Σοβαρό επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας λόγω Πολωνίας: Η Ρωσία απειλεί Ερντογάν

921
Σοβαρό επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας

Σοβαρό επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας είχαμε πριν λίγο, καθώς μετά την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας Αγκυρας-Βαρσοβίας για την πώληση 24 UAV Bayraktar TB2 η Μόσχα έστειλε δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 μια ανάσα από τα τουρκικά σύνορα!

Τουρκικά F-16 στην… Βαλτική

Tα δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από το Ιντλίμπ και πλησίασαν στα 30 χλμ από τα τουρκικά σύνορα. Οι Ρώσοι με δεδομένα τα όπλα που φέρουν τα στρατηγικά τους βομβαρδιστικά, προχώρησαν σε εικονικό βομβαρδισμό όχι μόνο των ισλαμικών οργανώσεων σε Ιντλίμπ αλλά και εναντίον της Τουρκίας! Τους πήραν κανονικά “τα μέτρα”.

Το μήνυμα στον Ερντογάν είναι ξεκάθαρο: “Αν συνεχίσεις οι πρώτοι που θα “φύγουν” είναι οι ισλαμιστές του Ιντλίμπ”.

Η Μόσχα φαίνεται να εξαγριώθηκε από την συμφωνία Τουρκίας-Πολωνίας καθώς η Άγκυρα δήλωσε έτοιμη να στείλει μαχητικά F-16 στην… Πολωνία και στην Βαλτική ως τμήμα του προγράμματος “Αir Policing” του ΝΑΤΟ!

Αυτό ανάγκασε την Ρωσία να στείλει άμεσο μήνυμα στον Ερντογάν να “μαζευτεί”.

Πάντως, θα πρέπει να προβληματίσει η ακραία φιλοτουρκική στροφή της Πολωνίας και του Andrzej Duda ο οποίος είπε πως “η Τουρκία είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος της χώρας του”

Πρώτη προειδοποίηση Λαβρόφ σε Τουρκία

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε την Τουρκία ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως “ προσπάθειες να πυροδοτηθεί εκ νέου «στρατιωτική κρίση» στην Ουκρανία μετά την κίνηση της Άγκυρας να ενισχύσει την αμυντική συνεργασίας της με το Κίεβο”.

“Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους Τούρκους συναδέλφους μας να αναλύσουν προσεκτικά την κατάσταση και να σταματήσουν να τροφοδοτούν τις επιθετικές ενέργειες του Κιέβου”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ενθάρρυνση «επιθετικών» ουκρανικών ενεργειών έναντι της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014 ισοδυναμεί με καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας.

“Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα προσαρμόσει τη γραμμή της με βάση τις νόμιμες ανησυχίες μας”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Δεύτερη προειδοποίηση στην Τουρκία από την Ζαχάροβα

Με αιχμηρά σχόλια της επίσημης εκπροσώπου του Μαρίας Ζαχάροβα απάντησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην κριτική Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι έκαναν λόγο για «προκλήσεις και συνέπειες του εκτοπισμού», που αντιμετωπίζει ο τατάρικος πληθυσμός στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και για «κατάληψη προ 157 ετών από την τσαρική Ρωσία» εδαφών των λαών του Καυκάσου.

«Είναι πολύ αμφίβολος ο ρόλος του τουρκικού κράτους ως “υπερασπιστή” των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, όταν υπάρχουν δικά του άλυτα προβλήματα, που έχουν εθνοτική, γλωσσική και θρησκευτική χροιά» είπε η κ. Ζαχάροβα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Βουλγαρία και συμπλήρωσε ότι

«η Τουρκία πρέπει μόνη της να επιλύσει τα δικά της ζητήματα, έχοντας ως αφετηρία τις υποχρεώσεις της, εάν όμως συνεχιστεί αυτή η ρητορική, θα αναγκαστούμε επίσης να δώσουμε προσοχή σε παρόμοια προβλήματα στην Τουρκία. Δεν θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό, γι’ αυτό και ελπίζω ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα θα μας ακούσει».

Σύμφωνα με τη Ρωσίδα εκπρόσωπο, η Μόσχα πιστεύει ότι «για τους Τούρκους πολιτικούς έχει προ πολλού έρθει η ώρα να εγκαταλείψουν τη χρήση του εθνοτικού παράγοντα ως εργαλείου γεωπολιτικού παιχνιδιού, βλάπτοντας πρωτίστως τα συμφέροντα των εθνικών ομάδων» και εξέφρασε τη λύπη της για τις συνεχιζόμενες επί χρόνια προσπάθειες της επίσημης ‘Αγκυρας «να αξιοποιήσει την προκατειλημμένη ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων με σκοπούς μη εποικοδομητικούς και προς εξυπηρέτηση των δικών της πολιτικών φιλοδοξιών».

Μάλιστα η Μ.Ζαχάροβα επέκρινε την Τουρκία για το ότι σήμερα εκδηλώνει «επιδεικτική ανησυχία για την κατάσταση των Τάταρων της Κριμαίας» παρά το γεγονός ότι μέχρι το 2014 πεισματικά αγνοούσε «τις πολυάριθμες προσφυγές διεθνών οργανισμών κατά της Ουκρανίας σχετικά με την εφαρμογή των εθνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων αυτού του λαού», γεγονός, που επιβεβαιώνει, κατά τη Μόσχα, «μόνο την ευκαιριακή φύση αυτών των ανησυχιών», που αφορούν σε «περίπλοκα γεγονότα του 19ου – 20ού αιώνα και δεν έχουν ουδεμία σχέση ούτε με την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία, ούτε με την πραγματική κατάσταση στην “Δημοκρατία της Κριμαίας” και τον Βόρειο Καύκασο».

Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ η διεθνική και διαθρησκειακή ομόνοια είναι προτεραιότητα της ρωσικής πολιτικής και στην Κριμαία έχουν εδραιωθεί «ίσα δικαιώματα και προϋποθέσεις για τη διατήρηση και ανάπτυξη του εθνικού πολιτισμού, της ταυτότητας, της ελευθερίας της συνείδησης και της θρησκείας» όλων των μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων η Μ. Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στην ελληνική κοινότητα της χερσονήσου, καθώς και στην έκδοση της εφημερίδας «Ταυρική» στη ρωσική και ελληνική γλώσσα.

Την ίδια στιγμή η Μ. Ζαχάροβα κατέληξε ότι «έχουμε πάρα πολλά ζητήματα, προβλήματα, τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με την ‘Αγκυρα, καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες. Έχουμε εξαιρετική εμπειρία τέτοιας συνεργασίας. Ας την χρησιμοποιήσουμε και ας μην ασχολούμαστε με παρόμοια πράγματα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας