Το…”γεράκι” μίλησε: ”Συμφωνία ή πόλεμος”-Κίσινγκερ προειδοποιεί Ουάσινγκτον

953
Κίσινγκερ προειδοποιεί Ουάσινγκτον

Με τον Λευκό Οίκο να προκαλεί διαρκώς εντάσεις εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας, ο εγκέφαλος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα είτε να συμφωνήσει σε ένα νέο διεθνές σύστημα, είτε να συνεχίσει να ενισχύει τις εντάσεις, κάτι που βέβαια θα οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με τις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο του Chatham House με τον πρώην βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο 97χρονος πλέον Κίσινγκερ κάλεσε τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια ισορροπία με τις υπάρχουσες παγκόσμιες δυνάμεις, προσθέτοντας:

«Αν φανταστεί κανείς ότι ο κόσμος δεσμεύεται σε έναν ατελείωτο ανταγωνισμό που βασίζεται στην κυριαρχία όσων είναι ανώτεροι αυτή τη στιγμή, τότε είναι αναπόφευκτη η κατάρρευση της τάξης. Και οι συνέπειες μιας κατάρρευσης θα ήταν καταστροφικές».

Ο γνωστός διπλωμάτης προέτρεψε τις ΗΠΑ να κατανοήσουν ότι δεν έχουν όλα τα θέματα “τελικές λύσεις” και πρόσθεσε: «Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με την Κίνα σε αυτό το σημείο, τότε θα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση σαν κι αυτήν πριν από τον Παγκόσμιο Πόλεμο, με πολυετείς συγκρούσεις που επιλύονται άμεσα, αλλά σε μία από αυτές ξεφεύγει έλεγχος σε κάποιο σημείο».

Ωστόσο, η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλουν τη βούλησή τους σε όλους τους άλλους δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτή στην Ουάσιγκτον.

Ο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος Yang Jiechi είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken στις 18 Μαρτίου στην Αλάσκα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τα προσόντα να πουν ότι θέλουν να μιλήσουν με την Κίνα από μια θέση ισχύος». Στη συνέχεια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι ανέφεραν λίγες ημέρες αργότερα στις 22 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο ότι «από κοινού προστατεύουν την πολυμέρεια, διατηρούν το διεθνές σύστημα με τον ΟΗΕ στον πυρήνα του και τη διεθνή τάξη βάσει του διεθνούς δικαίου , ενώ αντιτίθενται σθεναρά στις μονομερείς κυρώσεις καθώς και στην παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών»

Είναι πάντα δύσκολο για τις Μεγάλες Δυνάμεις να αποδεχτούν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, ειδικά όταν είναι εις βάρος τους. Η Δύση δεν μπορεί πλέον να καταστείλει την οικονομική δύναμη της Κίνας ή τη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας.

Στο τέλος, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταφύγει σε μια στρατηγική που μοιάζει με την πρόταση του Κίσινγκερ για εξεύρεση ισορροπίας, ενώ ταυτόχρονα αποδέχεται την πολυπολική πραγματικότητα που έχει αποδειχθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας