Σύνταξη στα 70 στη Γερμανία; Έρχεται αύξηση ορίων ηλικίας στην Ευρώπη

526
Έρχεται αύξηση ορίων ηλικίας στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος ενός από τους πιο ισχυρούς κλάδους της γερμανικής οικονομίας μιλά πλέον ανοιχτά για την ανάγκη αναθεώρησης, τονίζοντας ότι το υπάρχον σύστημα δεν είναι βιώσιμο.

Πόσο κινδυνεύει να ξεμείνει από πόρους το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας και τα περίπου 20 εκατομμύρια των ανθρώπων που συντηρεί κάθε μήνα; Είναι αναγκαία, άραγε, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα – και πόσο; Και τι σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη Ευρώπη;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εργοδοτικής ένωσης στον κλάδο του μετάλλου και των ηλεκτρικών, Στέφαν Βολφ, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. «Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους: Δεν θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 έτη», είπε μιλώντας στις εφημερίδες του ομίλου Funke.

Πρόσθεσε δε ότι «τα επόμενα χρόνια θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε για μια ηλικία συνταξιοδότησης των 69 ή 70 ετών», κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο προκειμένου να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Η αναμέτρηση με την IG Metall

Αυτό με τη σειρά του, όπως είναι προφανές, προαναγγέλλει σοβαρές κοινωνικές συγκρούσεις – ειδικά καθώς στον συγκεκριμένα κλάδο υπάρχει και δραστηριοποιείται το πιο ισχυρό και πολυπληθές συνδικάτο όλης της Ευρώπης: η IG Metall. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά: Εάν βρεθεί λύση στον συγκεκριμένο κλάδο ή εάν η μάχη κριθεί υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, τότε αυτό θα αποτελέσει «οδηγό» για το σύνολο της γερμανικής οικονομίας, πιθανότατα και για τους εταίρους της στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι ήδη, προκειμένου το συνταξιοδοτικό της Γερμανίας να παραμείνει σταθερό, η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά από το 2012, με σκοπό από τα 65 έτη να φτάσει το 2031 τα 67. Παράλληλα, το κράτος βάζει κάθε χρόνο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, μεταβάλλουν διαρκώς το ισοζύγιο εργαζομένων-συνταξιούχων σε βάρος των πρώτων.

Σύμφωνα, όμως, με τον Βολφ και όλους όσοι υποστηρίζουν την άποψή του, αυτό δεν είναι αρκετό. Μάλιστα, το γνωστό ινστιτούτο Ifo ισχυρίζεται πως, με βάση τις μελέτες του, εάν δεν αλλάξει κάτι όσον αφορά στα ηλικιακά όρια, τότε ως το 2050 η Γερμανία θα υποχρεωθεί να αυξήσει τον ΦΠΑ στο 27%, έναντι του 23% που είναι σήμερα.

Η αντίθετη άποψη

Υπάρχουν, βεβαίως, και αντίθετες απόψεις, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τις αυξήσεις στα ηλικιακά όρια και υποστηρίζει ότι η λύση μπορεί να δοθεί με την ένταξη στο γενικό συνταξιοδοτικό σύστημα των εκατομμυρίων αυτοαπασχολούμενων.

Ανεξαρτήτως, πάντως, από την έκβαση που θα έχει η υπόθεση στη Γερμανία, φαντάζει σίγουρο ότι η συζήτηση και αντιπαράθεση αναφορικά με ένα νέο γύρο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρώπη – όπου ο μέσος όρος βρίσκεται σήμερα κοντά στα 65 έτη, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα – δεν μπορεί να αποφευχθεί. Και μάλιστα σύντομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας