Τα κέρδη των ΕΛΠΕ πάνω από την ασφάλεια; Με αφορμή τον βομβαρδισμό ανακοινώσεων κερδοφορίας

2851

Τις τελευταίες μέρες είχαμε βομβαρδισμό ανακοινώσεων της διοίκησης των ΕΛΠΕ, , για την κερδοφόρα χρήση 2016. Φυσικά δεν μπορεί να στοχοποιήσει κάποιος την ύπαρξη κερδών από την όποια επιχείρηση, αφού πέρα του οφέλους των επιχειρηματιών μπορεί να υπάρξει θετική επίδραση και στην οικονομία συνολικά, αλλά και στους εργαζόμενους με τη συνέχιση λειτουργίας της.

Όμως, όταν μιλάμε για ΕΛΠΕ δεν μιλάμε απλά για κερδοφορία αλλά για κερδοσκοπία που θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο. Εδώ γίνεται αναφορά στο θέμα της ασφάλειας της επιχείρησης, επισημαίνοντας, πως, αν μια επιχείρηση έχει σημαντικά κέρδη δεν δικαιολογείται να έχει κενά σε θέματα ασφάλειας και επανάληψη ατυχημάτων. Στα ΕΛΠΕ είχαμε όχι μόνο το σημαντικό θανατηφόρο ατύχημα στα ΕΛΠΕ τον Μάϊο 2015 με τους 4 νεκρούς και 2 σοβαρά τραυματισμένους, αλλά και πολλά ακόμη ατυχήματα στο παρελθόν με σημαντικότερο όλων το 1992 με 16 νεκρούς εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις Ελευσίνας πρώην petrola .

Η συχνή επανάληψη περιστατικών που έχουν λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και των ίδιων των εγκαταστάσεων.

Τα παράπονα των πολιτών καθώς και της τοπικής κοινωνίας προς τους υπεύθυνους των ΕΛΠΕ έχουν το τελευταίο διάστημα πυκνώσει και αφορούν κυρίως περιστατικά ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης. Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα είχαμε περιστατικά αστοχιών εξοπλισμού και ανθρωπίνων λαθών στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, όπως πτώση μονάδας καταλυτικών πυρόλυσης(4100) στον Ασπρόπυργο και φωτιά στην μονάδα κατεργασίας θειαφιού στην Ελευσίνα (UN-38) πρόσφατα. Προσκρούσεις δεξαμενοπλοίων στους προβλήτες καθώς και άλλα μικρότερα περιστατικά. Αρκετά περιστατικά βέβαια που έχουν συμβεί, έχουν αποκρυβεί. Αν στα παραπάνω, προστεθούν και τα ατυχήματα προσωπικού των ΕΛΠΕ, που αφορούν διψήφιο αριθμό την τελευταία περίοδο, η εικόνα είναι αρκετά ζοφερή.

Η επαναληψιμότητα των περιστατικών δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την ποιότητα οργάνωσης και την ετοιμότητα αντιμετώπισης περιστατικών υψηλότερου κινδύνου, καθώς και την τήρηση των Διεθνών διαδικασιών και Ελέγχου.

Μία τέτοια κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη εν έτι 2017 μετά από τόσο πολύχρονη λειτουργία των ΕΛΠΕ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ φαίνεται να έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον αλλού. Έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και πιέζει να τελειώσει εδώ και τώρα η αξιολόγηση, για να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία για την παράδοση του Εθνικού πλούτου με γρήγορες διαδικασίες μέσω της Exxon Mobil με την οποία όπως έχει δημοσιευτεί βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις ο δ/νων σύμβουλος

Όμως κρίσιμο και αναγκαίο ζήτημα είναι να στραφεί η προσοχή της διοίκησης στα προβλήματα Ασφάλειας και Περιβάλλοντος που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις, να αφήσει το «γυαλί» και την επικοινωνιακή δράση με πληρωμένες ανακοινώσεις και να ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα της επιχείρησης που υπηρετούν το συμφέρον της χώρας.

Πρέπει να μπει φρένο σε αστοχίες και ατυχήματα πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα εργαζομένων ή κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

*ΦΩΤΟ από την μονάδα UN– 38 Κατεργασίας θείου των εγκαταστάσεων Ελευσίνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας