Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Καταδίκη της Τουρκίας στα λόγια, ανοχή και συνεργασία στην πράξη

2047
Κορυφής της ΕΕ

Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης σπεύδουν να πανηγυρίσουν για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, παραγνωρίζοντας σκόπιμα την άλλη σκοτεινή όψη του φεγγαριού.
Ενώ στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ παρατίθενται φράσεις καταδίκης της στάσης της Τουρκίας, αν και χλιαρές στο περιεχόμενο τους, στην πράξη, τόσο η ΕΕ όσο και οι μεγάλες χώρες μέλη της, κυρίως η Γερμανία, ακολουθούν μια στάση ανοχής προς την Τουρκία και συνεργασίας μαζί της.
Αν οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο προχωρούσε σε εισβολή σε τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία στην Συρία.
Αν άλλη χώρα, επίσης, παρεμπόδιζε και ακύρωνε νόμιμη γεώτρηση μιας πολυεθνικής εταιρείας, χώρας μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, (Ιταλία) στην ΑΟΖ χώρας μέλους της ΕΕ.
Αν είχαν αρπαγεί από μια χώρα για ένα σύνηθες μεθοριακό περιστατικό δυο στρατιωτικοί και στη συνέχεια κρατηθεί και παραπεμφθεί σε δίκη.
Αν όλα αυτά και πολλά άλλα ήταν προκλήσεις μιας άλλης χώρας, εκτός της Τουρκίας, τότε η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η Δύση γενικότερα θα είχαν φέρει τα πάνω-κάτω και θα είχαν επιβάλλει σειρά από επώδυνα μέτρα και κυρώσεις σε βάρος της συγκεκριμένης χώρας, όπως αδικαιολόγητα πράττουν για παράδειγμα σε βάρος της Ρωσίας και του Ιράν, χωρίς, μάλιστα, τα τελευταία να έχουν κάνει κάτι το μεμπτό, παρά μόνο μια αντί-Δυτική πολιτική.
Η Τουρκία, όμως, είναι το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης και προκειμένου να συγκρατηθεί εντός της Δυτικής τροχιάς και οικογένειας, θα πρέπει να θυσιαστούν νόμιμα συμφέροντα γειτόνων της (Ελλάδα, Κύπρος κλπ) και καταπιεσμένων λαών (βλ. Κούρδοι), προκειμένου να εξευμενιστεί το θηρίο και να μην εξαγριωθεί περαιτέρω.
Η τακτική αυτή του Δυτικού ιμπεριαλισμού, που βλέπει να χάνει έδαφος στην περιοχή, θα αποδειχθεί μακάβρια για τους λαούς, την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια.
Δυτικός ιμπεριαλισμός (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) και ο επεκτατισμός της Τουρκίας, χωρίς να διαθέτουν το ίδιο ειδικό βάρος, αποτελούν δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μ.Κ.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου

Στα συμπεράσματα των συζητήσεων για την Τουρκία, αναφέρονται τα εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα», ξεκινάει το κομμάτι των συμπερασμάτων.
«Επανεπιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματά του από τον Οκτώβριο του 2014 και την Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο» τονίζει και συμπληρώνει: «Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτών και ζητά τη γρήγορη και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη», αναφέρεται στο επίμαχο θέμα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα θέματα από κοντά».

Η απάντηση της Τουρκίας

Με δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, έδωσε σκληρή απάντηση στις  «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε χθες τις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της χώρας αυτής στη Μεσόγειο που συνδεόνται με διενέξεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ακσόι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας