«Σύρραξη» στο ΣτΕ: «Καταστροφή» ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, λέει ο νομικός κόσμος

2878
ΣτΕ

«Καταιγίδα» επιχειρημάτων κατά του νόμου Κατρούγκαλου από 32 δικηγόρους στη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας
Καταιγίδα νομικών επιχειρημάτων κατά του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις, τα μπλοκάκια, κ.λπ. διατυπώθηκαν σήμερα από 32 δικηγόρους στην μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου, ενώ δεν έλειψε και η εξαίρεση μιας εκ των τεσσάρων εισηγητών που είχε ορισθεί και ενώ είχε καταθέσει την σχετική εισήγησή της.
Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στην κατάμεστη αίθουσα του ΣτΕ καθυστέρησε 2 ώρες, καθώς τέθηκε θέμα εξαίρεσης δύο εισηγητών, της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου και του Σπύριδωνα Μαρκάτη (σύμβουλοι Επικρατείας και οι δύο).
Τα κωλύματα αναγόντουσαν από την μία στο ότι η κυρία Χρυσικοπούλου διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 και από την άλλη στο ότι ο κ. Μαρκάτης ήταν μέλος της επιτροπής σοφών.
Η Ολομέλεια με δύο παρεμπίπτουσες αποφάσεις έκρινε ότι η κυρία Χρυσικοπούλου έχει κώλυμα να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη δικαστική σύνθεση, ενώ αντίθετα ο κ. Μαρκάτης δεν είχε κώλυμα.
Έτσι, η κυρία Χρυσικοπούλου δεν ανέβηκε στην έδρα και οι υποθέσεις της θα συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, στις 12μ. σε εμβόλιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Για τις υποθέσεις της κυρίας Χρυσικοπούλου εισηγητής ορίστηκε ο κ. Μαρκάτης. Οι δύο υπόλοιποι εισηγητές ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.
Κατόπιν αυτών, συζητήθηκαν οι υποθέσεις κατά του νέου τρόπου ασφάλισης (ασφαλιστικό), για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκι) και για τον ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων ανέρχεται στις 26.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις αυτές ήταν να συζητηθούν τον περασμένο Ιούνιο, αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ υποχρέωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους δικηγόρους των 26 υποθέσεων, να ζητήσουν αναβολή και να πληρώσουν αναβολόσημο.
Οι δικηγόροι ζήτησαν να ακυρωθεί ως αντίθετος στο Σύνταγμα, στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ, όπως και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, όσο και να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.
Υποστηρίζουν ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος παραβιάζει σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, όπως και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες, κ.λπ. Επισημάνθηκε ακόμη η ανυπαρξία των προβλεπομένων αναλογιστικών κ.λπ. μελετών, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας.
Τονίστηκε παράλληλα από τους δικηγόρους των προσφευγόντων ότι τη χώρα μας την εγκατέλειψαν 18.000 γιατροί, καθώς πέρα από τους χαμηλούς μισθούς που ελάμβαναν,δεν είχαν καμία προσδοκία ότι θα πάρουν σύνταξη με την οποία θα μπορούσαν να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Σε τραγική οικονομική κατάσταση είναι οι 2.750.000 συνταξιούχοι μετά τις συνεχεία περικοπές των συντάξεων τους. Το Δημόσιο κάθε χρόνο επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος και προβαίνει σε νέες περικοπές συντάξεων, χωρίς να παράγεται κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά παρ΄ όλα αυτά συνεχίζονται οι περικοπές, ανέφεραν σε άλλο σημείο.
Οι συνήγοροι των αποστράτων τόνισαν ότι παρά τις πρόσφατες αποφάσεις που έχει εκδώσει η Ολομέλεια για τις αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων των στρατιωτικών που υπάγονται σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς, λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματος και των συνθηκών διαβίωσης τους, η Κυβέρνηση συνεχίζει με νέες περικοπές.
Επίσης, ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις:
– για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017,
-για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.,
– για τον «κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», κ.λπ.
Το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπήθηκε από 6 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανέφερε ότι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς αποσκοπεί στην δημοσιονομική εξυγίανση και έχει δομικό χαρακτήρα.
Σε άλλο σημείο οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι ο ασφαλιστικός νόμος εξασφαλίζει το μέλλον των συντάξεων.
Επίσης, υποστήριξε το Δημόσιο ότι σκοπός του ασφαλιστικού νόμου είναι να υπάρξει πλεόνασμα, αλλά και οι χορηγούμενες σήμερα συντάξεις είναι πάνω από το κατώτατο όριο της εθνικής σύνταξης που είναι τα 346 ευρώ.
Υπενθυμίζεται σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου τη σύνταξη των 346 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης ή 4.500 ένσημα. Αντίστοιχα όσοι έχουν 20 έτη ασφάλισης ή 6.000 ένσημα θα λαμβάνουν το ποσό των 384 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις οι δικαιούχοι λαμβάνουν τα παραπάνω ποσά σε ηλικία 67 ετών.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία ενός μηνός (6 Νοεμβρίου 2017) στους συνηγόρους για να καταθέσουν υπομνήματα.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, συνταξιούχων ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ.
Από την δικαστική αίθουσα πέρασαν για μικρό χρονικό διάστημα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Σρατούλης και η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τέλος, έξω από το δικαστικό Μέγαρο του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν συγκεντρωθεί σωματεία συνταξιούχων και μάλιστα για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα είχαν κλείσει την οδό Πανεπιστημίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας