Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν: Σύμμαχοι ή αντίπαλοι;-Τα μέτωπα και η παράξενη συμμαχία

708
Συνάντηση Putin-Erdogan: Σύμμαχοι ή αντίπαλοι;
Που τα βρίσκουν Ρωσία και Τουρκία

Στη σημερινή συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan στο Σότσι της Ρωσίας αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επιχειρεί να σκιαγραφήσει την «παράξενη» συμμαχία των δύο αυτών κρατών που υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα σε μια σειρά από κρίσιμα γεωπολιτικά «μέτωπα» από τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Καύκασο.
Το δημοσίευμα το οποίο διερωτάται αν Putin και Erdogan είναι «σύμμαχοι ή αντίπαλοι», επισημαίνει πως οι πρόσφατες αγορές ρωσικών όπλων (S – 400) από την Άγκυρα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αντιδράσεις στη Δύση, παρά το γεγονός ότι Μόσχα και Άγκυρα υποστηρίζουν διαφορετικά και αντίπαλα στρατόπεδα τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία αλλά και στην πρόσφατη πολεμική σύρραξη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Διμέτωπο Τουρκίας

Παρόλο αυτά η Τουρκία αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα, εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο και υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, και υποστηρίζει πως η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, δεν αποτελεί εμπόδιο για την οικοδόμηση σχέσεων με τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα έχει αναπτύξει στρατεύματα στη βόρεια Συρία για να απωθήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Assad που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ενώ Τουρκία και Ρωσία υποστήριζαν αντίπαλα στρατόπεδα στους πολέμους τόσο στη Λιβύη όσο και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αντίπαλοι σε Συρία, Λιβύη, Καύκασο

Στη Συρία, η Τουρκία υποστηρίζει τους ένοπλους που θέλησαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Bashar al Assad.
Η ρωσική παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα ο Assad όχι μόνο να παραμείνει όρθιος και να κρατηθεί στην εξουσία, αλλά και να περιοριστούν οι αντάρτες σε ένα μικρό τμήμα της βορειοδυτικής Συρίας.
Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2020, η Άγκυρα έστειλε ενισχύσεις στη βορειοδυτική Συρία για να σταματήσει την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων του Assad.
Αλλά δεν είναι μόνο η Συρία.
Στη Λιβύη, η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας αποδείχθηκε καταλυτική για να μην «πέσει» η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση από την επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του στρατάρχη Khalifa Haftar, ο οποίος είχε τη στήριξη της Μόσχας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη Λιβύη, ρωσικές δυνάμεις είχαν αποσταλεί για να στηρίξουν τις δυνάμεις του Haftar ενώ η Άγκυρα είχε στείλει Σύρους μαχητές για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Αντίπαλα στρατόπεδα όμως υποστήριξαν Putin και Erdogan και στον Καύκασο και στη στρατιωτική σύρραξη Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Άγκυρα στήριξε το Αζερμπαϊτζάν στην προσπάθεια του να εκδιώξει τους Αρμένιους από περιοχές του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, τη στιγμή που η Μόσχα, η οποία έχει αμυντικό σύμφωνο με την Αρμενία, θεωρεί πως η περιοχή αυτή εμπίπτει στα στρατηγικά και γεωπολιτικά της συμφέροντα.
Η παρέμβαση Putin για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας είχε ως αποτέλεσμα να αποτρέψει την πλήρη ήττα των Αρμενίων.

Ένταση και για την Κριμαία

Ένταση όμως υπήρξε και για την Κριμαία.
Η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ υποστηρίζει πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας.
Πρόκειται για μια στάση που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τη Μόσχα.
Μάλιστα ο Erdogan επανέλαβε τη θέση αυτή και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε να υποστηρίξει το Κίεβο, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται σημαντικές ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος της μεθορίου Ρωσίας – Ουκρανίας, με τη Μόσχα να προειδοποιεί την Άγκυρα πως δεν πρέπει να τροφοδοτεί το «μιλιταριστικό» αίσθημα.

Αλλά και σύμμαχοι…

Και το ερώτημα είναι πώς όταν υπάρχουν τόσο αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα, οι δύο χώρες να συντηρούν μια τόσο παράξενη όσο και εύθραυστη συμμαχία.
Η απάντηση μάλλον θα πρέπει να δοθεί με οικονομικούς όρους.
Πριν από δύο χρόνια η Τουρκία παρέλαβε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S – 400, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και πυροδοτώντας την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων.
Μάλιστα και παρά τις συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι νέες αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων θα επιφέρουν περαιτέρω κυρώσεις, ο Erdogan σηκώνει ανάστημα και διαμηνύει πως κανείς δεν θα υποδείξει στην Τουρκία τι θα αγοράσει και πότε.
Παράλληλα η Τουρκία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, ενώ παράλληλα η ρωσική πυρηνική κοινοπραξία Rosatom έχει αναλάβει να κατασκευάσει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας, στο Ακούγιου, στο νότιο τμήμα της χώρας, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2023.
Επιπλέον, η Τουρκία, της οποίας τα έσοδα εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό, υποδέχεται σε ετήσια βάση περίπου 7 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι συνεισφέρουν σημαντικά στην τουρκική οικονομία.

Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας