Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης ο Λίβανος

989
οικονομικής

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της νέας κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Χασάν Ντιαμπ, είναι η λήψη απόφασης για το εάν θα αποπληρωθεί το ευρωομόλογο του Μαρτίου.

Καθώς οι επενδυτές μετρούν αντίστροφα έως την επόμενη λήξη των ομολόγων του Λιβάνου στις 9 Μαρτίου, η νέα κατάρρευση στην αγορά χρεογράφων αντικατοπτρίζει την ανησυχία τους για τη φερεγγυότητα της κυβέρνησης της χώρας.

Τα περισσότερα ευρωομόλογα της χώρας που πλήττεται από την κρίση έχουν βυθιστεί σε επίπεδα- ρεκόρ καθώς η ανακούφιση από τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα αποδείχθηκε βραχύβια:

Οι εγγυήσεις αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων που οφείλονται τον Μάρτιο έχουν υποχωρήσει κατά 5 σεντς αυτή την εβδομάδα κι έχουν φτάσει τα 76 σεντς το δολάριο, δηλαδή έχουν καταγράψει πτώση- ρεκόρ. Αυτό ισοδυναμεί με απόδοση έως τη λήξη σχεδόν 300% (που οφείλει να καταβάλλει η κυβέρνηση του Λιβάνου).

Ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 2,1 δισ. δολαρίων, που λήγει τον Απρίλιο του 2021, υποχώρησε κάτω από 50 σεντς για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα και διαπραγματεύθηκε στα 45 σεντς την Τετάρτη.

Τα γραμμάτια που πρέπει να πληρωθούν τον Μάιο του 2029 έχουν πέσει κατά 8 σεντς τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης κι έχουν φτάσει στα 34 σεντς.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική και πολιτική κρίση του εδώ και δεκαετίες, μετά από μήνες κοινωνικών αναταραχών. Τα διεθνή αποθεματικά μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνο τις εξωτερικές ανάγκες της χώρας μέχρι τον Μάρτιο του 2021 πριν εξαντληθούν, σύμφωνα με το Bloomberg Economics και μέχρι στιγμής οι προσπάθειες για την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας από τις χώρες – συμμάχους του Κόλπου, έχουν αποβεί άκαρπες.

«Ο Λίβανος βλέπει τα χρονικά του περιθώρια να εξαντλούνται, στην προσπάθεια να βρει λύση για την εξυπηρέτηση του χρέους του, ενώ κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται αναπόφευκτη μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες», δήλωσε ο Άντερς Φέργκεμαν, διαχειριστής κεφαλαίων στην Pinebridge Investments που εδρεύει στο Λονδίνο, η οποία πούλησε πέρυσι όλα τα ομόλογα του Λιβάνου. «Έχουμε προφανώς πλήρη επίγνωση των δεδομένων, σχετικά με τη λήξη του ομολόγου της 9ης Μαρτίου».

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της νέας κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Χασάν Ντιαμπ, είναι η λήψη απόφασης για το εάν θα αποπληρωθεί το ευρωομόλογο του Μαρτίου. Μία από τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες του κόσμου, ο Λίβανος έχει, πάντως, ένα συνεπές ιστορικό αποπληρωμής ομολόγων, εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκάζι Ουάζνι συναντήθηκε την Τρίτη με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Ριάντ Σαλαμέ, προκειμένου να συζητήσουν νομισματικά και τραπεζικά θέματα, σύμφωνα με ένα tweet που ανέβασε ο Ουάζνι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η κεντρική τράπεζα πρότεινε στους εγχώριους κατόχους των χρεογράφων που λήγουν το Μάρτιο, να τα ανταλλάξουν με χρεόγραφα μεγαλύτερης διάρκειας ως τρόπο διατήρησης των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας. Αλλά το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να σταματήσει αυτή η προσπάθεια, αφού οι διεθνείς οίκοi αξιολόγησης προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Λιβάνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας