Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος

1414
κατάσταση

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον Δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κήρυξε το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης.
«Η περιοχή και ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει» τόνισε ο κ. Καπάκης.
«Αυτό που προέχει τώρα περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμοί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζονται και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε» είπε ο γενικός γραμματείας.
Στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λέσβου και Χίου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε ότι κλιμάκιο επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές.
Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στη Λέσβο, τη Χίο και τα Ψαρά, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας. Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητής τηλεφωνίας στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, για άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της πολιτείας και του κοινού.
Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο. Το κλιμάκιο θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές.
Δέσμευση για επιδότηση ενοικίου
Επιλογή του υπουργείου Υποδομών είναι να μην στηθούν καταυλισμοί και να μην μεταφερθούν κοντέινερ για τη στέγαση των πληγέντων, αλλά να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή των πληγέντων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.

Πρώτη προτεραιότητα, είπε, είναι η καταβολή στους πληγέντες του πρώτου βοηθήματος για την άμεση αρωγή, το οποίο θα εκταμιευτεί με πρωτοβουλία της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.
Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε αλλά και των σπιτιών που κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο.
Κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεσμεύτηκε θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του χωριού Βρίσα, και μάλιστα με διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού. Για το λόγο αυτό, τις επόμενες μέρες θα μεταβούν στο νησί ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου να συντάξουν σχετικές μελέτες.
Στις 7 το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Σπίρτζης και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα αρωγής και τα στοιχεία από τις πρώτες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.
Οι κάτοικοι μπροστά στην καταστροφή
Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 βαθμών. Μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών είναι νεκρή, δυο τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και άλλοι 15 τραυματίες αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.
Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε. Κατολισθήσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού. Ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, ζημιές ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, ζημιές σε εκκλησίες – μνημεία της πόλης και της υπαίθρου είναι ο απολογισμός του σεισμού.
Περίπου το 80% των σπιτιών της Βρίσας -χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν.
Από τα ερείπια ενός από τα σπίτια αυτά ανασύρθηκε νεκρή η 43χρονη. Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι περίπου 850 κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι.
Από τον στρατό στήθηκε καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές.
Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.
Από το βράδυ της Δευτέρας με εντολή του πρωθυπουργού, στη Λέσβο βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ειδικοί επιστήμονες. Στη Λέσβο φτάνει εντός της ημέρας και ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Σπίρτζης, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών.
Θα ελέγξουν σχολεία, νοσοκομεία και όλα τα δημόσια κτίρια.
Υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στα παράλια της Τουρκίας, από όπου η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες αναστάτωσης των κατοίκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας