Σε διάλυση η Ε.Ε: “Αντιπρόταση” κουαρτέτου του Βορρά στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν

1811
αντιπρόταση

Σε “καλούς”, “κακούς” και “άσχημους” έχει χωριστεί η Ε.Ε, η οποία γνωρίζει όψεις βαθιάς διαίρεσης, αποσύνθεσης και διάλυσης

Ενώ η πρωτοφανής κρίση βαθαίνει, η σπαρασσόμενη γραφειοκρατία της Ε.Ε, μπλεγμένη στις αξεδιάλυτες αντιφάσεις της, αφήνει το χρόνο να περνάει, χωρίς να λαμβάνει αποφάσεις για μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης σε ευρωζωνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο, κάτι που φυσικά ευνοεί τα πιο ισχυρά μέλη της Ένωσης και πρώτα από όλα την Γερμανία, τα οποία έχοντας την ευχέρεια να γκαζώνουν σε δαπάνες, διευρύνουν το πλεονέκτημά τους έναντι των χωρών του Νότου και των πιο αδύναμων μελών. 

Τα ευρωομόλογα του Νότου, όπως ξέρουμε, με ευθύνη και των  μέτριων προσκυνημένων ηγετών των Νοτίων ευρωπαϊκών χωρών, που στην ουσία παραιτήθηκαν από τη διεκδίκησή τους, πετάχτηκαν γρήγορα στον κάλαθο των αχρήστων.

Σε αυτή τη συγκυρία έπεσε στο τραπέζι η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν, η οποία, αφού κουτσούρεψε το Ταμείο Ανάπτυξης στα 500 δις, εμφάνισε ως, δήθεν, επιχορηγήσεις στα κράτη-μέλη τις επιδοτήσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, οι οποίες θα εξοφληθούν από τους πρόσθετους φόρους οι οποίοι θα επιβληθούν στις επιμέρους χώρες.

Το τραγικό είναι ότι οι γονυπετείς ηγέτες του Νότου, Κόντε, Σάντσεθ και Μητσοτάκης, έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το δήθεν γαλλο-γερμανικό δώρο.

Άρπαξε, τότε, την ευκαιρία το κουαρτέτο των σκληρών του Βορρά, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, να απορρίψουν τη γαλλογερμανική πρόταση και να εμφανιστούν με δική τους “αντιπρόταση” για Ταμείο Ανάπτυξης με δάνεια προς τα κράτη-μέλη, αντί επιδοτήσεων του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Με αυτό το προδιαγεγραμμένο σικέ παιχνίδι των μακρόχρονων διαπραγματεύσεων, όπου η Γερμανία έκλεισε το μάτι στο κουαρτέτο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θα καταλήξει, θα είναι πολύ αργά και περίπου δώρο-άδωρο. Και φυσικά εκεί που καταλήξει, θα σηματοδοτεί τον αποκεφαλισμό του ευρωπαϊκού Νότου.

Φυσικά, οι κυρίαρχοι της Ε.Ε, μέσα στη αλαζονεία τους, δεν θέλουν να καταλάβουν, όπως όλοι οι κυρίαρχοι της ιστορίας, ότι με τέτοια μακάβρια παιχνίδια και μεθοδεύσεις, η ευρωζώνη και η Ε.Ε μετατρέπονται σε χώρο μίσους, ατέλειωτων αντιπαραθέσεων και αποσύνθεσης ενώ γρήγορα θα οδηγηθούν στο τέλος, όπως ένα εφιαλτικό όνειρο τελειώνει, αφήνοντας πίσω του οδυνηρές μνήμες.

Η Ελλάδα μόνο δεινά πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει μέσα σε μια Ευρώπη όπου οι επικυρίαρχοι θέλουν μόνο γκαρσονάκια για διακοπές στις Μεσογειακές θάλασσες.

 

Ν.Ζ

Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ από τις εξελίξεις του “Κουαρτέτου λιτότητας” για το Ταμείο Ανάπτυξης με την “αντιπρότασή” του για δάνεια στα κράτη-μέλη.

Ε.Ε : Η αντιπρόταση του Κουαρτέτου της λιτότητας για το Ταμείο Ανάπτυξης
Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία συνέταξαν κοινό σχέδιο για ένα προσωρινό Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ που θα δίνει δάνεια στις χώρες που έχουν ανάγκη, αντιδρώντας στη γαλλογερμανική πρόταση για 500 δισ. ευρώ επιδοτήσεις.

Η επείγουσα βοήθεια για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού πρέπει να είναι εφάπαξ και να περιορίζεται σε δύο χρόνια, προβλέπει η «αντιπρόταση» του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς που δημοσιοποίησε σήμερα η Καγκελαρία στη Βιέννη ως έγγραφο κοινής θέσης, στο οποίο η Αυστρία, η Ολλανδία,,η Δανία και η Σουηδία τονίζουν ότι θέλουν να βοηθήσουν με δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Το έγγραφο αποτελεί «εναλλακτικό σχέδιο» στην πρόταση που είχαν υποβάλει την περασμένη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δανειστεί 500 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια στην κεφαλαιαγορά και να τα διανείμει μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ως επιδοτήσεις — και όχι ως δάνεια.

Την «αντιπρόταση» του, ως κοινή θέση του ίδιου και των άλλων τριών χωρών που, μαζί με την Αυστρία, απορρίπτουν το «Ταμείο Ανάκαμψης» των Μακρόν-Μέρκελ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του την Τετάρτη, διαμηνύοντας πως, «θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με κράτη, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι τα δάνεια και όχι οι επιδοτήσεις».

Η κρίση της Covid-19 απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κοινή στρατηγική ανοικοδόμησης, αναφέρει το έγγραφο των τεσσάρων χωρών. «Προτείνουμε λοιπόν ένα προσωρινό, ταμείο έκτακτης βοήθειας για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας των δομών της υγείας σε πιθανά μελλοντικά κύματα».

Αυτό το ταμείο θα πρέπει να συσταθεί συμπληρωματικά σε ένα εκσυγχρονισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο και στο πακέτο διάσωσης ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη αποφασιστεί.

«Αλλά εκεί που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι οποιαδήποτε εργαλεία ή μέτρα, τα οποία οδηγούν σε κοινοτικοποίηση χρεών ή σε σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ», διαμηνύουν οι τέσσερις της «αντιπρότασης Κουρτς».

Στο έγγραφο θέσης των τεσσάρων χωρών «καθαρής συνεισφοράς», στο οποίο αφήνεται ανοιχτό το συνολικό ποσό της έκτακτης βοήθειας για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τονίζεται επίσης το κράτος δικαίου και η προστασία από την απάτη, η οποία, όπως σημειώνεται, πρέπει να διασφαλιστεί μέσω της ισχυρής συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, της αρχής της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης OLAF και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Σύμφωνα με τις επιθυμίες των «τεσσάρων», ο προσωρινός χαρακτήρας θα πρέπει να διασφαλίζεται με ρητή ρήτρα κατάσχεσης, έτσι ώστε η βοήθεια έκτακτης ανάγκης να παραμένει περιορισμένη για δύο χρόνια, και, όπως υπογραμμίζεται, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την πανδημία δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε κοινοτικοποίηση του χρέους.

Η βοήθεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυστηρά στοχευμένο τρόπο, «τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση και ανθεκτικότητα του τομέα της υγείας και της οικονομίας», αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο προσδιορίζονται επίσης ως τομείς χρηματοδότησης η έρευνα, η καινοτομία και η «πράσινη μετάβαση», σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, την ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση.

Στην δισέλιδη «αντιπρόταση Κουρτς» επισημαίνεται επίσης ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι ήδη τεταμένοι λόγω της κρίσης του κορονοϊού και παρόλα αυτά πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα κονδύλια για τις δαπάνες της ΕΕ.

Απαιτείται «εκσυγχρονισμένος προϋπολογισμός της ΕΕ ως σημείο εκκίνησης», με ανάλυση των αναγκών για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, και το τελικό πλαίσιο δαπανών για τον κορονοϊό θα πρέπει να καθοριστεί μέσω μιας νέας ιεράρχησης των περιοχών δαπανών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη, το έγγραφο από τις τέσσερις χώρες διαβιβάστηκε σε ανώτερους αξιωματούχους από τους υπόλοιπους εταίρους της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της για το σχέδιο ανοικοδόμησης την ερχόμενη Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τέσσερις χώρες, «καθαρά συνεισφέρουσες» στον προϋπολογισμό της ΕΕ, πριν από την έξαρση της κρίσης του κορονοϊού και στο πλαίσιο των συζητήσεων για το νέο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, είχαν ζητήσει να περιοριστεί ο πολυετής κοινοτικός προϋπολογισμός στο 1% του ΑΕΠ.

Οι ίδιες είχαν απορρίψει προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ.

Την τοποθέτηση τους αυτή, οι «τέσσερις» επαναλαμβάνουν και στη σημερινή «αντιπρόταση Κουρτς», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η θέση μας για το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ παραμένει αμετάβλητη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας