερευνών, φαίνεται πως εγκαταλείπουν το Λαϊκό Κόμμα και στρέφονται προς τους Ciudadanos. Στα δικαστήρια της χώρας, όπως μετέδωσε ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, βρίσκονται περίπου 1.500 υποθέσεις διαφθοράς, η πλειονότητα των οποίων αφορά σε στελέχη της Δεξιάς και λιγότερες αφορούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα.