Σε κλίμα καταγγελιών οι αλβανικές εκλογές. Άνετη επικράτηση του Ράμα

1485
τσάμηδες

Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, αλλά και για τραμπουκισμούς – Μεγάλη η αποχή από τις κάλπες, μόλις 44% το ποσοστό συμμετοχής.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας εμφανίζεται ως ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, καθώς προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει μεταξύ 45-49% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll που δημοσιεύτηκε και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας προβλέπεται να συγκεντρώσει έως και 34% των ψήφων.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδέχεται να έχει κερδίσει περισσότερες από 71 έδρες (εκ των συνολικά 140 εδρών του κοινοβουλίου), ωστόσο πρόκειται για μια έρευνα γνώμης κι όχι επίσημο αποτέλεσμα» επισήμανε εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Αντόνιο Νότο.
Σημειώνεται πάντως πως αυτό που προκύπτει είναι πως το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 44%, το μικρότερο σε εκλογές στην μετά Χότζα Αλβανία.
Μάλιστα, η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει κατά μία ώρα την ψηφοφορία, επικαλούμενη την αφόρητη ζέστη, αλλά και την εορτή του μπαϊραμιού για τους μουσουλμάνους.
Μέχρι τα μέσα Μαΐου όλα έδειχναν ότι η χώρα θα ζούσε, τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές, μια κορύφωση του προεκλογικό αγώνα και μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Θυμίζουμε ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν, η πολιτική ζωή στη χώρα είχε σχεδόν παραλύσει, με το Δημοκρατικό Κόμμα να μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο της χώρας και τους βουλευτές του να μην καταθέτουν επίσημα υποψηφιότητα για τις εκλογές. Και σαν να μην έφθανε αυτό, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε στήσει μια μεγάλη σκηνή απέναντι από την έδρα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού και ζητούσε, μέσω μεγαφώνων, την παραίτησή του.
Μόνο χάρη στη διαμεσολάβηση της ΕΕ και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε εφικτή μια συνάντηση των προέδρων του δύο μεγάλων κομμάτων. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα συμφώνησαν τελικά στον σχηματισμό υπερκομματικής μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά και σε μια σειρά μέτρων για να εγγυηθούν την διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.
Παρόλα αυτά, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών για ακόμη μια φορά ήταν οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, αλλά και για κλίμα τρομοκρατίας, στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα χρειάζεται πολύ δουλειά στον τομέα του εκδημοκρατισμού και της πορείας προς την Ευρώπη.
Οι καταγγελίες προήλθαν από τα στελέχη της ελληνικής μειονότητας, ενώ από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδόθηκαν καταγγελίες ότι ψηφοφόροι δέχθηκαν απειλητικά μηνύματα στα κινητά τους προκειμένου να ψηφίσουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι τα μηνύματα αυτά φέρονται να έχουν αποσταλεί από εταιρεία στην Αθήνα.
Από το Υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται αύξηση των κρουσμάτων αγοραπωλησίας ψήφων, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά την προεκλογική περίοδο.
Οι καταγγελίες γίνονται κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγορούν για το φαινόμενο αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρόμοιες κατηγορίες εκτοξεύονται και αντιστρόφως, φορτίζοντας το πολιτικό κλίμα.
Στο μεταξύ, αιματηρό επεισόδιο με έναν τραυματία από πυροβόλο όπλο, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Αλβανία. Ένοπλοι πυροβόλησαν πολίτη, μέλος του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης», στην περιοχή Λέζα βορείως των Τιράνων, σε επεισόδιο που επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία.
Σε δηλώσεις του ο ιδρυτής του κόμματος αυτού, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος έχει εκλεγεί από το κοινοβούλιο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναλαμβάνει καθήκοντα στα τέλη Απριλίου, κατήγγειλε όσον αφορά στους δράστες ότι πρόκειται για τις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών, που όπως είπε ανήκουν, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα με τον οποίο πάντως το κόμμα του και ο ίδιος συγκυβέρνησαν την τελευταία θητεία.

Λαϊκιστικές προεκλογικές υποσχέσεις

Μέχρι σήμερα Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό Κόμμα διαδέχονταν το ένα το άλλο στην εξουσία, συγκυβερνώντας με το μικρό LSI, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση. Τώρα όμως και τα δύο μεγάλα κόμμα επιδιώκουν την αυτοδυναμία και θέλουν να τερματίσουν την σχέση εξάρτησης από τον μικρό κυβερνητικό τους εταίρο. Εκτός όμως από τις επιθέσεις κατά του LSI, ένα ακόμα κοινό στοιχείο των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ήταν οι λαϊκιστικές προεκλογικές υποσχέσεις για γενναίες φορολογικές μειώσεις, εκτίναξη της οικονομικής ανάπτυξης, μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά και κατά των καλλιεργειών κάνναβης. Παράλληλα και τα δύο μεγάλα κόμματα υπόσχονται ότι θα παραμείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Διαπλοκή σε δικαιοσύνη και πολιτική

Οι Βρυξέλλες αναμένουν από τα Τίρανα να εφαρμόσουν επιτέλους την μεταρρύθμιση της αλβανικής Δικαιοσύνης, την οποία ψήφισε πέρυσι του καλοκαίρι η βουλή της χώρας, λέει στην DW η πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία Ρομάνα Βλαχούτιν. Μια εξαιρετική δύσκολη αποστολή από τη στιγμή που πολύ δημόσιοι υπάλληλοι στις δικαστικές αρχές έχουν διασφαλίσει τις θέσεις τους με… μίζες.
Η διαπλοκή και διαφθορά έχουν ωστόσο γερές ρίζες και στην πολιτική.
Ένα πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης ήταν η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία καλείται να ελέγξει τον διορισμό 800 δικαστικών και εισαγγελέων.
Παράλληλα ψηφίστηκε νόμος για τον έλεγχο πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων της δημόσιας ζωής. Ως αντίδραση στο νέο νόμο, βουλευτές χωρίς ποινικό μητρώο ή ακόμα και πολιτικοί που κατηγορούνται για διάφορα ποινικά αδικήματα απέσυραν την υποψηφιότητά τους για τις εκλογές.
Σύμφωνα ωστόσο με τον Αφρίμ Κρασνίκι, διευθυντή ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου πολιτικών ερευνών στα Τίρανα, αντί των βουλευτών στις λίστες των κομμάτων εμφανίζονται τώρα συγγενικά τους πρόσωπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας