Σε νέα ύψη τα ελληνικά ομόλογα. Αποχαιρετίζεται η έξοδος στις αγορές.

2046
χρέος

Έρμαια των διεθνών πιέσεων είναι για μία ακόμη φορά τα ελληνικά ομόλογα, αποδεικνύοντας και πάλι το πόσο ευάλωτα είναι τα assets της Ελλάδας στις εξωτερικές εξελίξεις και υπογραμμίζοντας τον εξαιρετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας ενός νέου εγχειρήματος του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου για έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα, τον Σεπτέμβριο δηλαδή που σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, θα ήταν μία πιθανή ημερομηνία για μία νέα έκδοση.

Με το “στοίχημα” της εξόδου στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος να έχει πλέον χαθεί, μετά την έντονη μεταβλητότητα που έχει προκαλέσει εκ νέου στην αγορά η Ιταλία, αλλά και τις νέες πιέσεις στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας αλλά και των αναδυόμενων αγορών που δημιουργούν οι εξελίξεις με Τουρκία και Ρωσία, οδηγώντας τους επενδυτές σε μαζική φυγή από τα assets υψηλού ρίσκου και σε στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να βάλει στο συρτάρι τα σχέδια νέας έκδοσης το φθινόπωρο. Εκτός αν γίνει κάποιο… θαύμα και οι αγορές σταθεροποιηθούν. Ωστόσο, τα χαμηλά 12ετίας και το 3,6% που άγγιξαν οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στα τέλη του Ιανουαρίου, έχουν αποδειχθεί ένα επίπεδο που δεν μπορεί να επαναπροσεγγίσουν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι σε όποια προσπάθεια ανάκαμψης έχουν επιχειρήσει να κάνουν το τελευταίο διάστημα.

Όπως προειδοποίησε χθες και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής “οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων της αγοράς”. Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για επιστροφή στις αγορές, “πρέπει να είναι προσεκτική και καλοσχεδιασμένη η έξοδος” , όπως τόνισε, “δεδομένων τόσο της ύπαρξης σημαντικού ύψους ταμειακών αποθεματικών ασφαλείας όσο και των κινδύνων επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος σε περίπτωση σχετικά υψηλών επιτοκίων λόγω αναταραχών στις διεθνείς αγορές”.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, επέστρεψε και πάλι πάνω από το 4% και στο 4,090% με άνοδο της τάξης του 2,81% από χθες, ενώ πιο έντονες είναι οι πιέσεις στο 5ετές, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,143% με άνοδο της τάξης του 3,02% από χθες.

Η ευρέως αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch αύριο δεν εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον καταλύτη για αλλαγή του κλίματος. Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, θα είναι μία συντηρητική αναβάθμιση ανάλογη με αυτή της S&P, κατά μία κλίμακα και στο Β+, κάτι που έχει ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές και παραμένει αρκετά μακριά από την κατηγορία του “επενδυτικού βαθμού”. Σε περίπτωση μίας πιο “επιθετικής” αναβάθμισης ωστόσο, το σήμα για την αγορά θα είναι θετικό, αν και λόγω της χαμηλής ρευστότητας αυτού του διαστήματος, η ευφορία δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ.

*Πηγή: capital.gr – Ελευθερία Κούρταλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας