Τα νέα φορολογικά βάρη για το 2019

1481
φορολογικά

Νέα φορολογικά βάρη φέρνει το 2019 για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες.

Από τις αρχές του νέου έτους οι μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται ακριβότερες, ενώ αυξάνονται όλοι οι φόροι που έχουν ως βάση υπολογισμού τις τιμές της εφορίας.

Επίσης, νωρίτερα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς πρόθεση της φορολογικής διοίκησης είναι το ηλεκτρονικό σύστημα να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει όσα ζευγάρια επιθυμούν να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση στο Taxis.

Αναλυτικότερα:

Φορολογία ακινήτων

Τα πάνω κάτω έρχονται στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων. Οι μεταβιβάσεις και όλοι οι φόροι που επιβαρύνουν τα ακίνητα θα υπολογίζονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες εφαρμόστηκαν φέτος για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, πιάνουν ξανά δουλειά οι εκτιμητές ακινήτων. Θα ασχοληθούν με τη δεύτερη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και θα καθορίσουν νέες τιμές σε περισσότερες από 10.000 ζώνες σε όλη τη χώρα.

Στο τέλος Αυγούστου πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Για όσους έχουν στην κατοχή τους μικρή περιουσία έως 60.000 ευρώ προβλέπεται μείωση του φόρου κατά 30%, ενώ για τους έχοντες μεγαλύτερη περιουσία με τον αλγόριθμο και τον κόφτη που σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό της έκπτωσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Καμία έκπτωση δεν προβλέπεται για τους φορολογουμένους με μεσαία περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Εισφορές: Ελαφρύνσεις αλλά και χαράτσια

Μειωμένες εισφορές θα καταβάλλουν από τον επόμενο μήνα περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Η εισφορά για κύρια ασφάλιση μειώνεται από 20% σε 13,33%, ενώ διατηρείται η σημερινή κατώτατη εισφορά στα 117,2 ευρώ τον μήνα (20% επί του κατώτατου μισθού). Στο 13,3% καθορίζεται και η εισφορά για τους νέους επιστήμονες με δραστηριότητα έως 5 έτη, ενώ οι αγρότες το 2019 θα καταβάλουν εισφορές 12%.

Το κέρδος που θα έχουν οι ασφαλισμένοι κυμαίνεται μεταξύ 200-4.690 ευρώ τον χρόνο. Η μείωση των εισφορών έρχεται να περιορίσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που θα έβλεπαν οι ασφαλισμένοι, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2019 ισχύει και η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Πλέον θα υπολογίζεται στο 100% των ακαθάριστων εσόδων (χωρίς την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν ήδη καταβληθεί επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος) και όχι στο 85% που εφαρμόζεται φέτος. Περισσότερο ωφελημένοι από τη μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ είναι οι επιστήμονες.

Χωριστές δηλώσεις

Οσα ζευγάρια επιλέξουν τη χωριστή δήλωση θα πρέπει να κάνουν και τους απαραίτητους υπολογισμούς, καθώς δεν αποκλείεται να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Οσοι επιθυμούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019.
  • Αυτόματα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ενημερώσει και τον/τη σύζυγο για την επιλογή αυτή.
  • Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και στη δήλωση του καθενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομά του.
  • Για όσους υποβάλουν κοινή δήλωση τα περιουσιακά στοιχεία θα υπολογίζονται στο σύνολό τους και για τους δύο φορολογούμενους, όπως γίνεται και σήμερα.

Επιχειρήσεις

Μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ο φορολογικός συντελεστής. Συγκεκριμένα από το 29% περιορίζεται στο 28%.

e-αφορολόγητο και πλαστικό χρήμα

Νέες ανατροπές προβλέπονται στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επεξεργάζονται ήδη το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να συμβάλει επίσης στον περιορισμό του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού του εισοδήματος που θα πρέπει να δαπανηθεί, με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, για να χορηγηθεί η έκπτωση φόρου και να «χτιστεί» το αφορολόγητο όριο.

Σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει εφόσον έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ να δαπανήσουν το 10% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ το 15% και για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσουν το 20%.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται για εισόδημα έως 10.000 το ποσοστό να αυξηθεί στο 15%, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 στο 20% και για εισόδημα πάνω από 20.000 στο 25%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας