Ανατριχιαστικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν την άγρια εξόντωση φαλαινών πιλότων, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο αρκετές φορές και ειδικά τα καλοκαίρια στη Νησιά Φερόε.
Κάτοικοι των νησιών που ανήκουν στη Δανία και βρίσκονται 320 χλμ. βορειοδυτικά της Σκωτίας, μεταξύ Ισλανδίας και Νορβηγίας οδηγούν κοπάδια φαλαινών-πιλότων στα αβαθή, που έχουν ήδη ποτίσει με το αίμα των ζώων, που σκότωσαν τα προηγούμενα χρόνια και τα εξοντώνουν συστηματικά, ενώ εκείνα βγάζουν κραυγές αγωνίας.
Πρόκειται για ένα βάρβαρο έθιμο που ξεκίνησε πριν από τέσσερις και πλεον αιώνες καθώς οι κάτοικοι των απόμερων νησιών βασίζονταν ανέκαθεν στο κρέας και το λάδι των φαλαινών για την τροφή τους, αλλά και για άλλες χρήσεις.
Μολονότι σήμερα δεν υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες και οι αποστάσεις έχουν μειωθεί οι ψαράδες των νησιών Φερόε επιδίδονται στο ίδιο αποκρουστικό έθιμο της σφαγής των φαλαινών που βάφει κόκκινα τα νερά…
Ένας 22χρονος φοιτητής του Κέμπριτζ, ο Άλαστερ Γουόρντ, που επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα τα νησιά, έμεινε άναυδος με το φρικιαστικό θέαμα που αντίκρισε: «Περπατούσαμε στην παραλία, όταν μια ομάδα ντόπιων έτρεξαν προς το μέρος μας και είπαν “είστε τυχεροί, έρχεται μια φάλαινα”. Νομίσαμε ότι θα ήταν μόνο μία, αλλά έφθαναν η μία μετά την άλλη. Τις οδηγούσαν βάρκες στην ακτή κι όταν πλησίασαν αρκετά, ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης βούτηξε στα νερά κι άρχισαν να τις πετσοκόβουν. Ακόμη και τα παιδιά μετείχαν, τραβώντας σχοινιά ή χοροπηδώντας στα κουφάρια. Μείναμε άφωνοι».
Φιλοζωϊκές οργανώσεις όπως η Sea Sheperd έχουν καταγγείλει πολλές φορές το αποκρουστικό αυτό κυνήγι αυτό, που είναι γνωστό ως grindadrap στην τοπική γλώσσα. Αλλά οι ντόπιοι επιμένουν ότι οι συγκεκριμένες φάλαινες δεν απειλούνται με αφανισμό και πως ο αριθμός όσων σφαγιάζονται δεν ξεπερνά το 0,1% του συνολικού πληθυσμού τους.
Αλλά ούτε τα δελφίνια ξεφεύγουν από το βάρβαρο αυτό έθιμο. Υπολογίζεται ότι πέρυσι σκοτώθηκαν με τον απάνθρωπο αυτό τρόπο 198 δελφίνια και 436 φάλαινες.