Στενή στρατιωτική συμμαχία Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν, Τουρκίας-Πραγματοποιούν μεγάλες κοινές ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων

535
Πραγματοποιούν μεγάλες κοινές ασκήσεις

Η Τουρκία έχει δύο χώρες με τις οποίες έχει πολύ στενές σχέσεις, τις οποίες θα χαρακτηρίζαμε ως συγκριτικά εφάμιλλες μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. 

Παρατηρούμε ότι μετά την νίκη των Αζέρων επί των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία έχει πυκνώσει τις κοινές  στρατιωτικές ασκήσεις της με το Αζερμπαϊτζάν .

Μάλιστα μια εξ αυτών ήταν η συνεκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εγκιρντίρ πλησίον της πόλης Ισπάρτα, σχετικά κοντά με τα μικρασιαστικά παράλια.

Παράλληλα η Τουρκία είναι γνωστό ότι πραγματοποιεί εδώ και χρόνια κοινές ασκήσεις με το Πακιστάν, ενώ έχουμε δει μέχρι και πλοία του πακιστανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο.

Επίσης φιλικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν.

Με βάση τα παραπάνω  Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Πακιστάν αναμένεται να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο Αζερμπαϊτζάν ,τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ δήλωσε σε συνέντευξή του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, προετοιμασίες για τη μεγάλη εκδήλωση, προσθέτοντας ότι ορισμένες ομάδες εμπειρογνωμόνων βρίσκονται ήδη στο Αζερμπαϊτζάν, για να επιθεωρήσουν τους χώρους ασκήσεως

Η τριμερής συνεργασία ξεκίνησε επίσημα τον Νοέμβριο του 2017, όταν ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Elmar Mammadyarov συναντήθηκε με τους ομολόγους του, από την Τουρκία και το Πακιστάν στο Μπακού.

Στη συνάντηση, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τους αμυντικούς δεσμούς, εκτός από την ενίσχυση του εμπορίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αρχηγός Στρατού του Πακιστάν, Στρατηγός Κουμάρ Ζαϊάτ Μπάιβα πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Στρατηγό Eyvazov Vilayat Suleyman oglu, τον Αρχηγό της Συνοριακής Υπηρεσίας των Συνόρων (SBS) Στρατηγό Elchin Guliyev και τον Αρχηγό υπηρεσιών ασφαλείας Στρατηγό Ali Naghi Oglu Naghiyev στο Μπακού.

Σύμφωνα με τον ISPR, οι αξιωματούχοι των Αζερίων και ο αρχηγός του Πακιστανικού στρατού συζήτησαν,«θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, διμερούς συνεργασίας, άμυνας και ασφάλειας, για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και συνεργασία σε έργα ενέργειας, εμπορίου».

“Το αναδυόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον, απαιτεί τη στενή συνεργασία μας και τη συλλογική ανταπόκριση ενάντια σε κοινές προκλήσεις”, δήλωσε ο Πακιστανός Στρατηγός Bajwa στους αξιωματούχους.

Ζήτησε επίσης αύξηση των «αμοιβαία επωφελούμενων δεσμεύσεων σε όλα τα επίπεδα και φόρουμ» μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν.

Ο ISPR είπε ότι οι αξιωματούχοι των Αζερίων αναγνώρισαν τα υψηλά πρότυπα επαγγελματισμού του στρατού του Πακιστάν. Επαίνεσαν επίσης τον στρατό για τις «συνεισφορές του στην πρόληψη συγκρούσεων στην περιοχή, ιδίως τις προσπάθειες για την ειρήνη στο Αφγανιστάν»

Ο δραστήριος  Πακιστανός Αρχηγός Στρατού (COAS),  Στρατηγός Qamar Javed Bajwa πραγματοποίησε  επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, όπου συνάντησε τον ομόλογο του Στρατηγό Eberhard Zorn, την Παρασκευή.

Ο Δρ Detlef Waechter, Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής στο Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ήταν επίσης παρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για την κατάσταση περιφερειακής ασφάλειας, την αμοιβαία συνεργασία στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας και τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Ο Πακιστανός Αρχηγός είπε ότι θα ήθελε να επεκτείνει τη διμερή αμυντική συνεργασία για να επωφεληθεί από τη γερμανική εμπειρία στην εκπαίδευση και τις τεχνολογικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ δύο χωρών, όσο και στην περιφερειακή ασφάλεια.

Ο Γερμανός αξιωματούχος επαίνεσε επίσης, το ρόλο του Πακιστάν για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, τις προσπάθειες του στρατού του Πακιστάν στην καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ιδίως τον ρόλο του Πακιστάν στην ειρηνευτική διαδικασία του Αφγανιστάν.

Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει στενή στρατιωτική συμμαχία τόσο με το Αζερμπαϊτζάν, όσο και με το Πακιστάν, ενώ οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των 3 χωρών βοηθούν στη συνεργασία και την κατανόηση της επιχειρησιακής τους λειτουργίας.

Ειδικά το τελευταίο δεν αποτελεί καλή ένδειξη για τη χώρα μας, αφού θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι η Τουρκία αν και εφόσον χρειαστεί στρατιωτική βοήθεια θα δύναται να υπολογίζει τόσο στο Πακιστάν όσο και στο Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα το Πακιστάν με τουρκική υπόδειξη στρέφεται προς την Γερμανία για απόκτηση προηγμένου τεχνολογικά στρατιωτικού εξοπλισμού, κάτι το οποίο θα πρέπει να προσμετρήσουμε ως Ελλάδα, αφού η Τουρκία “διευρύνει” το “γερμανικό πελατολόγιο” μέσω Πακιστάν, καθιστώντας περισσότερο εξαρτώμενη την Γερμανία και μέσω αυτής κατ΄επέκταση της ΕΕ, προς την Τουρκία και το σύμμαχό της Πακιστάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας