Στην Αθήνα η Α. Μέρκελ, στην Άγκυρα ο Α. Τσίπρας

1594
σύμμαχοι
Ιδιαίτερα κρίσιμοι για την πορεία των εθνικών θεμάτων, Μακεδονικό, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, θα είναι οι πρώτοι μήνες του 2019.

Ιδιαίτερα κρίσιμοι για την πορεία των εθνικών θεμάτων, Μακεδονικό, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, θα είναι οι πρώτοι μήνες του 2019.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, ίσως αποτελέσει καταλύτη πολιτικών και κομματικών εξελίξεων, προσδιορίζοντας ακόμη και την ημερομηνία των Βουλευτικών εκλογών.

Απομένουν μόνο λίγες μέρες, μέχρι την κύρωσή της από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, καθώς έχει οριστεί η 15η Ιανουαρίου (μπορεί και να επισπευσθεί), ως η ημέρα της ψηφοφορίας,  με τον Πρωθυπουργό της γείτονος Ζόραν Ζάεφ, να εκτιμά ότι θα υπερψηφιστεί,  ίσως και με περισσοτέρους από 80 βουλευτές, δηλαδή πάνω από τα δυο-τρίτα του συνόλου των βουλευτών, όπως προβλέπεται από στο Σκοπιανό Σύνταγμα.

Αμέσως μετά, έρχεται η ώρα των αποφάσεων για την Ελληνική Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αρχές Φεβρουαρίου την επικύρωση  από την Ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που σημαίνει ότι,  ο χρόνος των βουλευτικών  εκλογών, μπορεί να είναι ακόμη και ο Μάρτιος. Αν όμως ο Πρωθυπουργός επιλέξει τον Μάρτιο, για την επικυρώσει της Συμφωνίας, τότε, το πιθανότερο οι  εκλογές θα γίνουν αμέσως μετά, τριπλές εκλογής τον Μάιο, ή εναλλακτικά, τον προσεχή Οκτώβριο, με την ολοκλήρωση της Συνταγματικά προβλεπομένης Κυβερνητικής  Θητείας.

Και στις δυο περιπτώσεις, θα ακολουθήσει, η  ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔ Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, που  το πιθανότερο είναι, να έρθει στην Βουλή  μετά τις εθνικές εκλογές.

Σε ότι αφορά τη συμπεριφορά του κυβερνητικού εταίρου του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου. Η Συμφωνία ΚΑΜΜΕΝΟΥ-ΤΣΙΠΡΑ, όπως επιμείνει ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., είναι έξοδος από την Κυβέρνηση των ΑΝΕΛ τον Μάρτιο και ο Π. Καμμένος θα καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, μαζί με κάποιους, προφανώς όχι όλους,  τους Βουλευτές του κόμματός του.

Το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται να μην  ανησυχεί , διότι εκτιμά ότι έχει εξασφαλίσει την θετική ψήφο  151 βουλευτών και διότι, ο Π. Καμμένος και οι  ΑΝΕΛ, θα καταψηφίσουν πιθανή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, από την Ν.Δ.

Από τα πιθανά σενάρια είναι, μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, να επιδιώξει ο πρωθυπουργός, να συγκροτήσει Κυβέρνηση,  που θα έχει την στήριξη άρα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των βουλευτών  που ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή θα έχουμε «Κυβέρνηση των Πρεσπών»!. Εξέλιξη  όμως,  που  προϋποθέτει τον διεμβολισμό, όχι μόνον των ΑΝΕΛ, αλλά και του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Επίσης, από τα σημαντικά των επομένων ημερών, που σχετίζεται και με την Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη,  που θα κάνει ποδαρικό τη νέα χρονιά στην χώρα μας, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας  Μέρκελ, που στηρίζει ενεργά την συμφωνία των Πρεσπών. Ουσιαστικά η γερμανίδα καγκελάριος, να ασκήσει πίεση στα πολιτικά κόμματα να υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών ωσάν η Ελλάδα να είναι γερμανικό κρατίδιο. Δεν ξέρουμε πόσο και αν μπορεί η κ. Μέρκελ, να επηρεάσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης,  που επιμένει στην καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι διότι διαφωνεί, αλλά διότι είναι δέσμιος της εθνικιστικής ακροδεξιάς.

Ελληνοτουρκικά – Κυπριακό

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Τουρκία, πιθανόν  μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ενδέχεται να αποτελέσει την αφετηρία σε μια πορεία «εξομάλυνσης» των ελληνοτουρκικών  σχέσεων και μάλιστα, σε μία περίοδο,  όπου το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ασταθές, στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τον όρο «εξομάλυνση» εννοούμε, την ανοχή, λόγω ελληνικής αδυναμίας, στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού, Ελλάδας και Κύπρου.

Μέχρι τότε όμως, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε φάση διαρκούς περιδίνηση. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις των κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων των δύο κρατών. «Επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του για το νέο έτος. Και  στην   απάντησή  του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  Πρ. Παυλόπουλος,  κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο. Επιπλέον,  αίσθηση προκαλούν οι προκλητικές δηλώσεις  περί «γαλάζιας πατρίδας» που επαναλαμβάνει διαρκώς ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Στρατηγός ε.α. Χουλουσί Ακάρ , που υπογραμμίζει,  πως «η Άγκυρα δεν θα κάνει καμία υποχώρηση σε ότι θεωρεί δικό της». Επίσης, δεν μπορεί να αγνοείται η μεγάλη πρόκληση , εκ μέρους του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί , να καλεί συνεχώς τους Ελληνοκύπριους να αλλάξουν νοοτροπία  και  να αποδεχτούν,  την πολιτική ισότητα και το γεγονός ότι δεν είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού. Ποιοι είναι οι άλλοι ιδιοκτήτες; Εννοεί άραγε τους Τουρκοκύπριους ή μήπως  τους τούρκους εποίκους  ή μάλλον απροκάλυπτα εννοεί την Τουρκία,  που επιμένει  αδιαπραγμάτευτα στην διατήρηση των κατοχικών στρατευμάτων στο Νησί;

Ένα από τα αξιοσημείωτα των ημερών, είναι ότι,  μια δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Αποστολάκη, ότι, «αν κληθούμε να πολεμήσουμε κατά της Τουρκίας , κανείς δεν θα ‘ρθει στο πλάι μας. Σ’ αυτό τον πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας»,  είναι μία δήλωση,  με  πολλά υπονοούμενα και ερμηνείες και σχετίζεται, με την επαναπροσέγγιση των αμερικανο- τουρκικών σχέσεων και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο των προέδρων Τραμπ  και Ερντογαν, με πρώτο αποτέλεσμα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Δεν αποκλείεται, λόγω των αναβαθμισμένων σχέσεων του Τ. Ερντογαν με τον πρόεδρο της Ρωσίας και το πρόεδρο των ΗΠΑ, η Τουρκία  να αποκτήσει σύντομα και τους ρωσικούς πυραύλους S-400, αλλά  και τα αμερικανικά υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Πιθανές εξελίξεις, που θα   διαμορφώσουν νέα διπλωματικά και στρατηγικά δεδομένα στην περιοχή μας. Είναι σαφές ότι, ο μύθος που είχε δημιουργήσει η Κυβέρνηση, περί αμερικανικής ομπρέλας προστασίας στις τουρκικές εδαφικές και άλλες διεκδικήσεις, απλά κατέρρευσε !

Ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων είναι και πρόσφατη  τούρκικη NAVTEX και την κίνηση του ερευνητικού σκάφους ΤΣΕΣΜΕ, που συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι   έρευνες  από το «Τσεσμέ» αφορούσαν  τρία σημεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ και  δύο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα διεθνή ύδατα νότια του Καστελλόριζου και σε τρία σημεία εντός του Αιγαίου και συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Τήλου, βόρεια της Ικαρίας και δυτικά της Λέσβου. Φυσικά, η «διέλευση» του τουρκικού πλοίου δεν είχε σχέση μόνο με επιστημονικές έρευνες, αλλά ήταν κυρίως, μια επίδειξη ισχύος από την Τουρκία.

Όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν πιθανές ανησυχητικές έως και δραματικές  εξελίξεις στην πορεία των Εθνικών θεμάτων, που δεν δικαιολογούν  την παρατηρούμενη  αδράνεια των πολιτικών κομμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας