Στην Ελλάδα προτεκτοράτο, άλλοι αποφασίζουν για αυτήν

2401
λα-ε

Όταν μια βαθιά καθεστωτική εφημερίδα όπως η Sueddeutsche Zeitung (SZ) αναγνωρίζει και αναδεικνύει σε άρθρο της μια αυταπόδεικτη αλήθεια, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα προτεκτοράτο, στην οποία άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτήν, τότε ο ελληνικός λαός δεν διαθέτει πολλές επιλογές.
Ή δέχεται ότι είναι ένας σύγχρονος ραγιάς και αποδέχεται πλήρως το ραγιαδισμό της εγχώριας πολιτικής τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη ΝΔ και ναζιστική του συστήματος απόφυση “Χρυσή Αυγήή ξεσηκώνεται για την ανατροπή και την χειραφέτηση του από τον Γερμανικό και αμερικάνικο ιμπεριαλιστικό ζυγό, προσβλέποντας σε μια νέα κυρίαρχη δημοκρατική και προοδευτική χώρα σε ρήξη με την γερμανική ευρωζώνη και στην γερμανική ΕΕ.
Κατά τα άλλα το άρθρο της S.Z που παραθέτουμε παρακάτω επιβεβαιώνει όσα εδώ και μέρες έχουμε γράψει στην Iskra σε σχέση με τις εξελίξεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα όσα πρόκειται να συμβούν στο Eurogroup της Πέμπτης (26/1/17).
Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, όσο παραμένει εντός της ευρωζώνης, από την πλήρη υιοθέτηση όλων των επώδυνων μέτρων που προτείνει το ΔΝΤ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Καμιά απολύτως.
Ο Αλ. Τσίπρας παίζει απλώς θέατρο της κακιάς ώρας και αν δεν θέλει να προχωρήσει σε νέα ακόμα πιο εξευτελιστική συνθηκολόγηση, θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον εξίσου παραδομένο τη στάμπα της ιδεολογικής του συγκρότησης: “Γερμανός και νεοφιλελεύθερος μέχρι το κόκκαλο”.
Μόνη εναλλακτική η ανατροπή και προς επίρρωση της προτροπής παραθέτουμε τα δύο επίκαιρα κείμενα.
SZ: «Η Ελλάδα είναι χώρα που οι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτήν»
«Για γεωστρατηγικούς λόγους, η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Την χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης και παρά τα προβλήματα, η χώρα κινήθηκε πάντα στο πνεύμα ευρωπαϊκής ανάληψης ευθύνης (…) τυχόν Grexit θα προσέθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στην ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους την σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καλύτερα πριν τις εκλογές στην Ολλανδία» γράφει σε άρθρο της η Sueddeutsche Zeitung.
Στο Eurogroup οι υπουργοί θα πρέπει να υλοποιήσουν τον απαράβατο όρο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, γιατί έρχονται εκλογές και γιατί η ΕΕ χρειάζεται την Ελλάδα στο προσφυγικό.
Ο σχολιαστής αναφέρεται στο επίμαχο σημείο της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου του 2015, όπου τονίζεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως η απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν είναι πότε θα εφαρμόσουν τη συμφωνία ή πότε θα την παραβιάσουν.
Εύκολη λύση στο δίλημμα δεν υπάρχει, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν δύο δυνατότητες, υποστηρίζει ο σχολιαστής. «Η μια είναι επιθυμητή, η άλλη ρεαλιστική. Εάν ήταν στο χέρι των συμμετεχόντων στο ελληνικό παζλ, τότε θα αντικαθιστούσαν το ΔΝΤ με έναν ευρωπαϊκό θεσμό ελέγχου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM. Από καθαρά οικονομικής άποψης, οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζονται τα δις. του Ταμείου, από τεχνικής ο ESM στο μεταξύ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. Αλλά αυτό το σενάριο δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστικό, τουλάχιστον όχι ακόμη».
Ο σχολιαστής ανατρέχει στο παρελθόν και υπενθυμίζει ότι ο απαράβατος όρος συμμετοχής του ΔΝΤ δεν υπάρχει μόνο στο κείμενο της απόφασης του Αυγούστου 2015, αλλά τόσο το γερμανικό όσο και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα με τη σταθερή πεποίθηση στη συμμετοχή του Ταμείου. Τυχόν αντικατάστασή του από το EΜΣ θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική βουλή, κάτι που θέλει να αποτρέψει ο Wolfgang Schaeuble, μιας και η αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα, που θα έδινε στο λαϊκιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” μεγάλη χαρά. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι εκλογές στην Ολλανδία με το κόμμα του λαϊκιστή Wilders να έρχεται πρώτο.
«Άρα» συμπεραίνει ο σχολιαστής «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραμονή του ΔΝΤ. Και όποιος το επιθυμεί, πρέπει παράλληλα να δεχθεί και τους όρους του». Η εφημερίδα περιγράφει την όλη προβληματική, τις διαφορές απόψεων για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές απαιτήσεις για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και για άλλα δέκα χρόνια στο 3,5%. Όποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Στο τέλος θα μείνει μια πικρή αλήθεια, ότι η Ελλάδα είναι χώρα που οι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτήν (…).
Eurogroup: Διαβουλεύσεις για ελληνική παράδοση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Διορία ενός μήνα για να πάρει μέτρα που να διασφαλίζουν την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση δίνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση. Τα ζητήματα αυτά τίθενται επί τάπητος στο Eurogroup σήμερα, Πέμπτη, με τη συμμετοχή του Πολ Τομσεν.
Ευρωπαίος αξιωματούχος έστειλε χθες στην Αθήνα το μήνυμα ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας που θα μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς από τον Μάρτιο ξεκινά μια «μακρά εκλογική περίοδος» για σειρά κρατών – μελών.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός διεμήνυε σε συνέντευξή του, με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι επισημάνσεις αυτές του ευρωπαίου αξιωματούχου, που θεωρείται ότι εκφράζει το πνεύμα του Eurogroup, θέτουν εκ των πραγμάτων θέμα προσαρμογής της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του Ταμείου για προκαταβολική λήψη μέτρων.
Είναι γνωστό ότι το Ταμείο δεν ικανοποιείται από την πρόταση της παράτασης του κόφτη για έναν χρόνο, όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά ζητά να ψηφιστούν τώρα τα μέτρα και συγκεκριμένα η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση της διαφοράς των συντάξεων που ισχύει για τους παλιούς συνταξιούχους.
Για το θέμα αυτό, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχθηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες, προωθείται μια συμβιβαστική φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα ψηφίσει προκαταβολικά τα μέτρα, αλλά θα υπάρχει ρήτρα που θα της επιτρέπει να μην τα εφαρμόσει σε περίπτωση που οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά.
Επιπλέον, σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να έχουν υποσχεθεί στην κυβέρνηση να συγκεκριμενοποιήσει η ευρωζώνη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τη φόρμουλα αυτή αναμένεται να συζητήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εχει επιπλέον διμερείς επαφές. Σημειώνεται ότι στο Eurogroup σήμερα θα συμμετάσχει και ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του Ταμείου.
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε χθες ότι η επιστολή Τσακαλώτου είναι ένα καλό σημείο έναρξης, αλλά όχι και σημείο τερματισμού.
Ο ίδιος αποκάλυψε, εξάλλου, ότι το ΔΝΤ αναμένεται να φέρει προς συζήτηση στο διοικητικό του συμβούλιο την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα την έκθεσή του για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο IV , η οποία θα περιλαμβάνει και έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Προφανώς, η έκθεση αυτή θα δώσει το έναυσμα για τις τελικές διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου.
Η εκτίμηση του ίδιου είναι ότι υπάρχουν «πολύ καλές πιθανότητες» να βρουν κοινό τόπο οι τέσσερις θεσμοί και να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο εγγύς μέλλον. Οπως είπε, οι ελληνικές Αρχές είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους και επομένως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι δυνατόν να επιτευχθεί ώς το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Εκτός, όμως, από το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, το οποίο σχετίζεται κυρίως με τα μέτρα μετά το 2018, υπάρχουν πάντα και οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης, που συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθια και να μην κλείνουν. «Ολοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των διάφορων πλευρών» είπε ο αξιωματούχος. Αυτές επικεντρώνονται σε περαιτέρω φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων, η ενέργεια κ.λπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας