Στο Βελιγράδι ο Πούτιν: Τα Βαλκάνια στο επίκεντρο της ρωσικής πολιτικής

1205
βελιγράδι

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τα Βαλκάνια, μετέβη σήμερα στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με την σερβική ηγεσία να του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να συσφίξει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Σερβία, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση της Μόσχας θέλει να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στις επεκτατικές βλέψεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και τις ΕΕ στα Βαλκάνια και να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην σέρβικη εφημερίδα «Πολίτικα», ο πρόεδρος Πούτιν διευκρίνισε πως «όταν μιλάμε για την κατάσταση στα Βαλκάνια βασικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι η πολιτική των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων Δυτικών χωρών, που στοχεύει στη σταθεροποίηση της δικής τους κυριαρχίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν περίπου 20 έγγραφα, με τα οποία θα επισφραγίζουν τη διάθεσή τους για συνεργασία σε νέους τομείς.

Πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο, δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για νέες συμφωνίες και όχι για επέκταση παλαιών. Κύριο πιάτο στο μενού όμως θα είναι η κατασκευή και η διέλευση του αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου «Turkish stream», ένα ρωσικό σχέδιο επέκτασης των αγωγών πρώτων ενεργειακών υλών, με κατεύθυνση τις αγορές της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ρώσος πρόεδρος θα απονείμει το μετάλλιο «Αλεξάντρ Νιέφσκι» στο Σέρβο ομόλογό του και θα επισκεφτεί το μνημείο των σοβιετικών στρατιωτών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας από τον ναζιστικό ζυγό.

Σύμφωνα με σερβικές εφημερίδες, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα χαρίσει στο Ρώσο πρόεδρο ένα σκυλί ποιμενικής ράτσας από το Κόσοβο και θα του ζητήσει να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου.

Πριν από ένα χρόνο, ο Βούσιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Guardian», επέμενε ότι, προτεραιότητα της Σερβίας ήταν η περαιτέρω ενσωμάτωση με την ΕΕ, ωστόσο, είχε δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει θερμές τις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Είμαστε στρατιωτικά ουδέτεροι, δεν έχουμε προσδοκίες να συμμετάσχουμε ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στη ρωσική συμμαχία»,είχε πει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας