Κάτω από τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Στα τάρταρα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τα αδιέξοδα της παγκόσμιας οικονομίας και την συνεχιζόμενη ελληνική κρίση.
Επτά ημέρες και σωρευτικές απώλειες 7,81% μετρά με τη σημερινή ο νέος πτωτικός κύκλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί τις δομικές του αδυναμίες σε τράπεζες και οικονομία. Σε αυτό το σκηνικό ήρθε και το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα να τροφοδοτήσει την πτώση, η οποία δεν έδειξε κανένα σημάδι κόπωσης.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,77% στις 597,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 597,09 μονάδων (-1,89%) και 614,82 μον. (+1,03%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 20 χιλιάδες τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,64%, στις 1.569,83 μονάδες, ενώ στο -2,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 960,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,38% στις 401,29 μονάδες.
Η αντίδραση της αγοράς κράτησε μόλις μία ώρα. Την πρώτη της σημερινής συνεδρίασης. Από εκείνο το σημείο και μέχρι τη λήξη το ΧΑ διολίσθησε κάτω από τις 600 μονάδες αργά και σταθερά, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει όμηρος του εκλογικού έτους… που δεν έχει αρχίσει ακόμη, και να κινδυνεύει να χάσει και τις 400 μονάδες.
Πράγματι, όπως σχολιάζουν οι λιγοστοί traders που έχουν απομείνει στην καρδιά της εορταστικής περιόδου, η προοπτική της πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλεί η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, έχει κάνει ακόμη και τους ελάχιστους αγοραστές να μην… αγγίζουν το ΧΑ. Και αυτό διότι δεν γνωρίζουν σε τι περίοδο θα εισέλθει η χώρα εάν ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος άρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Έτσι, οι προοπτικές του ΧΑ το 2019, δεν δείχνουν να είναι ικανές να κινητοποιήσουν τους αγοραστές, οι οποίοι παραμένουν πεισματικά αδιάφοροι ακόμη και για ενδιαφέροντες ελληνικούς τίτλους. Η έλλειψη εμπιστοσύνης, τα ανοιχτά μέτωπα του τραπεζικού κλάδου, αλλά και οι εντάσεις που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές, είναι οι βασικοί λόγοι της εικόνας του ΧΑ στη λήξη του έτους.
Και ποιος θα κοιτάξει το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο χωρίς καμία αμφιβολία αποδείχθηκε μακράν το χειρότερο σε επιδόσεις παγκοσμίως το 2018. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είχαν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως ενώ μια ελληνική τράπεζα εμφάνισε την χειρότερη επίδοση. Άλλωστε, όπως επισήμανε και η Handelsblatt, “τίποτα δεν δείχνει ότι σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί, διότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις.
Το 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον δραστικό περιορισμό των “κόκκινων δανείων”, ο οποίος θα επιδράσει αρνητικά στα ίδια κεφάλαια. Και μπορεί μέχρι στιγμής να εμφανίζονται επαρκώς κεφαλοποιημένες, όμως σχεδόν το 80% των ιδίων κεφαλαίων προέρχονται από επιστροφές φόρων λόγω απωλειών. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να σταθεροποιηθούν, τότε δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Στη χειρότερη περίπτωση η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια από τους δανειστές, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 7,08%, η Εθνική υποχώρησε κάτω από το 1 ευρώ, αφού σήμερα έχασε 5,05%, ενώ Λάμδα και Σαράντης σημείωσαν πτώση 4,46% και 4,03% αντίστοιχα. Απώλειες 3,31% σημείωσε η Eurobank, η ΕΧΑΕ υποχώρησε κατά 3,23%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Βιοχαλκο.
Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Aegean, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ (στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την επιστροφή στον FTSE 5), ΟΛΠ, Coca Cola και ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή οι Grivalia, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν και Φουρλής. Η Motor Oil έκανε τη διαφορά σήμερα κλείνοντας με κέρδη 2,22%.