Τα «μίνιμουμ» συμφωνίας παζαρεύουν κυβέρνηση-Θεσμοί

1804
προαπαιτούμενα

Αναζητείται η φόρμουλα που θα επιτρέψει την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα εντός της επόμενης εβδομάδας, στο καλύτερο σενάριο. Το ερώτημα για τη στάση του ΔΝΤ και ο φόβος να μην… απαντηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, σε αλλεπάλληλες επαφές τις τελευταίες ημέρες και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν δύο διαφορετικές πηγές, επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα μίνιμουμ συμφωνίας προκειμένου να επανέλθουν στην Αθήνα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Αυτό το πλαίσιο ελάχιστων απαιτήσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται να κοινοποιηθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως τα τέλη της εβδομάδας. Αυτή, τουλάχιστον είναι η επιδίωξη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Απολύτως ξεκάθαρο από την πλευρά των θεσμών είναι ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα, όπως συνέβη τον Δεκέμβρη, όπου οι επικεφαλής ήρθαν για τρεις μέρες και αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος».
Το πλαίσιο της επιχειρούμενης συμφωνίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα περιλαμβάνει πρόσθετα και σκληρά μέτρα στα πλαίσια του κόφτη. Σε αυτά βρίσκονται η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου (σε πρώτο πλάνο), η προσωπική διαφορά στις συντάξεις να ακολουθεί ενώ πίεση υπάρχει για τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε άμεσο χρονικό ορίζοντα.
Το μέτωπο των δανειστών, όπως διαβεβαιώνεται σε όλους τους τόνους από διάφορες πηγές, είναι ενιαίο με το ΔΝΤ να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ελάχιστων απαιτήσεων.
Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι καθοριστικός για τις μετέπειτα εξελίξεις. Χθες ο ESM (μέσω twitter) προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρίνισε ότι ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ όταν προχθές μίλησε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εννοούσε πλήρη συμμετοχή με χρηματοδότηση, ενώ χωρίς μισόλογα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έστελνε νέο αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα. «Περαιτέρω πληρωμές προς την Ελλάδα, εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», ξεκαθάρισε.
Το ΔΝΤ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στις 6 Φεβρουαρίου, όταν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση για την έγκριση της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του (πρόγευση έχει δώσει η Ντέλια Βελκουλέσκου εδώ και μήνες με αναφορές στο αφορολόγητο, στις συντάξεις, την αγορά εργασίας …) και την έγκριση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (μέσω διαρροών το ΔΝΤ έχει δώσει ήδη το μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως μη βιώσιμο).
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, το χειρότερο δυνατό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι στις 6 του μήνα το ΔΝΤ να μην ξεκαθαρίσει τη στάση του. Να μην αποφανθεί δηλαδή κατηγορηματικά, εάν είναι εντός ή εκτός παιχνιδιού στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρ’ ότι η συμμετοχή του συνεπάγεται σκληρές απαιτήσεις, το σενάριο παράτασης της αβεβαιότητας αναφορικά με το εάν θα είναι μέσα στο παιχνίδι, κρίνεται από αυτές τις πηγές ακόμα χειρότερο.
Όσον αφορά στα ορόσημα, κοινοτικές πηγές έλεγαν χθες ότι το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου ήδη φαντάζει δύσκολο, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο σύνολό της. Ο χρόνος θεωρείται ανεπαρκής.
Παρ’ όλα αυτά, προσέθεταν, στο βαθμό που έχει επιτευχθεί συμφωνία «στα βασικά», τότε θα μπορούσε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί και τυπικά εντός του Μαρτίου, με την γνωστή μέθοδο των προαπαιτούμενων.
*Πηγή: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας