Σερβία-Μαυροβούνιο: Κρίση στις σχέσεις, εξαιτίας της εκκλησιαστικής περιουσίας

1298
περιουσία

Tου Ν. Πέλπα

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Βελιγραδίου και της Ποντγκόριτσα εξαιτίας του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου για την εκκλησιαστική περιουσία.

Ο πρεσβευτής της Σερβίας στην Ποντγκόριτσα Ζόραν Μπινγκούλατς κλήθηκε χθες στο ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου για να δώσει εξηγήσεις «για τις συνεχιζόμενες αρνητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της Σερβίας για εσωτερικές υποθέσεις του  Μαυροβουνίου». Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Ζόραν Γιάνκοβιτς διαμαρτυρήθηκε έντονα στον πρεσβευτή της Σερβίας επισημαίνοντας ότι «οι σκληροί χαρακτηρισμοί εις βάρος του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Μαυροβούνιος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε «απαράδεκτες και ανησυχητικές» τις αντιδράσεις κάποιων κυβερνητικών στελεχών στη Σερβία για το θρησκευτικό νομοσχέδιο και ζήτησε από την σερβική πολιτική ηγεσία να αποστασιοποιηθεί από αυτές τις δηλώσεις.
Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών εκδηλώθηκε πριν από μία εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου κατέθεσε σχέδιο νόμου για τις «θρησκευτικές ελευθερίες», όπου καθορίζονται και θέματα που αφορούν τις θρησκευτικές κοινότητες. Στο άρθρο που αφορά την  περιουσία των θρησκευτικών κοινοτήτων αναφέρεται ότι όλα τα ακίνητα που αποτελούσαν κρατική περιουσία μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 1918 (σ.σ. ημερομηνία ίδρυσης του ενιαίου κράτους «Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων» στο οποίο εντάχθηκε και το Μαυροβούνιο) και δεν έγινε νόμιμα η μεταβίβαση τους, επιστρέφουν στην ιδιοκτησία του κράτους. Έντονα αντέδρασε η Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία (SPC) με δεδομένο ότι πολλοί ναοί, μονές και άλλα ακίνητα ανεγέρθησαν σε κρατική γη, σε κάποιες περιπτώσεις αυθαίρετα, και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς παραμένει νομικά ακαθόριστο.

Ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος μίλησε για προσπάθεια αρπαγής της εκκλησιαστικής περιουσίας και δήλωσε ότι « ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς συνεχίζει να επιτίθεται στην SPC επιχειρώντας αυτό που δεν έκαναν ούτε οι Τούρκοι, αλλά ούτε και οι κομμουνιστές».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επέκρινε το σχέδιο νόμου και ζήτησε από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να το αποσύρει. Το αίτημα του απέρριψε κατηγορηματικά η Ποντγκόριτσα συνιστώντας στον Βούτσιτς «να πάψει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών». Ακολούθησαν πολλές αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη στη Σερβία με αποκορύφωμα την χθεσινή δήλωση του υπουργού Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Νέναντ Πόποβιτς ο οποίος χαρακτήρισε «μεγαλύτερο εγκληματία της Ευρώπης» τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο Πόποβιτς ανέφερε ότι «η Σερβία θα απαντήσει δυναμικά, εάν περάσει το νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιον χαρακτήρα θα έχει η αντίδραση της Σερβίας.

Ν.Πέλπας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας