Το νερό αιτία για Γ‘ Παγκόσμιο Πολέμο-Στο ”κόκκινο” Μ.Ανατολή και ανατ.Ασία

909
Στο ''κόκκινο'' Μ.Ανατολή και ανατ.Ασία

Ο έλεγχος των υδάτινων πόρων θα αποτελέσει μελλοντικά αιτία πολέμου και το ίδιο το νερό θα χρησιμοποιηθεί ως διπλωματικό ή στρατιωτικό όπλο

Με την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η σημασία του νερού, που είναι η κύρια πηγή ζωής στον κόσμο, άρχισε να μεγαλώνει. Αν και δεν υπήρξαν πολλοί πόλεμοι για τον έλεγχο του νερού την τελευταία περίοδο και τα προηγούμενα χρόνια, ο κύριος λόγος για την διεξαγωγή πολέμων στο μέλλον θα είναι εξαιτίας αυτού. Ο έλεγχος των υδάτινων πόρων θα αποτελέσει μελλοντικά αιτία πολέμου και το ίδιο το νερό θα χρησιμοποιηθεί ως διπλωματικό ή στρατιωτικό όπλο. Πιθανοί πόλεμοι για τον έλεγχο υδάτινων πόρων αναμένονται σε αρκετές περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το νερό μέχρι το 2025. Ο καθηγητής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης,  Δρ Timothy O. Randhir, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μπορεί να επιδεινωθούν ακριβώς για αυτό το λόγο. Η ασιατική ήπειρος, στην οποία κατοικεί πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαθέτει το 36% των υδάτινων πόρων παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά, η Νότια Αμερική διαθέτει το 26%, με τον πληθυσμό της να φτάνει στο 6% του συνολικού αριθμού παγκοσμίως. Ο Αμαζόνιος από μόνος του αντιπροσωπεύει το 15% του χρησιμοποιούμενου νερού στον κόσμο.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την UNESCO, υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ για τον Ευφράτη και τον Τίγρη. Όσον αφορά τον ποταμό Ιορδάνη, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Ιορδανίας, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης και υπάρχει, μακροπρόθεσμα, σοβαρή πιθανότητα σύγκρουσης. Στην Αφρική, ο ποταμός Νείλος είναι απίθανο να προκαλέσει «πόλεμο νερού» μεταξύ Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν. Στην Κεντρική Ασία όμως, υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιζίας γύρω από τη λίμνη Αράλη.

Ανάφλεξη στην Ινδο-Πακιστανική σύγκρουση!

Στην έκθεση της UNESCO, υπάρχει ένταση Ινδίας-Πακιστάν σχετικά με το φράγμα Wular στη Νότια Ασία. Η Ινδία και το Μπαγκλαντές βρίσκονται σε ένταση για το φράγμα Φαράκα. Ο ποταμός Mahakali ορίζεται ως «βόμβα έτοιμη να εκραγεί» μεταξύ Νεπάλ και Ινδίας. Θεωρείται ότι η Καμπότζη, η Κίνα, το Λάος, η Μιανμάρ, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, που προσπαθούν να φτιάξουν φράγματα για τον έλεγχο του ποταμού Μεκόνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία, βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση.

Προβλήματα για την διαχείριση των υδάτινων πόρων υπάρχουν επίσης ανάμεσα σε Λιβύη και Αλγερία, ενώ ο ποταμός Κολοράντο μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού δείχνει επίσης το πρόβλημα της κοινής χρήσης νερού ανάμεσα στις δύο χώρες. O ποταμός La Plata, που διασχίζει την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Παραγουάη, δείχνει επίσης ότι η Νότια Αμερική μπορεί να αποτελέσει μία ακόμα εστία αντιπαράθεσης για τον έλεγχο των υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, τα πρώτα μέρη όπου παρατηρήθηκε έλλειψη νερού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι: Η γραμμή Ισραήλ-Ιορδανίας-Παλαιστίνης, η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Αγκόλα, η Ναμίμπια και το Μπαγκλαντές.

Οι πρόσφατες διενέξεις για το νερό

Το 2014, υπήρξε σύγκρουση στο Μεξικό, μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και της αστυνομίας για ένα ζήτημα που σχετίζεται με τον έλεγχο των υδάτινων πόρων και περισσότεροι από 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Επίσης το 2014, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βομβάρδισαν τον σταθμό νερού στο Χαλέπι και προκάλεσαν κρίση νερού στην χώρα

Μετά την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία, υποστηρίχθηκε ότι η Ουκρανία διέκοψε την παροχή νερού στην Κριμαία. Στη Νιγηρία, αγρότες και ιδιοκτήτες κοπαδιών ήρθαν αντιμέτωποι για τους υδάτινους πόρους. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας μπορούσε να αποτρέψει τη σύγκρουση μόνο με στρατιωτική επιχείρηση.

Στο ”κόκκινο” η Μέση Ανατολή

Τα σχέδια της Τουρκίας να χτίσει φράγμα στον ποταμό Ευφράτη έφερε τη χώρα στα πρόθυρα πολέμου με τη Συρία το 1998. Η κυβέρνηση της Δαμασκού κατηγόρησε την Άγκυρα ότι σκόπιμα επεμβαίνει στους υδάτινους πόρους, ενώ η Άγκυρα κατηγόρησε τη συριακή διοίκηση ότι φιλοξενεί ηγέτες του ΡΚΚ και προειδοποίησε ότι θα κόψει την ροή του νερού προς τη χώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεγαλύτερη κρίση του νερού, η οποία είναι μία από τις κύριες κρίσεις που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αναμένεται να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη ένταση γύρω από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και την ανατολική Ασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας