Σοβαρή καταγγελία: Η Ελλάδα παραδίδει κρυφά στον Ερντογάν Τούρκους δημοκράτες που ζητούν άσυλο

3213
άσυλο

Χλιαρή διάψευση από Αθήνα.
Βαρύτατες καταγγελίες ότι η Ελλάδα παραδίδει κρυφά στην Αγκυρα Τούρκους αντικαθεστωτικούς που περνούν τον Εβρο και ζητούν προστασία από τη χώρα μας εξαπέλυσε χθες το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Με ένα ηχηρό μήνυμα ο επίτροπος του Συμβουλίου αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουιζνίεκς εξέφρασε την ανησυχία του για τις σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ και μέρες και ζήτησε από την Αθήνα να σταματήσουν οι απελάσεις.
Από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τέτοιες καταγγελίες στο παρελθόν θα ξεσήκωνε τον κόσμο ολόκληρο, επιχειρήθηκε μια μάλλον χλιαρή διάψευση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο να δηλώνει πως η Ελλάδα «δεν κάνει επαναπροωθήσεις».
Πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δημοσιοποίησε επώνυμη καταγγελία σχετικά με την άτυπη επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία Τούρκων πολιτών που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας. Κατά την Επιτροπή, ήδη ο ένας εξ αυτών βρίσκεται κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε επικοινωνία πλέον μαζί του.
Σύμφωνα με νέα καταγγελία, «στις 2 Ιουνίου στις 9.00 π.μ. διενεργήθηκε μία ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα στον Εβρο. Κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία. Αυτή τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Mustafa Can, τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά. Η ΕλΕΔΑ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της Ελληνικής Αστυνομίας που μετέφερε τους αιτούντες διεθνή προστασία», αναφέρει η Επιτροπή.
Χρειάστηκε όμως να προκύψουν οι επισημάνσεις Μουιζνίεκς για να αντιδράσει κάπως η Αθήνα. Ο κ. Μουιζνίεκς παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα «έχει υποστεί τεράστια μεταναστευτική πίεση τα τελευταία χρόνια και η βοήθεια που έλαβε από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απέχει πολύ από την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των πιέσεων αυτών όσο και των δεινών που υποφέρουν οι πρόσφυγες στη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, τα κράτη δεν μπορούν να καταφεύγουν σε πρακτικές όπως οι ομαδικές απελάσεις», κατέληξε.
Εκτός από τον κόλαφο προς τη δήθεν «ανθρωπιστική» κυβέρνηση Τσίπρα, οι Βρυξέλλες χθες έστειλαν και νέα αυστηρά μηνύματα για επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς τα ευρωπαϊκά κράτη που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Μία μέρα μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι «τα κράτη-μέλη πρέπει να πληρώσουν για τη ζημιά που προκαλούν στους άλλους» και ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επαγρυπνεί, ώστε οι δεσμεύσεις των θεσμικών οργάνων και των κρατών-μελών να εφαρμοστούν».
Υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί η κατανομή εντός διετίας 160.000 προσφύγων αλλά λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δεν έχει υλοποιηθεί παρά μόνο το 10-15%. Οπως σημείωσε ο κ. Ταγιάνι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ε.Ε. «να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει που θα οδηγήσουν σε οικονομικές κυρώσεις», αναφερόμενος στις χώρες του Βίζεγκραντ.
Επίσης, προτεραιότητα του Ευρωκοινοβουλίου είναι να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αφρική. «Αν δεν υπάρξει σοβαρή στρατηγική με επενδύσεις της Ε.Ε. θα έχουμε νεκρούς και εκατομμύρια ανθρώπους που θα κοιτάζουν προς την Ευρώπη και θα είναι δύσκολο να τους εντάξουμε», σημείωσε. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην περίπτωση της Λιβύης.

Άρης Χατζηγεωργίου

 

Συμβαίνουν στη χώρα μας με την ανοχή μας:

“Ο Murat Çapan ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Έβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά. Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο. Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν. Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στην βάρκα την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί. Ο Murat Çapan βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση…”

Συντεταγμένες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία ;

 
Καταγγελία στην ΕΕΔΑ για επαναπροωθήσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο στον Έβρο
Οι άτυπες επαναπροωθήσεις  από την Ελλάδα στην Τουρκία ατόμων που ενδεχομένως δικαιούνται διεθνούς προστασίας, όχι μόνο δεν έχουν τερματιστεί, αλλά φαίνεται ότι διενεργούνται συντεταγμένα παραβιάζοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου. Ένα πρόσφατο συμβάν με ονοματεπώνυμο αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις της πρακτικής αυτής. Σύμφωνα με καταγγελία που μας έχει περιέλθει:
Ο Murat Çapan ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Έβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά. Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο. Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν. Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στην βάρκα την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί. Ο Murat Çapan βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση.
Η επαναπροώθηση προς τις τουρκικές αρχές, ανθρώπων που κινδυνεύουν με βαρύτατες παραβιάσεις των πλέον θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι συνέβη, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και ασφαλώς δεν έγινε με πρωτοβουλία των αστυνομικών της περιοχής. Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και απαντήσεις για την τακτική που ακολουθείται στα σύνορα από τους αρμόδιους Υπουργούς. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ήδη απευθύνει  αίτημα για τη διερεύνηση του περιστατικού και προς την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Πριν από λίγες ημέρες η ΕλΕΔΑ δημοσιοποίησε επώνυμη καταγγελία σχετικά με την άτυπη επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία Τούρκων πολιτών που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας (https://goo.gl/MqeVka). Ήδη ο ένας εξ αυτών βρίσκεται κρατούμενος στις τούρκικες φυλακές χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε επικοινωνία πλέον μαζί του.
Σύμφωνα με νέα καταγγελία που λάβαμε, στις 2 Ιουνίου στις 9.00 π.μ. διενεργήθηκε μία ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα στον Έβρο. Κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία. Αυτή τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Mustafa Can, την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά. Η ΕλΕΔΑ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της ελληνικής αστυνομίας που μετέφερε τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Βασιλική Σιούτη

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις αναφορές για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με επιστροφές και επαναπροωθήσεις που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

“Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές”, δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. “Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα”, πρόσθεσε.

Η Υ.Α. έχει εγείρει το ζήτημα αυτό στις ελληνικές αρχές, καλώντας επίσης για τη λήψη προληπτικών μέτρων ενάντια στις πρακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένων σαφών κανόνων για τις διαδικασίες στα σύνορα, ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης και ενισχυμένων εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Η Υ.Α. υπογραμμίζει την υποχρέωση των κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να παρέχουν σε όλους τους αιτούντες άσυλο πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και προστασία απέναντι στην επαναπροώθηση ή την άτυπη αναγκαστική επιστροφή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας