Σε αρνητικά επίπεδα -6,9$ κινείται και πάλι το βαρέλι αμερικανικού πετρελαίου

958
69

Απέτυχε να σταθεροποιηθεί σε ανοδικό έδαφος το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Μάιο μετά την ιστορική του βουτιά χθες σε ποσοστό 306% που το οδήγησε να κλείσει στα -37,63 δολ. το βαρέλι. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι πωλητές έπρεπε να πληρώσουν τους αγοραστές για να πάρουν τα βαρέλια του πετρελαίου από τα χέρια τους.

Οι πιέσεις μεταφέρονται πλέον στο συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, το οποίο κατρακυλά σε χαμηλό 21 ετών σημειώνοντας νωρίτερα βουτιά 42% στα 11,79 δολ. το βαρέλι. Αυτή την ώρα το συμβόλαιο χάνει 4,24  δολ. στα 16,19 δολ. το βαρέλι, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Το Brent Ιουνίου στο μεταξύ, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σημειώνει βουτιά 16% στα 21,37 δολ. το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα κατρακυλήσει μέχρι το χαμηλό των 18,10 δολ.

Εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης 

Η χθεσινή κατρακύλα του αμερικανικού συμβολαίου κάτω από το μηδέν – για πρώτη φορά στην ιστορία – ήρθε καθώς η αγορά αρχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση χώρων αποθήκευσης για το πετρέλαιο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω της κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Διυλιστήρια, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ακόμα και τάνκερ έχουν αρχίσει να γεμίζουν με ποσότητες πετρελαίου που η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει καθώς η παραγωγή συνεχίζει να ξεπερνά τη ζήτηση παρά την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να μειώσουν τα επίπεδα της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Το βασικό σημείο αποθήκευσης στις ΗΠΑ, στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα, σημείο παράδοσης των συμβολαίου του αμερικανικού WTI, αναμένεται να γεμίσει μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Πτώση ρεκόρ της ζήτησης το 2020

Οι αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών για μείωση των επιπέδων προσφοράς ήρθαν στη σκιά των προειδοποιήσεων για πτώση-ρεκόρ της ζήτησης φέτος καθώς η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε σφοδρή ύφεση.

Για ιστορική πτώση της ζήτησης κατά περίπου 6,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως κάνει λόγο και ο ίδιος ο ΟΠΕΚ σε πρόσφατη έκθεσή του, με τον Οργανισμό να προειδοποιεί ότι ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ο χειρότερος μήνας με “βουτιά” κατά 20 εκατ. βαρέλια.

Το γεγονός πάντως ότι τα πιο μακρινά συμβόλαια του αμερικανικού αργού κινούνται σε επίπεδα πάνω από τα 30 δολ. το βαρέλι (το συμβόλαιο Νοεμβρίου είναι στα $31,66) δείχνει ότι οι επενδυτές περιμένουν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αργότερα φέτος, κάτι που αναμένεται να αναζωογονήσει και τη ζήτηση.

Αναλυτές σημειώνουν εξάλλου ότι η πρωτοφανής κατρακύλα του συμβολαίου του Μαΐου χθες οφείλεται εν μέρει και στη λήξη του σήμερα Τρίτη. Η λήξη των συμβολαίων υποχρεώνει επενδυτές που δεν έχουν καμία πρόθεση να πάρουν στα χέρια τους βαρέλια αργού να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), τα οποία ελέγχουν μεγάλο αριθμό συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, είναι μεταξύ αυτών που πρέπει να πουλήσουν στη λήξη. Αυτές οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις ενέτειναν τις πιέσεις στις τιμές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας