Το Bitcoin και οι «κραυγές» των κεντρικών τραπεζών

467
και οι «κραυγές» των κεντρικών τραπεζών
Θα μπορούσε να ειπωθεί ως ανέκδοτο, αν και γνωρίζουμε πως οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν φημίζονται για το χιούμορ τους.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής προειδοποίησε τους πολίτες για τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων, σε κοινή επίσημη δήλωση με τη ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της χώρας. Ανέφεραν ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια κατηγορία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές οικονομικές απώλειες στους κατόχους τους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας απώλειας του συνόλου των πόρων που επενδύθηκαν.

Προς στιγμή θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως οι υπεύθυνοι της κεντρικής τράπεζας συμβουλεύουν αποσκοπώντας στο καλό των πολιτών που υποτίθεται έχουν κληθεί να υπηρετούν, όχι το δικό τους. Μόνο όμως προς στιγμή. Αρκεί μια στοιχειώδης έρευνα και λίγα δευτερόλεπτα στη μηχανή αναζήτησης της Google, για να διαπιστώσεις πως από το 2015 το επίσημο κρατικό νόμισμα της Αργεντινής έχει χάσει το 99,93% της αξίας του έναντι του Bitcoin.

Θα είχε πράγματι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε κάποια συζήτηση όσων επιχειρηματολογούν υπέρ της ανωτερότητας του κρατικού νομίσματος. Τι επιχειρήματα θα χρησιμοποιήσουν για να πείσουν κάποιον Αργεντινό, Τούρκο, Λιβανέζο, Νιγηριανό, Βενεζουελανό, πόσο επικίνδυνη είναι η διακράτηση Bitcoin όσον αφορά τη διαφύλαξη του πλούτου τους από τον πληθωρισμό. Κάποιον Κύπριο όταν του λήστευαν τις καταθέσεις το 2013. Κάποιον κάτοικο του Χονγκ Κονγκ που του πάγωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό, επειδή είχε το «θράσος» να διαδηλώσει εναντίον της κυβέρνησής του. Σε έναν Σύρο που ήθελε να φύγει από τη χώρα εν μέσω εμφυλίου και δεν είχε άλλο τρόπο να μεταφέρει τον πλούτο του. Με τη λίστα φυσικά των περιπτώσεων να μην εξαντλείται εδώ.

Τουλάχιστον εμείς που έχουμε ευρώ, ξέρουμε τι μας ξημερώνει, υπάρχει ο αντίλογος. Πέρα από την αλαζονεία που κρύβει μια τέτοια σκέψη, είναι σίγουρα έτσι; Πόσοι, νομίζετε, γνωρίζουν πώς δουλεύει το νομισματικό σύστημα; Ελάχιστοι, θα απαντήσετε. Λάθος. Η σωστή απάντηση είναι «κανείς». Ορισμένοι νομίζουν πως γνωρίζουν, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που ξέρουν είναι αυτά που τους έχουν πει. Πού βρίσκεται το πρόβλημα κατανόησης; Στην πολυπλοκότητα, στην αδιαφάνεια, στα συμφέροντα που αλλάζουν κατά το δοκούν.

Πόσοι γνωρίζουν πόσα ευρώ έχουν τυπωθεί σήμερα; Ίσως η Λαγκάρντ, η επικεφαλής της ΕΚΤ. Παρ’ όλα αυτά ξέρουμε με σιγουριά πόσοι γνωρίζουν τον αριθμό των ευρώ που θα δημιουργηθούν αύριο: Κανείς. Απολύτως κανείς. Για να μην πάμε σε άλλες ερωτήσεις, όπως ποια θα είναι η νομισματική πολιτική το επόμενο διάστημα; Πόσο θα είναι το επιτόκιο; Πόσα χρήματα είναι διατιθέμενοι να «τυπώσουν» από την ΕΚΤ; Αν μάλιστα ανεβάσουμε τον πήχη των ερωτήσεων ψηλά, στο ποια θα είναι η νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια, τότε όχι μόνο δεν λαμβάνουμε καμία απάντηση, αλλά θα μας πάρουν για τρελούς που ρωτάμε.

Για σκεφτείτε το λίγο. Μας υποχρεώνουν να χρησιμοποιούμε ένα νόμισμα για το οποίο δεν ενημερωνόμαστε ούτε για τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του. Πόσες από αυτές τις νομισματικές μονάδες θα υπάρξουν αύριο ή σε ένα χρόνο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Επειδή τα χρήματα που κατέχουμε αποτελούν ένα μικρό ποσοστό της συνολικής κυκλοφορίας των χρημάτων. Αν έχεις 1 μήλο και υπάρχουν 100 μήλα, σημαίνει πως έχεις το 1%. Αν τα μήλα για κάποιο λόγο γίνουν 200, τότε το ένα σου μήλο γίνεται λιγότερο πολύτιμο.

Ακόμα και αυτή η τόσο βασική πληροφορία δεν μας είναι διαθέσιμη. Γιατί; Επειδή δεν τη γνωρίζουν ούτε οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής. Για παράδειγμα τα δολάρια που υπήρχαν στο τέλος του 2020 ήταν 25% παραπάνω από τα δολάρια που υπήρξαν στην αρχή του ίδιου έτους. Γνώριζε η FED ότι θα αυξηθούν τόσο; Όχι, βέβαια. Προέκυψε η πανδημία και «αναγκάστηκαν» να «τυπώσουν».

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν χρήματα, αποτελεί μόνο θέμα χρόνου να υποκύψουν στον πειρασμό της κατάχρησης της εξουσίας τους. Όσο ωραιοποιημένα κι αν το εκφράσουμε, η ουσία δεν αλλάζει. Όταν το νόμισμα εσκεμμένα διαβρώνεται σε αξία, τότε μας ληστεύουν. Πώς το γνωρίζουμε ότι γίνεται εσκεμμένα; Μα δεν το έχουν κρύψει. Επιδίωξη κάθε κεντρικής τράπεζας είναι να υπάρξει πληθωρισμός 2%. Κι αν για κάποιο λόγο δεν εμφανιστεί, βάζουν μπροστά την «πρέσα».

Οι «αξιοσέβαστες» κεντρικές τράπεζες κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ για το πιο άσχημο ιστορικό απόδοσης. Κάθε νόμισμα που εκδίδουν, χωρίς εξαίρεση, έχει την τάση να ωθείται προς τον μηδενισμό της αγοραστικής του δύναμης. Κανένα κρατικό νόμισμα δεν επιβίωσε για πολλά χρόνια. Ακόμα και για τα μετρημένα στα δάκτυλα που έχουν επιβιώσει περισσότερο από το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου, όπως η στερλίνα ή το δολάριο, δεν έχει παραμείνει παρά ελάχιστη από την αγοραστική δύναμη που διέθεταν όταν δημιουργήθηκαν.

Η διαφοροποίηση του Bitcoin

Είναι λάθος να νομίζουμε πως το τραπεζικό κατεστημένο αντιμετωπίζει εχθρικά το Bitcoin μόνο επειδή απειλεί την παντοκρατορία του. Το βασικό είναι πως ξεσκεπάζει την ανικανότητά του. Μας αποκαλύπτει την αποτυχία του να διατηρήσει την αγοραστική δύναμη του νομίσματος που υποτίθεται έχουν κληθεί να προασπίζεται. Το πρώτο μάθημα των οικονομικών είναι η σπανιότητα. Ποτέ δεν υπάρχει κάτι σε επαρκή ποσότητα, ώστε να ικανοποιήσει όλους όσοι το επιθυμούν. Σωστά, μόνο που το πρώτο μάθημα της πολιτικής είναι το να αγνοείς το πρώτο μάθημα των οικονομικών.

Εκεί βρίσκεται η θεμελιώδης διαφορά και η ανωτερότητα του Bitcoin. Είναι νόμισμα των κανόνων, όχι των κυβερνώντων. Στα κρατικά νομίσματα, τη νομισματική πολιτική την καθορίζουν άνθρωποι, ανάλογα με την ιδεολογία, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, τη λανθασμένη ή σωστή κρίση τους.

Στο Bitcoin δεν επεμβαίνει άνθρωπος. Δεν χωράνε συμφέροντα και επιδιώξεις. Η νομισματική πολιτική είναι προαποφασισμένη, δημόσια, διαφανής. Προασπίζεται τη σπανιότητα και την αμεροληψία. Γνωρίζουμε από τώρα τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον, με ακρίβεια και σε βάθος πολλών δεκαετιών. Ο μέγιστος αριθμός Bitcoin που θα υπάρξει ποτέ είναι 21 εκατομμύρια και μέχρι το 2036 θα έχει δημιουργηθεί το 99% των νομισμάτων.

Αντίθετα, αν ρωτήσουμε ένα οποιοδήποτε Κεντρικό Τραπεζίτη αν υπάρξει ανώτατο όριο όπου θα σταματήσουν χρήματα, θα τον φέρετε σε αμηχανία. Θα του είναι δύσκολο να παραδεχτεί ότι το όριο τους είναι το άπειρο.

Για τους συνειδητοποιημένους Bitcoiners, ο μόνος λόγος να αλλάξεις τα Bitcoin σου με ευρώ ή δολάρια ή πέσος, είναι ένας: με το ίδιο χρηματικό ποσό να αγοράσεις περισσότερα. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια έχει πολύ άγχος. Το ευρώ παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα έναντι του Bitcoin. Από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να υποτιμηθεί. Για εκείνους, καλύτερα να έχεις Bitcoin παρά ευρώ. Κοιμούνται πιο ήσυχοι.

Υπερβολικό; Καθόλου, αν κρίνουμε από τα ιστορικά δεδομένα. Όποιος επενδύει με προοπτική ετών μέχρι τώρα δεν έχει χάσει. Ποτέ. Κανένας που αγόρασε Bitcoin και τα κράτησε για 4 χρόνια (200 εβδομάδες) δεν έχασε χρήματα. Ποτέ.

Τότε ποιοι χάνουν; Οι νεότεροι που έχουν εισέλθει στον χώρο, χωρίς να έχουν περάσει πρώτα από μια περίοδο εκμάθησης, τουλάχιστον των βασικών. Αυτοί πουλάνε πανικόβλητοι, κατά κανόνα τη λάθος στιγμή. Οι παλαιότεροι, που έχουν προλάβει να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές του Bitcoin, δεν φοβούνται τις πρόσκαιρες υποχωρήσεις. Αντίθετα, σε περιόδους όπως η τωρινή, αυξάνουν την ποσότητα των νομισμάτων που κατέχουν. Φυσικά στο μέλλον δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί και αν θα συνεχίσει αυτή η τακτική να τους ωφελεί. Από την άλλη, τα ιστορικά δεδομένα φανερώνουν πως οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους.

 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας