Στο μάτι του κυκλώνα η Κρήτη με αναβάθμιση της Σούδας και ισραηλινό ραντάρ

2229
κρήτη

Ενώ στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται η υπό τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τριμερής Σύνοδος Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου, η αναβάθμιση της αμερικανικής βάσης της Σούδας και η εγκατάσταση ισραηλινού ραντάρ στην ανατολική Κρήτη, φέρνει, περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε, τη Μεγαλόνησο στο μάτι του κυκλώνα.

Η αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, για την οποία υπάρχει, ήδη, εγκεκριμένη μελέτη με παράλληλη έγκριση οικονομικού πακέτου, συνίσταται στην κατασκευή τεράστιου διώροφου κτιρίου terminal, στο οποίο θα συστεγάζονται και τα γραφεία υποστήριξης της νέας πτέρυγας της βάσης.

Η όλη επιχείρηση έχει ως στόχο να ανταποκριθεί η βάση στις σύγχρονες απαιτήσεις, εξοπλιζόμενη με τελευταίου τύπου ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η επέμβαση θα γίνει εντός των σημερινών ορίων της βάσης, σε έκταση 20.000 τ.μ. και το υπό κατασκευή κτίριο θα προσομοιάζει με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Χανίων.

Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία.

Σημειώνεται ότι για την προώθηση του έργου αναβάθμισης της νευραλγικής σημασίας βάσης των ΗΠΑ, απαιτείται η αναδιαμόρφωση των θέσεων στάθμευσης των μαχητικών αεροσκαφών της υπερδύναμης, που προβλέπεται να έχουν μόνιμο χώρο.

Από τις παραπάνω συγκεκριμένες πληροφορίες, βγαίνει αβίαστα το γεγονός ότι πρόκειται για τη δημιουργία «κόμβου» διακίνησης και υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού για την αποτελεσματικότερη δράση της βάσης στην ιδιαίτερης σημασίας ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Κατά συνέπεια, για τη δυνατότητα περισσότερο αποτελεσματικών στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ, σε συνεργασία με την Ελλάδα, κατασκευάζει ραντάρ στην ανατολική Κρήτη, που σκοπό έχει να παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο.

Το ραντάρ θα ονομάζεται Long Horizon και το κόστος του ραντάρ είναι ιδιαίτερα ψηλό, αν και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα το ύψος του ποσού που θα διατεθεί.

Το θέμα φιγουράρει στα σημερινά πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, καθώς εφημερίδες όπως η Huriyet, η Yeni Safak, η Star και η Aksam αναφέρονται στο εν λόγω έργο, οι οποίες το χαρακτηρίζουν εκδήλωση επιθετικότητας από την πλευρά της Ελλάδας και του Ισραήλ κατά της Τουρκίας.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με αυτήν που απορρέει από τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της χώρας μας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας