Το βίαιο “λουκέτο” στις λιγνιτικές μονάδες εξυπηρετεί το εισαγόμενο αμερικανικό LNG

1139
παραμύθια

Χωρίς ενεργειακή επάρκεια θα είναι η Ελλάδα αν η κυβέρνηση κλείσει το 2022 τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Ο πρόεδρος του «Σπάρτακου», Μόσχος Μόσχου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η χώρα εξυπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα λόγω LNG.

Ως ξεπούλημα της εθνικής ενεργειακής επάρκειας στα μεγάλα συμφέροντα και, κυρίως, στους Αμερικάνους που θέλουν να φέρουν LNG (υγροποιημένο αέριο) στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του σωματείου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος», Μόσχος Μόσχου, το σχέδιο της κυβέρνησης να κλείσουν οι μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Μιλώντας στο Sputnik, ο πρόεδρος του «Σπάρτακου», που εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζομένους, τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για κλείσιμο ορυχείων λιγνίτη και Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, σταδιακά από το 2022 μέχρι το 2028, ελλοχεύει τον κίνδυνο η χώρα να είναι εξαρτημένη ενεργειακά από άλλες δυνάμεις και συμφέροντα.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης θα καταστρέψει μια ολόκληρη περιοχή και θα κάνει τη χώρα να είναι εξαρτημένη από εισαγωγές. Θα είναι μία χώρα εξαρτημένη και θα εξαρτάται από τον αγωγό που περνά μέσα από την Τουρκία και από το φυσικό αέριο που θα το κουβαλούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Άλλωστε, αυτά εξυπηρετεί με αυτή την τακτική η κυβέρνηση, να κουβαλούν το εισαγόμενο LNG από την Αμερική. Και το εθνικό της καύσιμο, τον λιγνίτη να το πάει στο περιθώριο, να το αφανίσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχου.

Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη παράγουν σήμερα το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ, τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό αυτό άγγιζε το 50%. Όπως λέει ο κ. Μόσχου, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι, μέχρι το 2023, να κλείσουν οι μονάδες, ενώ μέχρι το 2028 θα μείνει μία μονάδα, η Πτολεμαΐδα 5, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευή.

«Ακόμα ο κόσμος δεν είναι στα κάγκελα, ως όφειλε, γιατί, αν υλοποιηθεί αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Η όλη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή είναι γύρω από τη ΔΕΗ, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Επομένως, εμείς επικεντρωνόμαστε τώρα στο να πείσουμε τον κόσμο, ότι αυτά που έρχονται δεν θα έχουν προηγούμενο. Όσοι το έχουν καταλάβει είναι στα κάγκελα, οι υπόλοιποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής», επισήμανε ο κ. Μόσχου και πρόσθεσε:

«Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, από φέτος βγαίνει εκτός η μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου μαζί με το ορυχείο. Τα υπόλοιπα εργοστάσια στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη θα τελειώσουν (σ.σ. θα κλείσουν) μέχρι το 2023. Μια μονάδα που είναι υπο κατασκευή θα μπει στο σύστημα (σ.σ. παραγωγής ρεύματος) το 2022 και θα μείνει μέχρι το 2028. Οι μονάδες είναι δύο στο Αμύνταιο, δύο στην Καρδιά, μία στη Μελίτη, πέντε στον Άγιο Δημήτριο και δύο της Μεγαλόπολης».

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον «αέρα»

Στο λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας, στις μονάδες της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου «Σπάρτακος», εργάζονται 3.500 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ άλλοι 5.000 δουλεύουν με άλλες σχέσεις εργασίας, όπως εργολαβικοί, οκτάμηνοι συμβασιούχοι κ.α. Στη Μεγαλόπολη οι μόνιμοι εργαζόμενοι είναι 800 άτομα και άλλοι τόσοι οι εργολαβικοί.

Το λουκέτο σε όλες τις μονάδες, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχου, θα προκαλέσει – ειδικά στη Δυτική Μακεδονία – «ολική καταστροφή» και προτείνει να δοθούν τα χρονικά περιθώρια σχεδιασμού, προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή.

«Η πρόταση η δική μας και όλων των φορέων είναι ότι, αυτό δεν μπορεί να γίνει στα χρονικά περιθώρια που ορίζει η κυβέρνηση. Άλλωστε, δεν μας το επιβάλλει κανένας. Το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, και όχι μόνο, έχει αποφασίσει στη Σύνοδο στο Παρίσι – προκειμένου να προστατεύσουν το περιβάλλον – ότι μέχρι το 2050 θα τελειώσουν οι λιγνίτες.

Η Γερμανία αποφάσισε ότι το 2038 θα βγάλει τις λιγνιτικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία της Γερμανίας λέει ότι δεν είναι εφικτό σε 19 χρόνια να αντικαταστήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες.

Η Τσεχία μιλά για το 2042, η Πολωνία για το 2045Η χώρα μας γιατί θέλει να το κάνει σε δύο χρόνια από σήμερα; Γιατί ουσιαστικά το 2022 βγαίνουν οι περισσότερες μονάδες.

Δηλαδή, τόσο είμαστε εξαρτημένοι από τα συμφέροντα; Είναι δυνατόν να αντικαταστήσει παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη σε δύο χρόνια; Είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται έτσι, σε μια περιοχή που έχει δώσει τα πάντα; “Σηκώθηκαν” πάρα πολλά χωριά (σ.σ. μετακόμισαν ολόκληρα χωριά, καθώς στο υπέδαφος υπήρχε λιγνίτης), δώσαμε τη ζωή μας και να μας πετούν σαν στημένη λεμονόκουπα; Το δικό μας το σχέδιο είναι να γίνει αυτό που γίνεται στην Ευρώπη. Να σχεδιάσουμε πρώτα τι θα γίνει, να σχεδιάσουμε την εθνική μας επάρκεια από λιγνίτη, να προγραμματίσουμε κάποιες επενδύσεις στην περιοχή μας και όπως αποφάσισε όλη η Ευρώπη σε βάθος 15-20 ετών να κλείσουν και οι μονάδες», κατέληξε ο κ. Μόσχου.

Master plan για την απολιγνιτοποίηση 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, είχε παρουσιάσει στις 8 Φεβρουαρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σε ημερίδα στην Πτολεμαϊδα.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε παρουσιάσει τα «12 μέτρα άμεσης δράσης για τη Δυτική Μακεδονία», ενώ, έξω από τον χώρο, σημειώνονταν διαμαρτυρία εργαζόμενων στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Λίγο νωρίτερα, κατά την επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στη μονάδα «Πτολεμαϊδα 5» εργαζόμενοι του επεφύλαξαν «θερμή» υποδοχή, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας.

«Γιατί προχωράμε στην απολιγνιτοποίηση;Το κάνουμε κατ’ αρχήν για προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους. Η κυβέρνηση έχει μια πράσινη ατζέντα που έχει ήδη εξηγηθεί εκτενώς. Το κάνουμε όμως και για λόγους οικονομικούς. Διότι ο λιγνίτης έχει πάψει, εδώ και χρόνια, να είναι το “διαμάντι” της ΔΕΗ και έχει, αντίθετα, μεταμορφωθεί σε βαρίδι», έλεγε ο κ. Χαζηδάκης αναφερόμενος στις ζημιές της ΔΕΗ.

Μάλιστα, είχε κάνει λόγο για ζημιές κατά 200 εκατ. ευρώ το 2018, για 300 εκατ. ευρώ το 2019 «ακόμη περισσότερα το 2020».

Τέλος, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στην υλοποίηση του master plan θα δοθούν περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ από ΕΣΠΑ, δημόσιους πόρους αλλά και το «Just Trandiotion Fund».

Στο προεκλογικό πρόγραμμά της η Νέα Δημοκρατία, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν σαφή θέση υπέρ μιας νέας ενεργειακής πολιτικής κάνοντας σαφή αναφορά για «για περιορισμό των εκπομπών ρύπων, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον άνεμο και τον ήλιο, που με αφθονία διαθέτουμε και σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη».

Τη θέση της περί απολιγνιτοποίησης η κυβέρνηση της Ν.Δ. την έθεσε ψηλά στην ατζέντα της από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της μιλώντας για «πράσινη ενέργεια», για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων αλλά και για η εθελούσια έξοδος των εργαζομένων της ΔΕΗ από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας με λιγνίτη. Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης «η λιγνιτική παραγωγή των μονάδων μειώθηκε από τις 30.000 γιγαβατώρες σε 10.000 γιγαβατώρες την τελευταία δεκαετία».

Ήδη έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή η οποία όπως έχει δηλώσει πρόσφατα στην Πτολεμαϊδα ο κ. Χατζηδάκης «έχει ως κύριο αντικείμενο την εκπόνηση μέχρι τον Ιούνιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (σ.σ. από το λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας),  του Master Plan το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας