Συγκέντρωση κατά των φωτοβολταϊκών στον Κολοβρέχτη

925
Συγκέντρωση κατά των φωτοβολταϊκών στον Κολοβρέχτη
Η Ομάδα Πολιτών για τη διάσωση του Υγροβιότοπου καλεί σε συγκέντρωση αύριο στη Χαλκίδα για να αποτραπεί η καταστροφή προστατευόμενης πανίδας και χλωρίδας.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11 το πρωί έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στη Χαλκίδα (λεωφόρος Χαϊνά) καλεί πολίτες, φορείς και συλλόγους η Ομάδα Πολιτών για τη διάσωση του Υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, για να αποτραπεί οριστικά η εγκατάσταση τριών φωτοβολταϊκών πάρκων στη Β’ Ζώνη προστασίας του οικοσυστήματος. Πρόκειται για ζώνη που έχει χαρακτηριστεί ως «Γη Υψηλής Παραγωγικότητας» όπου υπάρχουν αυστηρότατοι περιορισμοί, έως και απαγόρευση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών όταν ξεπερνούν το 1 MW.

Με μια απλή βεβαίωση απαλλαγής από περιβαλλοντικούς όρους, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες (δήμους, Περιφέρεια, Εφορεία Αρχαιοτήτων, υπουργεία), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι πρόκειται για γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος του 1989 (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Κολοβρέχτη) και σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο στις περιοχές Γλύφας, Μπαϊράμ Αγά και Βάρκας, επιχειρείται η περικύκλωση του πυρήνα του υγροβιότοπου με την εγκατάσταση τριών φωτοβολταϊκών πάρκων.

Οπως καταγγέλλεται, στις αρχές Σεπτεμβρίου η εταιρεία για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών κατέστρεψε τον εκεί υφιστάμενο καλαμιώνα, διάφορα ενδημικά είδη δέντρων και κάθε άλλο ίχνος χλωρίδας και πανίδας και μετά έριξε μεγάλους όγκους μπετού και μετάλλου. Ολα αυτά, χωρίς καμιά παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι την παρέμβαση της Ομάδας Πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου, που σταμάτησε προσωρινά τα δύο έργα (με αποφάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας και της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Χαλκιδέων), καθώς έγιναν εκσκαφικές εργασίες και εργασίες περίφραξης χωρίς ειδοποίηση, κατά παράβαση των νόμων.

Αυτά συμβαίνουν όταν στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 56 προστατευόμενα (ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, καλημάνες). Από αυτά, τα 45 εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την ύπαρξη του υγροβιότοπου και σχεδόν όλα τον επισκέπτονται τακτικά. Χαρακτηρίζεται και διεθνούς σημασίας διότι φιλοξενεί το 10% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού του σπάνιου είδους της χαλκόκοτας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Εύβοιας, ο Κολοβρέχτης δεν είναι ενταγμένος σε περιοχή του δικτύου Natura, ενώ η Περιφέρεια έχει εγκρίνει κονδύλι 44.640 ευρώ για να συνταχθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Πράγματι, ο Κολοβρέχτης δεν είναι ενταγμένος στο Natura αφού ποτέ, από το 1989 μέχρι σήμερα (πλην κάποιων προσπαθειών που δεν τελεσφόρησαν οι οποίες ήθελαν μέχρι και την αποξήρανση του υγροβιότοπου για να γίνει οικόπεδα), καμία δημοτική, νομαρχιακή, περιφερειακή, κρατική αρχή και κυβέρνηση δεν φρόντισε να προχωρήσει μια μελέτη που θα τεκμηρίωνε την αναμφισβήτητη οικολογική αξία του υγροβιότοπου. Και οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια.

Επιπλέον, αν και συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η περιβαλλοντική μελέτη δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Οπως διαφαίνεται, η απουσία ενός φορέα διαχείρισης του υγρότοπου, που δεν έχει συσταθεί με ευθύνη της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας, δημιουργεί ένα καθεστώς συστηματικής ασυδοσίας το οποίο επιβαρύνει με νέες χρήσεις και αμφίβολες δραστηριότητες το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας