Τελεσίγραφο Άγκυρας προς Λευκωσία: Δεν θα επιτρέψουμε «μονομερείς» έρευνες!

1975
μονομερείς
Κύπρος και Ελλάδα έχουν ανεπαίσθητα μεταβληθεί σε χώρες υπό την υψηλή επικυριαρχία της Τουρκίας.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού, διεμήνυσε με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Άλλωστε, κάτι ανάλογο έχει επιβάλει η Τουρκία και στο Αιγαίο, αφού με το Πρωτόκολλο της Βέρνης (1978, 1985) δεν επιτρέπει «μονομερείς» έρευνες στην Ελλάδα σε όλο τον Αιγαιακό χώρο, έξω από τα χωρικά μας ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων, με συνέπεια έξω από την Αττική, στα 7 ναυτικά μίλια για παράδειγμα, να μη μπορεί η χώρα μας να διεξαγάγει οποιασδήποτε μορφής έρευνα!
Την ίδια ώρα, ο δευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας, με μια δήλωση υποτίμησης της νοημοσύνης μας, διαβεβαιώνει πως η ENI δεν θα εγκαταλείψει την περιοχή, ωστόσο το γεωτρύπανο πρόκειται να μεταφερθεί στο Μαρόκο!!!
Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, συνδέοντας τις έρευνες με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Μέχρι χθες η εποικοδομητική και υπομονετική στάση της Τουρκίας γινόταν αντιληπτή ως μια παθητική στάση αλλά εμείς τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική διαφοροποίηση σε αυτή τη διαδικασία και είπαμε ότι ο πλούτος και όλα γύρω από την Κύπρο ανήκουν στους Κυπρίους. Αν εσείς εδώ προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα, δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν είναι μια λογική και σοφή διαδικασία και η Τουρκία έχει θέσει επί τάπητος τη στάση της» πρόσθεσε.

Φεύγει για Μαρόκο το γεωτρύπανο

Στην προγραμματισμένη γεώτρηση σε κυπριακά χωρικά ύδατα και στο μπλόκο από μέρους τουρκικών στρατιωτικών πλοίων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι.
«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο» ανέφερε, χωρίς να προσδιορίσει χρονικά την αποχώρησή του.
Ο ίδιος, αφού τόνισε ότι η εταιρεία ανέμενε εντός της ΑΟΖ για αρκετό χρονικό διάστημα, σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων το γεωτρύπανο θα πρέπει να μεταφερθεί στο Μαρόκο. «Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει, αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (ΕΕ, τουρκική, ελληνική και κυπριακή) θα βρει μια λύση»! Η υποκρισία στο απόγειό της! Η διεθνής διπλωματία θα λύσει, αν μπορεί η Κύπρος, ανεξάρτητη χώρα μέλος του ΟΗΕ, να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της!!!

«Μένει, φεύγοντας η ΕΝΙ! Μας κοροϊδεύει κι από πάνω!

Ο CEO της ΕΝΙ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν φεύγει από την περιοχή. «Είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε πιθανές διενέξεις. Όλα εξαρτώνται από τις δύο πλευρές (Βορρά και Νότου). Έχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος, ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από τη Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις»! Ο CEO της ENI, με την φόρα που πήρε, μετέτρεψε την Κύπρο σε Λιβύη! Συγχαρητήρια στην ιταλική κυνικότητα.

1 σχόλιο

  1. Μερικές σκέψεις απο έναν απλό πολίτη.
    1) Η κάθε ΕΝΙ προσπαθεί να κάνει με όποιο τρόπο την δουλειά της αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο.
    2) Γιά την πολιτική ηγεσία (Αναστασιάδης) και όχι μόνο, μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση οτι ενώ γνωρίζουν όλο το καθεστώς που επικρατεί δίνουν άδειες σε
    εταιρείες σαν την ΕΝΙ γνωρίζοντας ότι το κράτος που υπάρχει πίσω απο την ΕΝΙ
    σεν είναι σε θέση να προστατέψει και στρατιωτικά αν χρειαστεί την εταιρεία, σε
    αντίθεση με την Total και την ExxonMobil.
    3)Από που αντλεί όλη αυτή την επιχειρηματολογία η Τουρκία; μα φυσικά απο το γεγονός οτι είναι εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου (να είναι καλά ο εθνάρχης) και από
    το γεγονός οτι αισθάνεται οικονομικά και στρατιωτικά δυνατή.
    4)Η Ελλάδα; Η Ελλάδα είναι και αυτή εγγυήτρια δύναμη μα είναι προτεκτοράτο και
    δεν είναι σε θέση να προστατέψει ουτε το εαυτό της.
    5) Σαν πολίτης δεν ανησυχω καθόλου διότι θα μας προστατέψει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
    (λέμε και καμιά βλακεία για να περνά η ώρα) βλακεία που μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πιστεύει, τρομάρα τους.
    6) Δεν μας φταίει καμιά ΕΝΙ,κανένας ξένος, το πρόβλημα πάντα ήταν είναι και θα ειναι εσωτερικό, πολιτικό, δικό μας.
    7) Όσο περνά ο καιρός και ο τόπος καίγεται, τόσο μου εδραιώνεται η πεποίθηση της
    συνυπευθυνοτητας για την καταστροφή όλων των μοναχικών καβαλάρηδων της
    λύσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας