Σε αποσύνθεση η κυβέρνηση! Υπουργοί κατά υπουργών

712

Το αλαλούμ, οι αλληλοδιαψεύσεις και η ασυνεννοησία σε όλα τα κρίσιμα και επίκαιρα θέματα αποτελούν καθημερινότητα

Με ρυθμό πανδημίας πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα αποσύνθεσης στον κυβερνητικό χώρο το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας τεράστιες αβεβαιότητες για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Το αλαλούμ, οι αλληλοδιαψεύσεις και η ασυνεννοησία σε όλα τα κρίσιμα και επίκαιρα θέματα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας κυβέρνησης που -ενώ κατά τα άλλα δείχνει ότι παίζει χωρίς αντίπαλο- με την είσοδο της νέας χρονιάς δίνει την εικόνα ότι πλέον έχει ρετάρει…

Εκτός από τους υπουργούς που δημοσίως αδειάζει ο ένας τον άλλον και τους βουλευτές που αρχίζουν να «ξεθαρρεύουν» και να διαφοροποιούνται, το νέο στοιχείο που κάνει ακόμη πιο δραματική την κατάσταση είναι ότι η κυβέρνηση μοιάζει «ακέφαλη». Ενώ, δηλαδή, καθημερινά το υπουργικό συμβούλιο θυμίζει ολοένα και περισσότερο Βαβέλ, δεν φαίνεται ότι υπάρχει ούτε καν ο στοιχειώδης συντονισμός από το Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμη και αυτό που ειρωνικά λεγόταν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, ότι ο πρωθυπουργός «απλώς προεδρεύει», εν προκειμένω δεν υφίσταται. Ο κ. Μητσοτάκης δίνει την αίσθηση ότι είναι εντελώς απών από τα δρώμενα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε αναλάβει ρόλο «αντ’ αυτού» για τις κυβερνητικές υποθέσεις.

Χωρίς ειδικό βάρος

Όσο για τον έτερο υπουργό Επικρατείας Α. Σκέρτσο, ο οποίος τύποις είναι αρμόδιος για τον κυβερνητικό συντονισμό, ουδέποτε διέθετε στην πραγματικότητα το ειδικό βάρος για να τον επιβάλει. Πολλώ δε μάλλον τώρα που το πολιτικό τοπίο έχει γίνει αρκετά γκρίζο και οι φυγόκεντρες τάσεις αυξάνονται.

Η κοινή γνώμη, η οποία βιώνει βασανιστικά εδώ και δύο χρόνια τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας αλλά και τους υγειονομικούς κινδύνους, τώρα βλέπει και την κυβέρνηση να βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, εκπέμποντας εντελώς θολά και αντιφατικά μηνύματα. Η πρώτη θύελλα της νέας χρονιάς εκδηλώθηκε μάλιστα με πρωταγωνιστή τον Άδωνι Γεωργιάδη για την όζουσα υπόθεση των PCR τεστ και των τιμών τους στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι δε ότι, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης παραμένει ακόμη εκτεθειμένος και υπόλογος σε κρίσιμα ερωτήματα, έχει μείνει «μόνος» του και ουδείς από την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. ευρύτερα θέλησε να του παράσχει σοβαρή υποστήριξη.

Κι ενώ τα ερωτήματα για τη διαχείριση -από κάθε πλευρά- της πανδημίας μεγαλώνουν, σαστισμένοι οι πολίτες παρακολουθούν αυτές τις ημέρες τον παραλογισμό σε διάφορα στάδια. Έτσι, η μεν αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε προαναγγείλει ουσιαστικά κάποια χαλάρωση των μέτρων, ο υπουργός Θ. Πλεύρης στη συνέχεια το απέκλεισε, όπως έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου. Ακολούθως βρέθηκε στο επίκεντρο το θέμα του προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους από την προσεχή Δευτέρα. Μπορεί ο κ. Οικονόμου αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης να απέκλεισαν οποιαδήποτε παράταση στη σχετική προθεσμία, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Πέτσας -που συνεχίζει να δρα ως σκιώδης κυβερνητικός εκπρόσωπος- το άφηνε την ίδια ώρα ανοιχτό. Κι ενώ πίστευε κανείς ότι θα μπει κάποιο φρένο στην πολυγλωσσία, χθες υπήρξε η -μέχρι στιγμής- αποκορύφωση. Ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα για την αναχαίτιση του κύματος ανατιμήσεων. Ακολούθησε, όμως, μεγαλοπρεπές άδειασμα από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ». Και ο κ. Γεωργιάδης, ως κλασικός κωλοτούμπας, με την ουρά στα σκέλια ψέλλισε ότι «είπα ότι εξετάζεται», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο την ίδια ώρα να μην ξέρει πώς να δικαιολογήσει το μπάχαλο…

Βολές και από την Κ.Ο.

Η αποσύνθεση εκδηλώνεται ορατά πια και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία έως τώρα έβραζε υπογείως. Χθες ακόμη και ο νομοταγής Δημ. Καιρίδης χαρακτήρισε -κόντρα στους επίσημους κυβερνητικούς ισχυρισμούς- «λάθος την επιλογή ασθενών από τις ιδιωτικές κλινικές». Η περίπτωσή του ήρθε να προστεθεί σε αυτή του Αν. Κουτσούμπα, ο οποίος ζήτησε συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, και του Αγγ. Τσιγκρή, ο οποίος έκανε δημόσια κριτική για τους μουσικούς που πλήττονται από τα μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας