Συμφωνία – καρμανιόλα για επιπλέον ετήσια μέτρα 3,6 δις ευρώ

3316
μέτρα

Τη συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. από μείωση συντάξεων και αλλαγές στο αφορολόγητο ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup της Μάλτας.

«Πετύχαμε μεγάλη μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση μετά το προηγούμενο Eurogroup όταν και με δική μου πρωτοβουλία αλλάξαμε τη στρατηγική που διαπραγματευόμαστε για τα πράγματα» είπε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Αθήνα καθώς όπως είπε «έχουμε συμφωνία ως προς αυτά τα μεγάλα ζητήματα και για τις μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ για τις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) θα ισχύσουν από το 2019 και το άλλο 1% από τις αλλαγές στο αφορολόγητο το 2020.
Όπως είπε «θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα».

Πρώτα η τεχνική συμφωνία και μετά το χρέος

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όταν επιτευχθεί το Staff Level Agreement τότε το Eurogroup θα επιστρέψει για το ζήτημα του χρέους.
Τη συμφωνία χαιρέτισε και εκ μέρους της ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ λέγοντας ότι στη βάση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν μετά το πρόγραμμα θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένες κινήσεις σε σχέση με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τις επόμενες εβδομάδες.
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούν τα προαπαιτούμενα γιατί όσο περνάει ο χρόνος τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα» συνέχισε ο κ. Κερέ τονίζοντας ότι «η συνεχής αβεβαιότητα είχε αντίκτυπο στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».
Η συμφωνία μας βάζει στις σωστές ράγες είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Μιλήσαμε πολύ για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά νομίζω οτι υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν ζητήματα. Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για το 2016 θεωρούμε ότι θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες. Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Δεν θα μιλούσα για συμφωνία αν δεν είχε ταχθεί υπέρ το ΔΝΤ

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι για το μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι μια πολιτική απόφαση προσθέτοντας ότι γι’ αυτό θα μιλήσουμε όταν φτάσουμε στην τεχνική συμφωνία.
Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν η συνάντηση της Τρίτης στην οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες και ολοκληρώθηκαν κάποιο πιο λεπτομερή ζητήματα που «μας επέτρεψε να ενημερώσουμε τους υπουργούς για τα μέτρα και την αλληλουχία τους».
Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι δεν θα μπορούσα να μιλήσω για συμφωνία  για το ύψος και τον χρονισμό των μέτρων αν δεν είχε ταχθεί υπέρ το ΔΝΤ.
Σε ερώτηση για την ακριβή επιστροφή των Θεσμών ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «ποτέ δεν δίνω ημερομηνίες για την επιστροφή των Θεσμών αλλά τώρα που επιλύσαμε τα σημαντικά ζητήματα δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να μην επιστρέψουν τα κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. Ζήτησα από τα κλιμάκια που είναι εδώ στη Μάλτα να εργαστούν σήμερα και αύριο για ορισμένα ζητήματα. Είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα και όχι πολιτικό, πρέπει να δούμε το πρόγραμμα, τις αργίες αλλά έχουμε λύσει τα σημαντικά προβλήματα».

Το 2018 θα εξεταστεί αν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα

Στο δεύτερο μέρος του 2018 θα αξιολογηθεί συνολικά η πορεία του προγράμματος τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Εκεί, όπως είπε, θα καθοριστεί αν θα μπορούν να ενεργοποιηθούν τα θετικά αντίμετρα εφόσον θα μπορεί να εκτιμηθεί αν η Ελλάδα θα πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Μένει να διευκρινιστεί αν αυτή η εξέταση από την τρόικα θα επεκταθεί και μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται επίσημα το τρίτο Μνημόνιο.
Το μομέντουμ της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2016 ξεγλιστράει από τα χέρια μας και φταίμε όλοι για τις καθυστερήσεις τόνισε ο ίδιος. «Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται» είπε πολύ χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο κ. Ντάισλεμπλουμ είπε, τέλος, ότι μέσα στη συνεδρίαση τόνισε ότι μετανιώνει για τα γνωστά σχόλια για τις χώρες του Νότου.

Τσακαλώτος: Υπάρχουν μέτρα στη συμφωνία που θα στενoχωρήσουν τον ελληνικό λαό

Ανακοίνωσε ότι τα μέτρα θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα ενώ τα θετικά μέτρα θα ψηφιστούν «αν είμαστε εντός των στόχων» – Συμφωνήσαμε για τα μεγάλα, για να έρθουν οι θεσμοί στην Αθήνα για τα μικρά
Για συμβιβασμούς και πράγματα που δεν μας ικανοποιούν όπως είναι στη φύση κάθε συμφωνίας έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του Eurogroup και την ανακοίνωση της επιστροφής το συντομότερο δυνατόν των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
«Υπάρχουν πράγματα που θα στενoχωρέσουν όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό» σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος κάνοντας αναφορά και στην τακτική του Φεβρουαρίου στο Eurogroup που ήταν «αντί να μιλάμε για τα μικρά και να μείνουν τα μεγάλα, να αντιστρέψουμε τη διαδικασία». Ετσι, εξήγησε, καταφέραμε να συμφωνήσουμε για τα μεγάλα, ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να κλείσουμε και για τα μικρά θέματα. Πρόσθεσε ότι στη συμφωνία υπάρχουν συμβιβασμοί και πράγματα που δεν μας ικανοποιούν, σχολιάζοντας ότι «αυτό είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας».
Μιλώντας για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «στις επόμενες εβδομάδες θα νομοθετηθούν, τα θετικά μέτρα και αυτά τώρα και θα υπάρξουν αν είμαστε εντός των στόχων».
Οπως είπε: «Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Λίγο πριν θα αποφασιστεί ένας μηχανισμός για μετά το 2018».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα λέγοντας ότι θα αντιμετωπίζουν τη παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, της νέας γενιάς για την απασχόληση, για τη συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα και τέλος ένα επενδυτικό πακέτο. «Το 2020 τα μέτρα θα είναι για τους φόρους με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος. Οπως σχολίασε, τα αντίμετρα αντισταθμίζουν τα μέτρα και δημιουργούν κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα εργασιακά, είπε ότι δεν θα αυξηθούν οι ομαδικές απολύσεις και δεν θα εφαρμοστεί το λοκ-άουτ, υπογραμμίζοντας ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 και οι συλλογικές συμβάσεις θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα. Είπε δε ότι τα εργασιακά «ήταν από τα δύσκολα ζητήματα, αλλά συμφωνήσαμε».
Η νέα συμφωνία αποτελεί τη χαριστική βολή σε βάρος του λαού και της χώρας
Η συμφωνία στην οποία καταλήγουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές έχοντας την αμέριστη στήριξη των μνημονιακών κομμάτων της Βουλής, σημαίνει ότι η τερατόικα μαζί με το σύνολο του ελληνικού πολιτικού μνημονιακού μπλοκ (παλιού και νέου) ζητούν ξανά κι άλλο «αίμα» από τον λαό.
Η νέα «συμφωνία του τρόμου» για τον λαό, με τις νέες μειώσεις των συντάξεων και τη νέα δραστική μείωση του αφορολόγητουορίου, θα προκαλέσει μια ακόμη «λεηλασία» των λαϊκών εισοδημάτων (αυτή τη φορά ακόμη και αυτών που κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας), δηλαδή μια επιπλέον δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Επίσης, μέσω της νέας συμφωνίας, η κυβέρνηση κατεδαφίζει ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις ομαδικές απολύσεις και ολοκληρώνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση τη ΔΕΗ, την οποία οδηγεί σε διάλυση, χρεοκοπία και εκχώρηση – «χάρισμα» σε κερδοσκοπικά συμφέροντα).
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθώντας να κάνει το μαύρο – άσπρο, συνεχίζει με τα δήθεν αντίμετρα, που δεν θα εφαρμοστούν ποτέ και αποτελούν μεγαλύτερη απάτη και από το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, να πουλά «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Όμως, τα ψέματα τελείωσαν και οι μάσκες «έπεσαν». Η νέα συμφωνία, το 4ο ουσιαστικά μνημόνιο, αποτελεί τη χαριστική βολή σε βάρος του λαού και της χώρας.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η νεολαία και ολόκληρος ο λαός πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση να ξεσηκωθούν, για να μην περάσουν αυτά τα νέα απάνθρωπα και καταστροφικά μέτρα.
Οι αριστερές, δημοκρατικές, πατριωτικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις της χώρας μας  – χωρίς καμία εξαίρεση –  πρέπει ΤΩΡΑ, για λόγους πρώτα απ’ όλα επιβίωσης του λαού και της χώρας, να συγκροτήσουν ένα μεγάλο πολιτικό, κινηματικό και εκλογικό «μέτωπο» με βάση ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας