Στα σκαριά συμφωνία για αμερικάνικη βάση με drones στη Λάρισα

2288
συμφωνία

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για την υπογραφή συμφωνίας της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για την συγκρότηση και εγκατάσταση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στην Λάρισα.
Η εξέλιξη αυτή, μετά και την συγκρότηση αμερικάνικης βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη και την χρήση των ναυπηγείων τους Νεωρίου της  Σύρου για την εξυπηρέτηση του αμερικάνικου στόλου, μετατρέπει σταδιακά την Ελλάδα σε αμερικανονατοϊκό στρατιωτικό οικόπεδο, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για το παρόν και τον μέλλον της χώρας.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ αναφορικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης και των ΗΠΑ για την εγκατάσταση των drones στη Λάρισα:
Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα Αμερικανών αξιωματικών και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9.
Οι Αμερικανοί αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Βήμα», έφεραν και δύο μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και είναι αυτά που θα επιχειρήσουν από κοινού με τα ελληνικά μη επανδρωμένα, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης.
Να υπενθυμίσουμε ότι η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2017 -μετά και τις εξελίξεις στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας- πολυμελές κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών περιόδευσε σε Πτέρυγες Μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, «επιθεώρησε» εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η απόφασή τους.

Από τον Μάιο οι επιχειρήσεις

Μέσα στον προσεχή Μάιο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να αρχίσουν να επιχειρούν από τη βάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Έπειτα από μια διπλωματική και στρατιωτική διελκυστίνδα σχεδόν 5 ετών, τα αμερικανικά drones θα έρθουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το «Βήμα», η στάθμευση των αμερικανικών MQ-9 Reaper στη Λάρισα θα δίνει έμφαση στη συλλογή πληροφοριών, στην παρακολούθηση και στην αναγνώριση, σε μια πολύ ευαίσθητη στρατηγικά περιοχή.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη τις τελευταίες εβδομάδες στη συγκεκριμένη βάση στη Λάρισα πραγματοποιούνται εργασίες υποδομής από αμερικανικό εξειδικευμένο προσωπικό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νομική βάση έχει βρεθεί από το απόρρητο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1992 και η τελική συμφωνία δεν αναμένεται να χρειαστεί κύρωση από τη Βουλή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει παράσχει την πολιτική έγκρισή του.

Η βάση του Ιντσιρλίκ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει την ελληνική πλευρά να χρειαστεί στο μέλλον μεταφορά σημαντικών τμημάτων από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Το τεχνικό μέρος μιας τέτοιας κίνησης πάντως δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ενώ υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα που θα μπορούσε να τεθεί αν και εφόσον έρθει εκείνη η ώρα.
Πρόκειται για την τύχη των 50 υδρογονοβοβμών Β-61 που βρίσκονται αποθηκευμένες στην τουρκική βάση των ΗΠΑ. Οι βόμβες αυτές έχουν «νατοϊκό καπέλο» και «ουδείς θα ήθελε να σκεφτείτο σενάριο να ζητηθεί να αποθηκευτούν σε ελληνικό έδαφος» σχολιάζει πηγή στην εφημερίδα.
Ωστόσο αυτό αν και ακούγεται γοητευτικό, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο σχολιάζει η εφημερίδα κι και επικαλείται σχόλιο υψηλόβαθμης πηγής, που δεν κατονομάζει: «Αν θέλεις να παίξεις στο μεγάλο τραπέζι πρέπει να συνεισφέρεις» λέει και παρομοιάζει την τρέχουσα κατάσταση με γεωπολιτικό πόκερ.
Σημειώνεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στα σχέδια τρίτων χωρών «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ οι οποίες, όπως λένε, προσπαθούν να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα την ώρα που η προσοχή της Τουρκίας είναι στραμμένη στη Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας