Τι συμβαίνει στην Τράπεζα Πειραιώς;

2121
πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, παίρνοντας χάρισμα την περιουσία (κινητή και ακίνητη) αρκετών άλλων τραπεζών και αφού ανακεφαλαιοποιήθηκε, αρκετές φορές στο παρελθόν, με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, τελικά, προχώρησε σε 24 απολύσεις!!!

Η μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει στην κατοχή της είναι απαραίτητοι όροι, σύμφωνα με τους μετόχους, έτσι ώστε να επανέλθει στην κερδοφορία.

Οι 24 απολυμένοι της Τράπεζας Πειραιώς, είναι μέρος από τους 145 συνολικά εργαζόμενους που εργάζονταν στο τμήμα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα (αναγκαστική άδεια) από τον περασμένο Σεπτέμβρη, που η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων πουλήθηκε στη Σουηδική Intrum. Στο τμήμα RBU(«κόκκινα» δάνεια) εργάζονταν 1.300 εργαζόμενοι, από τους οποίους περίπου οι μισοί, πήγαν στην Intrum «εθελοντικά», κάποιοι εργάζονται ως νοικιασμένοι στην Intrum ή σε θυγατρικές του ομίλου Πειραιώς και κάποιοι άλλοι πήραν την εθελούσια.

Η «ιστορική» συμφωνία που έγινε κουρελόχαρτο!

Τον περασμένο Μάιο είχε προηγηθεί γραπτή συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της ΟΤΟΕ (την οποία η ΟΤΟΕ χαρακτήρισε «ιστορική») για εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο σχήμα. Αυτοί οι εργαζόμενοι, κάνοντας χρήση του εθελοντικού όρου που προέβλεπε η συμφωνία, επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα.

Όμως, η Τράπεζα, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αθέτησε την υπογραφή της, και προχώρησε σε εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους (είτε δυσμενή μετάθεση πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, είτε πιέσεις να πάρουν την εθελουσία).

Η σθεναρή στάση των εργαζομένων, που αποφάσισαν να παραμείνουν στην Τράπεζα, προκάλεσε και την αμηχανία της ΟΤΟΕ, η οποία αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τη συμφωνία που υπέγραψε, την ίδια ώρα που προφορικά συμβούλευε τους εργαζόμενους να πάνε στην Intrum γιατί, διαφορετικά, θα απολυθούν.

Νωρίτερα, στο έτος που εκπνέει, η ΟΤΟΕ πανηγύριζε την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, όπου εκφράζεται η βούληση της εργοδοσίας να προστατέψει τις θέσεις εργασίας στις τράπεζες. Τους πανηγυρισμούς της ΟΤΟΕ διαδέχθηκε το «άδειασμα» με τις απολύσεις από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν έχουν το ηθικό ανάστημα να αντισταθούν στις επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι, που δεν θέτουν ως πρώτιστο καθήκον τους την προστασία της απασχόλησης, που δεν προάγουν το αίτημα της υποχρεωτικής διεκπεραίωσης όλων των τραπεζικών εργασιών αποκλειστικά από τραπεζοϋπαλλήλους, είναι καταδικασμένες να βάλουν τίτλους τέλους στο συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των τραπεζών.

Οι εξελίξεις που έρχονται

Αυτά που συμβαίνουν στην Τράπεζα Πειραιώς, με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να επανέλθει η κερδοφορία, είναι προάγγελος εξελίξεων σε όλες τις τράπεζες.

Αυτές τις ημέρες ψηφίστηκε νομοσχέδιο στο ελληνικό κοινοβούλιο για το σχέδιο Ηρακλής που θα επιτρέψει τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις, έτσι ώστε μεγάλου ύψους προβληματικά δάνεια να φύγουν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς μέσα στο 2020.

Παράλληλα, οι τράπεζες, με πρόσχημα την ανάγκη εκσυγχρονισμού, απαξιώνουν το εργατικό τους δυναμικό καθώς αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες υπέρ της μεγιστοποίησης των κερδών τους και όχι υπέρ της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, γεγονός που θα επέτρεπε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Γίνεται πλέον φανερό, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι εξελίξεις στις τράπεζες δεν θα επηρεάσουν μόνο τους τραπεζοϋπαλλήλους. Η πώληση των «κόκκινων» δανείων σε κερδοσκοπικά funds θα δοκιμάσει για άλλη μια φορά τα όρια των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, καθώς θα τα φέρει αντιμέτωπα με τις αρπακτικές ορέξεις των κερδοσκόπων με επίδικο τόσο στη λαϊκή κατοικία, όσο και στη μικρομεσαία επιχείρηση.

Για άλλη μια φορά θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα οι οικονομικά ασθενέστεροι, τη στιγμή που σχεδόν 10 χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, τράπεζες και κυβερνήσεις μιλούν για ανάπτυξη.

Ο κόσμος της δουλειάς πρέπει να δώσει τον αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες, υπέρ της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.

Οι τράπεζες θα πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, και όχι τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου.

*Νίκη Πολίτου υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας