Το λάθος του 7ετούς. Κλείνει σταδιακά η πόρτα στις αγορές

1865
αγορές

Εάν η ελληνική αγορά ομολόγων εμφανίζει αυτή την εικόνα εν μέσω ομπρέλας προστασίας του μνημονίου…τότε εκτός ανά πάσα στιγμή τα ομόλογα μπορούν να καταρρεύσουν ή να πέσουν θύματα ακραίας υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Επικίνδυνη τροπή προσλαμβάνει η συνεχώς επιδεινούμενη εικόνα των ελληνικών ομολόγων όπου με αφορμή και αιτία την διάχυτη διεθνή αβεβαιότητα, το λάθος στην έκδοση του 7ετούς και η υπόθεση Novartis…η αγορά βυθίζεται σε καθοδικό σπιράλ απόρροια εντεινόμενων πωλήσεων.

Ήδη το 10ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση 4,5% και το νέο 7ετές 4,16% από 3,5% που εκδόθηκε.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η πτώση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων προσεχώς τελειώνει…ωστόσο ότι συνέβη εσχάτως απέδειξε ότι η ελληνική αγορά ομολόγων ήταν μια φούσκα.

Το λάθος της έκδοσης του 7ετούς υποχρέωσε τους διεθνείς επενδυτές βίαια να συνειδητοποιήσουν τις ακραίες υπερβολές στις ελληνικές αποτιμήσεις και ουσιαστικά με την πρόσφατη διόρθωση επανατιμολογούν τον ελληνικό κίνδυνο…

Αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ξεφούσκωμα της φούσκας των αποτιμήσεων των ομολόγων. 
Εάν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές εκτιμήσεις ότι λόγω ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ το αμερικανικό 10ετές θα φθάσει έως το 3,5% τότε είναι βέβαιο ότι όλες οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς θα πάρουν την ανιούσα και ειδικά στην Ελλάδα καθιστώντας μη επιτρεπτή την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;
Σημαίνει ότι θα οδηγηθεί βιαίως σε πιστωτική γραμμή ECCL ή PCCL αν και Γερμανία και ESM θέλουν καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια. 
Η μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα έρχεται να αποδείξει ότι η Ελλάδα ακόμη δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στις αγορές.
Εάν η ελληνική αγορά ομολόγων εμφανίζει αυτή την εικόνα εν μέσω ομπρέλας προστασίας του μνημονίου…τότε εκτός ανά πάσα στιγμή τα ομόλογα μπορούν να καταρρεύσουν ή να πέσουν θύματα ακραίας υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Το σημαντικό sell off στα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για καθαρή έξοδο.
Συν τοις άλλοις η επιδείνωση στα ομόλογα δηλαδή η επιδείνωση στον μηχανισμό δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Αρχικά λόγω Μακεδονικού έχασε πολιτικούς πόντους ενώ εμφανίζοντας το θέμα της Novartis άλλαξε την πολιτική ατζέντα.
Η υπόθεση της Novartis όμως αποτελεί μια – όχι την κύρια – αλλά μια αιτία επιδείνωσης στα ελληνικά ομόλογα οπότε η κυβέρνηση βλέπει ότι η Novartis την βοηθάει πολιτικά αλλά την ζημιώνει με όρους οικονομίας και αγοράς.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και η δικαστική προσέγγιση, τι θα συμβεί εάν δεν προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία;
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα….να «υποβαθμίσει το θέμα».

Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,50%

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 3,65% που είναι το χαμηλό έχει εκτιναχθεί στο 4,5% σήμερα 14/2.

Το ίδιο αρνητικό κλίμα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων π.χ. το 25ετές από 4,31% έχει αναρριχηθεί στο 5,13%.

Σε όλες τις αγορές ομολόγων είναι αληθές καταγράφεται ήπια επιδείνωση με άνοδο αποδόσεων και πτώση τιμών.

Το 10ετές Γερμανικό ομόλογο βρίσκεται στο 0,74% – στις 12/2 ήταν 0,78% – όταν είχε φθάσει και στο -0,18% αρνητικό επιτόκιο.

Το Πορτογαλικό 10ετές έχει αναρριχηθεί στο 2,07%.

Στις ΗΠΑ επίσης το 10ετές έχει φθάσει στο 2,84%

Η άνοδος διεθνώς των αποδόσεων των ομολόγων θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι η αντίστροφη μέτρηση για αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει ξεκινήσει…

Η αύξηση των επιτοκίων θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Όμως ειδικά στην Ελλάδα η επιδείνωση είναι ακόμη μεγαλύτερη στα ομόλογα μετά την δημοπρασία των 7ετών καθώς η υπόθεση Novartis έχει προκαλέσει ισχυρό προβληματισμό στους διεθνείς επενδυτές.

Η δημοπρασία του 7ετούς ομολόγου ΔΕΝ έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου, η βιασύνη προκάλεσε ζημίες άμεσα στους συμμετέχοντες και ήδη ορισμένα hedge funds διατυπώνουν την απογοήτευση τους για την συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων.

Ενώ εκδόθηκε το 7ετές στο 3,5% πλέον διαπραγματεύεται στο 4,16% εξέλιξη που σίγουρα έχει δημιουργήσει πολύ κακή εντύπωση.

Όταν ο ESM ακυρώνει έκδοση λόγω διεθνούς αναταραχής… δεν μπορεί η Ελλάδα να εμφανίζεται στις αγορές για λόγους εντυπώσεων.

H έκδοση του 7ετούς δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί, καθώς έχει δημιουργήσει πολύ αρνητική εικόνα, οι επενδυτές είναι δυσαρεστημένοι….

Ποια ήταν τα λάθη στην έκδοση του 7ετούς

1)Η αρχική ανακοίνωση ότι αναβάλλεται η έκδοση και μετά από 2 ημέρες πραγματοποιήθηκε, μεγάλη βιασύνη χωρίς λόγο

2)Το αρχικό επιτόκιο 3,75% από εκτιμώμενο 3,40% δεν άρεσε στους επενδυτές

3)Η σύνθεση των συμμετεχόντων το 29% κατέληξε σε hedge funds και περίπου 19% σε τράπεζες δηλαδή σε δυνητικούς πωλητές.

4)Το χειρότερο λάθος στην έκδοση του 7ετούς ήταν ότι έδωσε λαβή σε πολλούς διεθνείς επενδυτές να πιστέψουν ότι η Ελλάδα στην πρώτη δυσκολία είναι ευάλωτη και εύθραυστη και ότι χρειάζεται υβριδικό πρόγραμμα στήριξης μετά την λήξη του 3ου μνημονίου.

Η Ελλάδα μόλις πρόσφατα έφθασε να ισορροπεί μετά από 8 χρόνια δραματικής αβεβαιότητας.

Η πολιτική ένταση τέτοιας κλίμακας λόγω της Novartis θα επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα, οι επενδυτές θα είναι πιο προσεκτικοί με την Ελλάδα και αυτός ο προβληματισμός ήδη καταγράφεται στα ομόλογα.

Έτσι εξηγείται γιατί τα ελληνικά ομόλογα έχουν την μεγαλύτερη επιδείνωση σε σχέση με τα χρεόγραφα άλλων χωρών.

*Πηγή: www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας