Τζόνσον: Brexit στις 31 Οκτωβρίου όπως και να έχει

1190
τζόνσον

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για συμβιβασμό επί της συμφωνίας αποχώρησης του πρώτου από τη δεύτερη δεν περιλαμβάνει ανάγκη για τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή ελέγχους κοντά στη συνοριακή γραμμή, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος.

Ο Τζόνσον έκανε λόγο για “εποικοδομητικές και λογικές προτάσεις” προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών.

Είπε ακόμη ότι οι προτάσεις της κυβέρνησής του σέβονται την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και τη συμφωνία ειρήνευσης της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έδωσε τέλος στην ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών στη βρετανική αυτή επαρχία.

“Ναι, πρόκειται για συμβιβασμό εκ μέρους του Η.Β, παραδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, “και ελπίζω ότι οι φίλοι μας της Ε.Ε θα το καταλάβουν και θα κινηθούν συμβιβαστικά από την πλευρά τους“.

Για να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια: “Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εναλλακτική στις προτάσεις μας είναι η μη συμφωνία (σ.σ. ασύντακτο Brexit). Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δεν το επιδιώκουμε καθόλου. Αλλά θα το πω σε αυτό εδώ το συνέδριο: είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε έτοιμοι“.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η βρετανική πρόταση δίνει παράταση έως το 2025 στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του ρυθμιστικού πλαισίου της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς για ζητήματα προδιαγραφών προϊόντων και τροφίμων, ενώ τότε θα δοθεί η δυνατότητα στην τοπική κυβέρνηση και στο τοπικό κοινοβούλιο να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο συγκεκριμένο καθεστώς ή να ευθυγραμμιστούν με το ρυθμιστικό πλαίσιο του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. Με βάση το σχέδιο, το ΗΒ, συμπεριλαμβανομένης της Β. Ιρλανδίας, θα πάψει να αποτελεί μέρος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2021, με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον σημείωσε ακόμη, μιλώντας στο κομματικό συνέδριο, ότι οι άνθρωποι στη Βρετανία αρχίζουν να νιώθουν ότι τους εξαπατούν και τους υποτιμούν, τρία και πλέον χρόνια αφού η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.

“Ο κόσμος αρχίζει να υποψιάζεται ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν επιθυμούν καν να υπάρξει Brexit – και αν αυτή η υποψία δικαιωθεί, αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες ως προς την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία“, πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι Συντηρητικοί δεν είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα, τονίζοντας: “Αγαπάμε την Ευρώπη. Είμαστε Ευρωπαίοι. Αλλά, μετά από 45 χρόνια δραματικών συνταγματικών αλλαγών, πρέπει πια να χτίσουμε μια νέα σχέση με την Ε.Ε“.

Ο ηγέτης της βρετανικής Κεντροδεξιάς εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του ηγέτη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας για τον ίδιο και την ηγετική ομάδα του ότι ετοιμάζουν “χάος” με δύο νέα δημοψηφίσματα, ένα ακόμη για το Brexit και ένα – εντός του 2020 – για ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Η.Β, καθώς και αύξηση της φορολογίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και κατά των κεντρώων, φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης και χωρίς νέο δημοψήφισμα ανάκλησης του Brexit, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν συστηματικά με τη στάση τους τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας έναντι των Βρυξελλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία έχει αντιδράσει αρνητικά στις προτάσεις Τζόνσον, ενώ και πηγή της Ε.Ε έκανε λόγο νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters για απόρριψή τους, εάν κατατεθούν ως έχουν, από πλευράς Βρυξελλών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας