Στην ιστορική τους συνάντηση, οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας δήλωσαν πως στοχεύουν να κηρύξουν φέτος τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Σταδιακά ο αφοπλισμός. Τι αναφέρουν οι ηγέτες των δύο πλευρών στην κοινή τους διακήρυξη.
Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, στην ιστορική τους συνάντηση, επιβεβαίωσαν πως κοινός τους στόχος είναι η «ολοσχερής αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, δηλώνοντας παράλληλα πως θα κηρύξουν φέτος το τέλος του κορεατικού πολέμου.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν, συμφώνησαν να εργαστούν για την «ολοσχερή αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» και να αναζητήσουν συμφωνία για την εδραίωση «μόνιμης» και «σταθερής» ειρήνης στη χερσόνησο.
Στην κοινή διακήρυξη περιλαμβάνονται επίσης υποσχέσεις για επιδίωξη μείωσης των στρατιωτικών εξοπλισμών, παύσης των «εχθρικών πράξεων», μετατροπής των συνόρων σε μια «ζώνη ειρήνης» και αναζήτηση πολυμερών διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.
Όπως ανέφεραν οι δυο ηγέτες, θα πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα συνομιλίες, προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμφωνίες της συνόδου.
Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε πως θα δημιουργηθεί διακορεατικό γραφείο επαφής στην Καεσόνγκ, θα υπάρξει κοινή συμμετοχή της Βόρειας και Νότιας Κορέας σε διεθνή αθλητικά γεγονότα, θα πραγματοποιηθούν επανενώσεις οικογενειών στις 15 Αυγούστου.
Συμφωνήθηκε να «παύσουν παντελώς» όλες οι εχθρικές ενέργειες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και να γίνουν κοινές προσπάθειες για «πρακτική» εξάλειψη του κινδύνου πολέμου στην κορεατική χερσόνησο.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης να σταματήσουν όλες τις προπαγανδιστικές μεταδόσεις από την 1η Μαΐου, ενώ τον ίδιο μήνα θα πραγματοποιηθούν και στρατιωτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου.
Ειδικά για το θέμα της ειρήνευσης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σταδιακά στον αφοπλισμό, καθώς οι στρατιωτικές εντάσεις παραμένουν αυξημένες, αλλά και να επιδιώξουν μια σταδιακή μείωση των όπλων καθώς θα χτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά την κοινή ανακοίνωση, ο ηγέτης της Νότιας Κορέας εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας για τη σημερινή του απόφαση, τονίζοντας πως «δεν θα ξαναπάμε πίσω».
Από την πλευρά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ευχαρίστησε τον κ. Μουν και τους Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους για την επιτυχή σύνοδο, τονίζοντας πως η Βόρεια και η Νότια Κορέα είναι «αδέλφια που δεν θα πρέπει να μένουν χωριστά».
Θερμή χειραψία υψηλού συμβολισμού
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν άρχισαν σήμερα την ιστορική σύνοδο κορυφήςτους, ανταλλάσσοντας μια χειραψία με υψηλό συμβολισμό πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο.
«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν στον ομόλογό του, που πέρασε τα σιδηρόφρακτα σύνορα κι έγινε ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε το νοτιοκορεατικό χώμα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53).
Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.
«Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».
Στην κορυφή του μενού της συνόδου βρέθηκε το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας και ο Μουν τόνισε στον ομόλογό του ότι ελπίζει πως θα καταλήξουν σε «μια τολμηρή συμφωνία, ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο».
Τον Κιμ συνοδεύει η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλός του, καθώς και ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.