Ξεπουλάνε τα «φιλέτα» των θυγατρικών της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» στην Σερβία

4370
σερβία

Χωρίς καμιά λαϊκή εξουσιοδότηση και χωρίς την παραμικρή ουσιαστική νομιμοποίηση, η κυβέρνηση, με όργανο την παραδομένη διοίκηση της ΕΒΖ, προχωρά άρον-άρον στο ξεπούλημα των δύο κερδοφόρων θυγατρικών «φιλέτων» της Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Σερβία.
Το ξεπούλημα αυτών των δύο επιχειρήσεων-στολίδι για την ΕΒΖ, που γίνεται κατ’ απαίτηση της ψευδο-πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς και το οποίο εκτελεί η κυβέρνηση και η διοίκηση της Βιομηχανίας, θα δώσει τη χαριστική βολή στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που παραπαίει κάτω από την παγερή κυβερνητική αδιαφορία.
Άλλη μια ελληνική βιομηχανία συρρικνώνεται, υποβαθμίζεται και κινδυνεύει να βάλει «λουκέτο».
Παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ ιστοσελίδων:

Ποιοι ενδιαφέρονται για τα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία

Όμιλοι από τη Γαλλία, την Κροατία, την Αυστρία, τη Σερβία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκδήλωσαν εγγράφως το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία, τα οποία παραχωρεί η ελληνική εταιρεία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξυγίανσή της.
Τον περασμένο Φεβρουάριο η ΕΒΖ δημοσιοποίησε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πώληση της AD Fabrika Secera Sajkaska Zabali (προς πώληση το 92,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας) και Crvenka Fabrika Secera Ad Crvenka (προς πώληση το 87,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας). Και οι δύο εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ανταπόκριση με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εννέα υποψήφιους αγοραστές. Σε αυτούς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται, οι γαλλικοί όμιλοι Cristal Union και Tereos SA, οι εταιρείες Sunoko και Agrar από τη Σερβία, η κροατική Viro, ο αυστριακός όμιλος Agrana Group κ.α. Σύμφωνα με άλλες πηγές, υπάρχει ενδιαφέρον και από διεθνή επενδυτικά funds, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται.
Οι εννέα μνηστήρες εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τις δύο μονάδες της ΕΒΖ στη Σερβία που λειτουργούν στο Crvenka και το Zabalj, στα βόρεια της Σερβίας. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως στη δεύτερη φάση του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, δεσμευτική προσφορά θα καταθέσουν λιγότεροι, είτε διότι δεν θα πληρούν τους όρους συμμετοχής (χρηματοοικονομικά κριτήρια κλπ), είτε γιατί εξ αρχής δεν ήταν στις προθέσεις τους.
Ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους συμμετείχαν και στον προς τριετίας διαγωνισμό για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που είχε κηρυχθεί άγονος. Συγκεκριμένα η Sunoko, η οποία είναι ο μεγαλύτερος “παίκτης” της σερβικής αγοράς (και ενδεχομένως να εγερθούν ζητήματα μονοπωλιακής θέσης, εφόσον πλειοδοτήσει) και ο γαλλικός όμιλος Cristal Union που είχε μάλιστα αναδειχθεί προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής. Πέραν των δύο αυτών ομίλων, σημαντικό ενδιαφέρον εμφανίζεται να έχει εκδηλωθεί από την κροατική Viro, ενώ ηχηρή είναι και η παρουσία της γαλλικής Tereos που συγκαταλέγεται στους ισχυρούς διεθνείς ομίλους του κλάδου, με 35 μονάδες σε Ευρώπη, Λ. Αμερική και Αφρική.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παντελής Μάνης, εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανοίξει το data room και να υπογραφούν οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας με τους υποψηφίους. Ως ελάχιστο τίμημα για την απόκτηση των δύο μονάδων της ΕΒΖ στη Σερβία, έχουν τεθεί τα 25 εκατ. ευρώ, ένα ποσό για το οποίο έχουν από παντού διατυπωθεί ζωηρές διαφωνίες, καθώς η αποτίμησή τους εμφανίζονταν να είναι σημαντικά μεγαλύτερη.
Υπενθυμίζεται πως η πώληση των σερβικών θυγατρικών αποτελεί κύριο μέρος του απαράδεκτου σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ που κατέθεσε η, βασική πιστώτρια, Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. δάνεια 160 εκατ. ευρώ πέρασαν χαριστικά στην Πειραιώς όταν απορρόφησε το “καλό” κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ, πρωτοφανώς, η Βιομηχανία Ζάχαρης χαρακτηρίστηκε προβληματική και πήγε στον εκκαθαριστή της «κακής» ΑΤΕ για εκποίηση) και έκανε αποδεκτό το διοικητικό συμβούλιο της βιομηχανίας τον Ιούλιο του 2016.
Το σχέδιο προέβλεπε την ενίσχυση της ρευστότητας της ΕΒΖ, τη διευθέτηση των (έκνομων) δανείων ύψους 150 εκατ. ευρώ της εταιρείας και την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της, ακινήτων και μονάδων. Η αποδοχή του σχεδίου ήταν απαράδεκτη και σκανδαλώδης για την κρατική ΕΒΖ (το ποσοστό της πρώην ιδιοκτήτριας ATEBank παραμένει στην bad bank που δημιουργήθηκε μετά την πώληση της τράπεζας), η οποία το 2015 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον τότε υπουργό Παν. Λαφαζάνη χρηματοδοτήθηκε 30 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της Αγροτικής Τράπεζας, έναντι μελλοντικής ΑΜΚ, για να αποφύγει την χρεοκοπία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας