Τα ξένα funds αρπάζουν μαζικά ελληνικές επιχειρήσεις

1326
funds
Πάνω από 1 δισ. ευρώ έχουν δώσει για εξαγορές το τελευταίο διάστημα. 

Περισσότερες από 10 εισηγμένες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Δεν είναι μόνο οι τοποθετήσεις των ξένων στις ελληνικές μετοχές απευθείας από το ταμπλό του ΧΑ το τελευταίο διάστημα που έχουν δώσει ένα πολύ καλό momentum στην ελληνική αγορά, είναι και τα σημαντικά deals που έχουν ανακοινωθεί και δείχνουν την πρόθεση μεγάλων επενδυτικών ομίλων να αγοράσουν το σύνολο των μετοχών εισηγμένων εταιρειών.

Η πρόσφατη ολοκλήρωση της εξαγοράς του Υγεία από το fund CVC Capital Partners  και μάλιστα σε περίοδο που το ΧΑ δεν είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, έδειξε τις υπεραξίες που ήταν κρυμμένες στις ελληνικές μετοχές.

Το deal ανέβασε την αποτίμηση του Υγεία στα 290 εκατ. ευρώ και πολλοί είχαν κάνει λόγο για ακριβό τίμημα.

To ίδιο fund πάντως αγόρασε και το ΙΑΣΩ General και πρόσφατα, ενώ για το ίδιο το ΙΑΣΩ υπάρχει δημόσια πρόταση στα 1,50 ευρώ ή σε αποτίμηση κοντά στα 183 εκατ. ευρώ που ερμηνεύεται από στελέχη της αγοράς ως χαμηλή αν συγκριθεί με αυτή του Υγεία.
Το fund Oaktree επιθυμεί εκτός από την εξαγορά να τοποθετήσει μέσω αύξησης κεφαλαίου άλλα 100 εκατ. ευρώ και να μηδενίσει τις τραπεζικές υποχρεώσεις ώστε να προχωρήσει σε εξαγορές αλλά και δημιουργία νέων μονάδων.
Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συμφωνία εξαγοράς των Νηρέα και Σελόντα από τις AMERRA Capital Management LLC και η Mubadala Investment Company, αφού έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις αλλά μένει να δοθούν κάποιες μονάδες.
Το deal είναι μικρό σε αξία (10 εκατ. ευρώ) αλλά οι εταιρείες θα βάλουν χρήματα μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και φυσικά έχουν σκοπό να αφαιρέσουν τις μετοχές από το ΧΑ.

Η Νορβηγική εισηγμένη Orkla, εξαγόρασε την Κανάκης στην αποτίμηση των 32 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο
Η Κρητών Άρτος εξαγοράστηκε από την Switzgroup και θα αφαιρέσει τη μετοχή από το χρηματιστήριο.
Στην Πανγαία η Invel άσκησε το δικαίωμα να εξαγοράσει το 32,6% από την Εθνική Τράπεζα, καταβάλλοντας 390 εκατ. ευρώ
Στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ μεγαλύτερος μέτοχος έγινε ο ολλανδικός κολοσσός Reggeborgh που ήδη είχε ποσοστό αλλά εξαγοράζει το ποσοστό του York Capital φτάνοντας το συνολικό του στο 30% με χρηματιστηριακή αξία 166 εκατ. ευρώ.
H Nexans Participations εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της Nexans βγάζοντας την εταιρεία από το ΧΑ με χρηματιστηριακή αξία 37 εκατ. ευρώ.
Η Amber Capital επανατοποθετήθηκε στην Ελλάκτωρ σε χαμηλές τιμές και σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που είχε πουλήσει όταν υπήρχε η διαμάχη μεταξύ Μπόμπολα-Καλλιτσάντζη για τον έλεγχο της εταιρείας.
Σήμερα κατέχει το 5,57% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ έχει συμμετοχές σε ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.
H Attica Group είχε μπει στο στόχαστρο της Fortress και υπήρχε έντονη φημολογία για εξαγορά της εισηγμένης που ελέγχεται από τη MIG, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί και πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει ναυαγήσει.
Ξένοι όμιλοι ενδιαφέρονται για την εξαγορά του Porto Carras που ανήκει στην Τεχνική Ολυμπιακή προφέροντας τίμημα 200 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα deals που δεν έχουν προχωρήσει είναι η πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, όπου δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές, ενώ αναμένεται η πορεία του νέου διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Τέλος η προσπάθεια πώλησης μέρους της συμμετοχής των τραπεζών στη Forthnet φαίνεται πως προχωράει με αργούς ρυθμούς καθώς τα θεμελιώδη της εισηγμένης είναι εξαιρετικά αδύναμα.

george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας