Τ.Γέλεν-Αύξηση ορίου δανεισμού του αμερικάνικου κράτους αλλιώς χρεοκοπία και οικονομικό χάος

815
Τ.Γέλεν-Αύξηση ορίου δανεισμού του αμερικάνικου κράτους

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν πως το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας «κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου».

Ηαμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν, απηύθυνε χθες Κυριακή έντονη προτροπή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει «ιστορική οικονομική κρίση».

Σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε στις σελίδες γνώμης της εφημερίδας The Wall Street Journal, η κυρία Γέλεν υπενθυμίζει ότι «οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών».

Εάν το έπρατταν τώρα, «πιθανόν θα προκαλούσαν ιστορική οικονομική κρίση (…). Η στάση πληρωμών θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη των επιτοκίων, μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών και άλλα οικονομικά προβλήματα», τόνισε η υπουργός του Τζο Μπάιντεν.

Το όριο του χρέους, που μόνο το Κογκρέσο έχει το προνόμιο να αυξάνει, τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου.

Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο (28,4 τρισεκ. δολάρια) δεν αυξηθεί.

Η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο πολιτικών μπραντεφέρ στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του ’60, έχει αυξηθεί ή παγώσει κάπου ογδόντα φορές.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν πως το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας «κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου».

Η κυρία Γέλεν περιέγραψε στο άρθρο της μια αλληλουχία οικονομικών καταστροφών σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού των ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Μέσα σε μερικές ημέρες, «εκατομμύρια Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν έλλειψη μετρητών (…). Σχεδόν 50 εκατομμύρια ηλικιωμένοι δεν θα λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους και οι στρατιώτες δεν θα λαμβάνουν τον μισθό τους», έγραψε.

Η χώρα θα έβγαινε «πολύ εξασθενημένη» από μια τέτοια «κρίση», επέμεινε.

Μολονότι οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών – «ούτε μια φορά», υπογραμμίζει η κυρία Γέλεν –, το 2011 η χώρα είχε φθάσει «στο χείλος κρίσης».

Επί των ημερών της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, το πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο είχε εξωθήσει τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s να κατεβάσει από τη βαθμίδα «AAA» το αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου, προκαλώντας σοκ στις αγορές, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το να «καθυστερήσει περαιτέρω» η αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ από το Κογκρέσο «δεν είναι ανεκτό», πρόσθεσε η κυρία Γέλεν.

«Οι τελευταίοι 17 μήνες έθεσαν σε δοκιμασία την οικονομική δύναμη της χώρας μόλις. Μόλις τώρα βγαίνουμε από την κρίση. Δεν πρέπει να βυθιστούμε σε νέα κρίση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας